30 Eylül 2013 15:57

Feniş işçileri sesini Meclis'ten duyurdu

Patronun üretimi durdurmasının ardından fabrikalarını terk etmeme eylemini sürdüren Feniş Alüminyum işçileri Mecliste basın toplantısı yaptı. İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in konuğu olarak Meclise gelen işçiler, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile de görüştü. İşçiler, “artık tahammül&

Feniş işçileri sesini Meclis'ten duyurdu
Paylaş

Patronun üretimi durdurduğu fabrikada, üç aylık maaşlarını, ihbar ve kıdem tazminatlarını alamadıkları için 6 Eylül’den beri kendilerini fabrikaya kapatan Feniş işçileri, Çiçek’le yaptıkları görüşmede şunları söyledi: “Devlet alacakları, banka alacakları, piyasaya olan borçları derken bizim alacaklara sıra gelmiyor. Bizim alacaklarımız için çek, senet gibi kıymetli evrak vermediği için işçi alacakları ciddi tehdit altındadır. Sizden beklentimiz bir an evvel Meclisin işçi alacaklarına çözüm bulmasıdır.”

ÇİÇEK: PİYASADA O KADAR ÇOK KURT VAR Kİ

İşçi Temsilcisi ve Şube Sekreteri Fırat Güneş, “26 yıllık bir işçinin 2 ay sonra emekli olmayı beklerken kapı önüne konulduğunu, çocuklarının okul ihtiyaçlarını yardım toplayarak karşıladığını” söyledi. İşçi Birol Kaya da Hz. Ömer’in “Fırat’ın öbür yakasında birini kurt kapsa kendimi mesul sayarım” dediğini hatırlattı. Bunun üzerine Çiçek, “piyasada o kadar çok kurt var ki” dedi.

Levent Tüzel de, HEY Tekstil, DEBA, BMC işçilerinin de içinde olduğu çok sayıda işçinin bu durumda olduğunu ve işçilerin alacaklarının devlet garantisine alınması yönünde nisan ayında Meclise yasa teklifi verdiğini hatırlattı. Tüzel, bunun öncelikle ele alınması talebini dile getirdi.

Meclis Başkanı Çiçek ise, “işçi alacaklarının rüçhanlı alacaklar içine alınması için yasal düzenleme gerektiğini, bunun zaman alacağını, en büyük sıkıntının belirsizlik olduğunu” ifade etti. Çiçek, “yasa size geç yansır” diye konuştu.

‘MECLİS’İ İŞÇİLERLE AÇTIK’

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel daha sonra işçilerle Mecliste basın toplantısı düzenledi. Meclisi işçi sınıfının yaşadığı sorunlarla, kendi gündemleriyle açtıklarını belirten Tüzel, “İflas, kapanma nedeniyle ortada kalan işçi alacakları için yasal düzenleme gerekiyor. İşçilerden kaçırılan, bir anlamda emek hırsızlığı olan işçi alacaklarının devlet güvencesine alınması için geçen dönem yasa teklifi verdim. Ama hala komisyonda görüşülmedi. Oysa milyonlarca işçi alacaklarını alamıyor. Bunun ücret garanti fonu ya da işsizlik fonundan, devlet tarafından karşılanması için hızla yasa çıkarılması gerekiyor. Meclisin üzerine düşeni yerine getirmesini istiyoruz” dedi.

BU SİSTEM BİZİ AÇLIKLA TERBİYEYE ÇALIŞIYOR

Çelik-İş Şube Başkanı Şerafettin Koç, 30 yıldan bu yana Feniş Alüminyum’da çalıştıklarını, toplam 638 çalışanın, ücret, kıdem, ihbar tazminatı toplam 19 milyon alacağı olduğunu söyledi. İşverenden ve hükümetten bir güvence göremediklerini, 26 gündür kendilerini fabrikalarına kapattıklarını belirten Koç, “Yasada güvence var gibi görünmekle birlikte tahsil etme imkanımız yok. Çünkü devlet alacakları, banka ipotekleri derken bizim alacaklarımız en altta kalıyor. Bize sıra gelmiyor. Bu sistem bizi açlıkla terbiye etmeye çalışıyor. Biz buna karşıyız” diye konuştu.

Sermayenin mantığının “kâr bizim, zarar işçinin olsun” olduğunu aktaran Koç, bu sistemi reddettiklerini söyledi. Koç, işverenin iflas ilan etmediği için de ücret garanti fonu ve işsizlik fonundan yararlanamadıklarını da dile getirdi.

‘HER ŞEYİMİZİ KAYBETTİK’

Basın toplantısında işçiler de sırayla söz aldı. İşçi Erol Çelik 16 yıllık işçi olduğunu ve 25-26 günde her şeyini kaybettiğini söyledi. Ailesine, çocuklarına karşı sorumluluklarını yerine getiremediklerini belirten Çelik, “haklarımızı çalanlar artık bu memlekette ellerini kollarını sallayarak dolaşmasınlar”  dedi.

Çelik “Sosyal hukuk devleti isek sorunlarımızın çözümü için adımları atın.  Artık bu memlekette bizim haklarımızı çalanlar ellerini kollarını sallayanlar böyle rahat rahat dolaşmasınlar” dedi.

Diğer işçi de aylardır ceplerinde üç kuruşluk para olmadığını, bayramlarda çocuklarına harçlık veremediklerini söyledi. “Yeni bir bayram geliyor ve yine çocuklarımıza harçlık veremeyeceğiz. Okullar açıldı, çocukları okula gidenler harçlık verememenin ezikliğini yaşıyor” dedi.

Başka bir işçi de “Eğer Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti ise bize yapılan bu hukuksuzluğa kimse izin vermemeli. Biz de mi elimize molotof alıp bir yerlere saldıralım. Başbakanımız da konuyu biliyor ve çözmesini bekliyoruz. Bu hukuksuzluğu çözecek siyasi iradenin bulunduğuna inanıyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Nusaybin-Qamişlo sınırında patlama: 1 ölü

SONRAKİ HABER

Nijerya’da okul saldırısında ölü sayısı artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...