30 Eylül 2013 12:25

Gözler pakette

Günlerdir tartışılan ve içeriğine dair çeşitli yorumlar yapılan “Demokratikleşme Paketi” Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurulacak. Başbakan’ın “Bize çağ atlatacak” dediği paket daha açıklanmadan bazı gazete, televizyon kanalları ve gazetecileri basın to

Gözler pakette
Paylaş
Tuba Güngör

‘BU PAKET BARIŞ GETİRMEZ’

Bu kurumların toplantıya çağrılmamasını eleştiren Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi, iktidarın iradesini yansıtmayan, ilan vermediği gazeteleri basın toplantısına da davet etmediğini söyledi. “Ülkeye barış getirecek denilen paketin, daha baştan ayrımcı tutum sergilemesine baktığımızda paketten demokrasi çıkmayacağını görüyoruz” diyen İpekçi, halka gerçekleri aktaran kuruluşların özellikle çağrılmadığına dikkat çekti. Bu tutuma demokratik hiçbir ülkede rastlanmayacağını belirten İpekçi, paketin hiçbir umut vaat etmediğini söyledi. Demokratik ülkelerde bu tip paketlerin kamuoyunun bütün kesimlerinin görüşlerinin katılımcı bir yöntemle alınarak hazırlandığını vurgulayan İpekçi, bu paket için ise hiçbir kurum, kuruluş, siyasi parti, sivil toplum örgütünün görüşlerinin alınmadığı belirtti. İpekçi, “Karartılmış bir ortamda hazırlanmış, Başbakandan başka kimsenin içeriğini bilmediği bir paket daha başından demokratik değildir” dedi. “Şimdiye kadar paketin içeriğine dair bir şeylerin duyurulmaması, içeriğini kimsenin bilmemesi Başbakan’ın otoriter olduğunun bir göstergesidir” diyen İpekçi, paketin Erdoğan’ın iktidar hırsı, ayak oyunları ve kendi şahsi çıkarlarını yansıttığını söyledi.

‘DEMOKRASİYLE BAĞDAŞMIYOR’

Bazı gazete ve televizyonların açıklamaya çağrılmamasını gazetemize değerlendiren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, adı ‘demokratikleşme’ olan bir pakette bile ayrım yapıldığını söyledi. Son dönemlerde iktidarların akreditasyona daha fazla başvurduklarına dikkat çeken Olcayto, “Yıllardır bu huydan vazgeçilmedi” dedi. Hükümetin böylece “benden olanlar” ve “olmayanlar” gibi bir ayrım yaptığını belirten Olcayto, demokrasilerde eleştirilere de eleştiren gazetecilere de tahammül edilmesi gerektiğini söyledi. “Bu gazetecilerin alınmamasına bakılırsa kimse bunun demokratikleşme olduğuna inanmaz” diyen Olcayto, pakette şeffaflık olmadığının altını çizdi. Paketin halkla paylaşılmadan yapıldığına dikkat çeken Olcayto, “Birçok gazeteci cezaevindeyken nasıl bir demokratikleşmeden bahsediliyor. Bu iktidarın tutumunun demokrasiyle bağdaşması çok zor” dedi. 


ORAN: DİKTATÖR EĞİLİMİNDEN DEMOKRASİ ÇIKMAZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, demokratikleşme paketine ilişkin “Ülkeyi polis devleti, parti devleti haline getiren otoriter siyaset anlayışından; diktatör eğilimden demokrasi çıkmaz” dedi. Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan CHP’li Oran, “Erdoğan demokrasi paketi açıklayacakmış. Hangi katılımcı, çoğulcu, demokratik yollarla hazırladın diye sorarlar adama. Ülkeyi polis devleti, parti devleti haline getiren otoriter siyaset anlayışından; diktatör eğilimden demokrasi paketi çıkmaz” ifadelerini kullandı.


‘DEMOKRASİ PAKETİ’ BUGÜN AÇIKLANIYOR

Kamuoyunda merakla beklenen ve içeriği konusunda çeşitli değerlendirmeler yapılan “Demokratikleşme Paketi” bugün düzenlenecek geniş bir basın toplantısı ile açıklanacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Demokratikleşme Paketinin açıklanacağı basın toplantısını, bugün saat 11.00’de Başbakanlık Yeni Bina’da yapacak. Basın açıklaması ayrıca, eş zamanlı olarak İngilizce ve Arapça’ya da çevrilecek. (İstanbul/EVRENSEL)


‘ULUSLARARASI KAMUOYUNA DA MESAJ VERİLECEK‘

Amerika’nın Sesi, Türkiye’de gözlerin Pazartesi Erdoğan’ın açıklayacağı “Demokratikleşme Paketi”ne çevrildiğini belirtirken Erdoğan’ın açıklamasının simültane olarak Arapça ve İngilizce’ye çevrilecek olmasını paketin yalnızca iç kamuoyu düşünülerek hazırlanmadığını, aynı zamanda uluslararası kamuoyuna da “önemli mesajlar” vereceğini  kanıtladığını ileri sürdü. Amerika’nın Sesi, İstanbul kaynaklı haberinde 30 Eylül’de Başbakanlık binasında yapılacak açıklamanın, hükümet çevrelerince Türkiye’nin demokratikleşme ihtiyacına ciddi cevap verecek nitelikte olduğu düşünüldüğünü öne sürdü. (WASHİNGTON)

ÖNCEKİ HABER

Pedallar zeytin ağacı için çevriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...