30 Eylül 2013 15:39

Üç çocukları var okul servisleri yok

Yaz boyunca yapılmayan tadilatı eğitim dönemi başlayınca yapmaya başlayan Milli Eğitimin bu “çok mantıklı” kararı, okulları değiştirilen Sultanbeyli Gazi İlköğretim Okulu öğrencilerine eziyet oldu. Evine en fazla asgari ücret giren aileler her sabah uzaktaki okula çocuklarını götürmek zorunda kaldılar. Ailelerin ç

Üç çocukları var okul servisleri yok
Paylaş
Şener Doğan

Sultanbeyli Battalgazi Mahallesi’nde bulunan Türk Havayolları Gazi İlköğretim Okulu, “depreme karşı güçlendirme” gerekçesi ile Mimar Sinan İlköğretim Okuluna taşındı. Yaz tatili boyunca güçlendirme yapılmayan okulun yeni öğretim yılıyla birlikte boşaltılması öğrenci ve velileri zor durumda bıraktı.

Her gün iki mahalle arasında bulunan büyük ve trafiği yoğun caddeyi aşmak zorunda kalan küçük öğrenciler 2 kilometre yol yürüyorlar. Ailelerin çoğu asgari ücretle çalışan işçiler olduğu için 60 liralık servis parasını veremiyor. Boşaltılan okulun ise imam hatip okuluna dönüştürülmesinden endişe ediliyor.

ÇOCUKLAR İÇİN UCUZ SERVİS TALEBİ

Üç öğrencinin velisi Hamrullah Demir, 200’ün üzerinde imza toplayarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne ve Sultanbeyli Belediyesine öğrencilere servis tahsis edilmesi için başvurduklarını söylüyor. Ancak bir sonuç elde edememişler. “Benim üç çocuğun okuyor, mahallemizdeki ailelerin bir çoğu bizim gibi” diyen Demir, yaz boyunca neden tadilat yapılmamış olmasını eleştiriyor. Veliler olarak çocukları için ucuz servis talep ettiklerini dile getiriyor ve ekliyor: “Biz kendi imkanlarımızda götürüyoruz çocukları, bir çoğu ise yürüyerek gidiyor. Kitaplar dağıtılıyor ancak yardımcı kitap isteniyor, öğretmenler milli eğitimin kitaplarını yetersiz buluyorlar. 110 lira ek kitap parası isteniyor.”


Okul yolunda karşılaştığımız Nevruz Çal’ın da 3 çocuğu var ve öğretmenlerin “Bu yıl buradayız kendinizi hazırlayın” demesine kızıyor, “Nasıl hazırlayalım, asgari ücretliyiz, zaten geçinemiyoruz.”

2 Öğrenci Velisi Sevgi Çal ise ise “Evde hasta kaynanam ile kayınpederimi bırakıp da geliyorum” diyor. Aysel Çetin eğitim masraflarına tepkili. “Temizlik parası, 6 kitap parası, okul parası” diye listeye başlıyor. “Öğretmen mecbur değilsiniz diyor ama ödevi yardımcı kitaptan vereceğim de diyor. Nasıl almayalım? Mecburuz” diyen Çetin, bütün bunların üzerine bir de servis parası eklendiğini de belirtiyor.

ÇOCUKLARIN ARASINDA AYRIMCILIK TOHUMLARI

Sırtlarında okul çantaları, önlerinde bebek arabaları ya da ellerinden tuttukları küçük çocuklarıyla uzun yolu kervan misali yürüyen kadınlar eşliğinde devam ediyoruz.

Söz sırası öğrencilerde. Kardelen ve Eda, “Okulda bilgisayar odası ve dolapları kullanamıyoruz” diyorlar. Nedeni başka okuldan gelmiş olmaları. Emircan ve Emrullah ise “Korkuyoruz abi, her gün kavga var” diye anlatıyorlar.


ASGARİ ÜCRETLE NASIL ÖDEYELİM?

Seyfettin Mengüç’ün de üç çocuğu var, üçü de okuyor. “Asgari ücretle çalışıyorum, öğrenci başı 60 lira servis parası nasıl vereyim? Çocuklarım kışın nasıl okula gidecekler?​”diye soruyor Mengüç.

Mehmet Özçelik ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden Bakanlığa kadar her yeri aradığını ancak kimsenin muhatap olmadığını aktarıyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim ismi yetmez demokrasi istiyoruz

SONRAKİ HABER

Suriye Müftüsü: Oğlumun ölüm emri Türkiye’den

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...