29 Eylül 2013 17:10

Son bilet topu

Euroleague’e katılacak son takımın belirleceği elemeler, yarın Litvanya Vilnius’da,  Siemens Arena’daki maçlarla başlayacak. Türkiye’den Banvit ve evsahibi Lietuvos Rytas’la birlikte sekiz takımın Euroleague bileti arayacağı, tek maçlı eliminasyon sisteminde ilerleyecek mücadele öncesinde, kısa bir değerlendirme yapmak

Son bilet topu
Paylaş
Uygar Karaca

VARESE: BİR AVRUPA MARKASI

Geçen seneki performansıyla İtalya’da büyük yankı uyandıran ve yarı finale kadar gelip Siena’ya teslim olan Cimberio Varese’nin  Euroleague’e dönme ihtimali bile, Avrupa basketbolu severleri heyecanlandırıyor; zira Kuzey İtalya şehri, 70-79 arası dönemin tamamında Şampiyon Kulüpler Kupası’nda final oynamış ve bunlardan beş zafer çıkarmış bir kulüple, devasa bir basketbol mirasına sahip. O dönemde Aza Nikolic ve Sandro Gamba gibi iki efsanenin çalıştırdığı Varese, Bob Morse, Dino Meneghin ve “Uçan Meksikalı” Adam Raga gibi oyuncularla tarihe geçmişti.

Günümüzdeyse durum farklı. Varese eski gücünü çoktan yitirdi; 2. ligden Lega’ya yükselmelerinden sonra gelişiyorlar ancak geçen yılki güçlü kadronun üç silahşörlerinden, bir tek Dusan Sakota takımda kaldı. Koç Frank Vitucci, Avellino’ya dönerken, Khimki’ye giden Mike Green’in yerine veteran Billy Keys, Olympiakos’a transfer olan Bryan Dunston’ın yerineyse Marko Scekic’le Frank Hassell geldi. Bu transferlere rağmen, yeni bir oluşum içindeler ve geçen seneki performansı bulmaları şüpheli.

Kağıt üzerinde güçlü gibi gözükmesine rağmen, Euroleague’de geçirdiği geçen sezonun ardından güç kaybeden kulüplerden biri  de Khimki. Geçen Ocak’taki ödeme krizinden sonra yeni bir yönetimle yoluna devam eden ekipte bütçe üçte bir oranında azaldı; yaklaşık 10 yıldır sarı formayı giyen kaptan Vitaly Fridzon, CSKA’yla ‘kızıl’ oldu, takımı sırtlayan Zoran Planinic, Anadolu Efes’e geçti. Büyük transfer olarak, kadroya bir tek Mickael Gelabale’i katabilen ekipte her şeye rağmen Rimas Kurtinaitis, başarıya giden yolu bilen pragmatik bir koç olarak elinden geleni yapacaktır.

BANVİT’İ BEKLEYEN TEHLİKE

Elemelerde, kadro güçlendirme bakımından yazı en aktif geçiren takımı, şüphesiz Banvit. Yıllardır Orhun Ene’yle yakalanan istikrarla Eurocup’ta son sekiz hedeflense de kılpayı kaçan şanslardan sonra koç değişti. Fenerbahçe hocası Sasha Obradovic’in Panathinaikos’tan yardımcısı Dmitris Itoudis, 17 yıl sonra ilk yurt dışı deneyimini Bandırma’da yaşayacak. Bununla birlikte Keith Simmons, Chuck Davis, Sammy Mejia, Erkan Veyseoğlu gibi geçen senenin çekirdek kadrosundan isimler takımda kaldı; yanlarına VEF Riga’yı tek başına taşıyan EJ Rowland,  Partizan’da ismini duyuran mücadeleci  uzun Drew Gordon ve Union Olimpija’nın genç yeteneği Kremen Prepelic gibi transferler yapıldı.  Kısacası Banvit bu sene vites yükseltti ve Euroleague hedefi onlar için çok önemli.

Banvit’in ilk rakibi olan CEZ Nymburk, orta seviye Eurocup takımları arasında adeta bir istikrar abidesi. Yıllardır Çek Ligi’nde rakip tanımayan Nymburk, bu yıl kendisi için büyük sayılabilecek bir değişiklik yapıp yılların koçu Ronan Ginzburg’u gönderdi ve yerine Litvanya’dan başarılı hoca Kestutis Kemzura’yı getirdi. Genellikle denk bütçe mantığıyla hareket eden kulüp, Banvit için tehlikeli bir rakip; çünkü Radoslav Rancik, Jiri Welsch, Petr Benda gibi büyük tecrübellerin yanında, Vojtiech Hruban ve Lukas Palyza gibi gençler stajlarını tamamladılar bile. Liderleri Chester Simmons, artık Euroleague’i istiyor.

BALTIKLILAR VE DİĞERLERİ

Çok büyük bütçelerle mücadele etmese de, son yıllarda Sovyet takımı eski guardlarından Valdis Valters’in gayretiyle tekrar toparlanan VEF Riga da yabana atılmaması gereken bir takım. Bu yaz Eurobasket çeyrek finalinin kapısından dönen Letonya’dan Janicenoks ve  Berzins kardeşler gibi  oyuncularla  sağlam iskeleti oluşturuyorlar; liderleri Rowland ve pivotları Kavaliauskas gitti ama Dee Brown ve Antwayne Robinson gibi deneyimli ABD’lileri kadroya katan takımda  Litvyanyalı koç Butautas, geçen yıl Eurocup’ta yaşanan hayal kırıklığının izlerini silmek istiyor.

Bu sene Zalgris’teki parasızlığın aksine, çok abartmasa da harcama yapan kulüplerden biri olan Lietuvos Rytas, yetenekli Sırp guard Nedovic’i NBA’e uğurladı  ancak gelenler bir hayli fazla:  Omar Cook-Milenko Tepic ikilisi guard pozisyonunda, dev pivotlardan  Glyniadakisle, Orelikas ve  Jelovac 3-4 numaralarda dikkat çeken transferler.

EWE Baskets Oldenburg, geçen yıl Almanya’da oynadığı final ve İzmir’deki Eurochallenge Final Four’unda dikkat çekmişti. Takım iskeletinin yanı sıra, lideri Julis Jenkins yeni başarılar istiyor. Kağıt üzerindeki en zayıf halka olan Telenet Oostende’yse, koruduğu Belçika şampiyonluğuyla, ülkenin Euroleague’deki tek temsilcisi olmaya çalışacak; en büyük artıları, istikrarlı koç  Dario Gjerga’nın takıma oldukça hakim olması.


EŞLEŞMELER

Yarının programı şu şekilde;
Cimberio Varese- EWE Baskets
Lietuvos Rytas- VEF Riga
2 Ekim Salı günü programı;
Khimki-Telenet Oostende
CEZ Nymburk-Banvit

ÖNCEKİ HABER

Karadeniz alarmda: Kurtarın beni bu balık çiftliklerinden

SONRAKİ HABER

Müfettişlerden öğrencilere baskı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...