29 Eylül 2013 15:45

Demokrasi paketi mi? Demokrasi mi?

Mevcut siyasi iktidar ihtiyaç duyduğu tüm yasaları bir paket halinde hazırlayıp içinde de göz boyama misali bazı maddeler ile halkın önüne koymaktadır. Son referandum ile 12 Eylül yapımcılarını yargılatacaklarını iddia etmişler, beraberinde ise eğitim, sağlık gibi hayati konularda oldukça gerici ve sermayenin ihtiyaçlarına

Demokrasi paketi mi? Demokrasi mi?
Paylaş
Atilla Altaylı

Mevcut siyasi iktidar ihtiyaç duyduğu tüm yasaları bir paket halinde hazırlayıp içinde de göz boyama misali bazı maddeler ile halkın önüne koymaktadır. Son referandum ile 12 Eylül yapımcılarını yargılatacaklarını iddia etmişler, beraberinde ise eğitim, sağlık gibi hayati konularda oldukça gerici ve sermayenin ihtiyaçlarına cevap verecek yasaları oylatmışlardı. Buna aldanan “sol” adlı bazı kurumlar ise “yetmez ama” diyerek burada iktidarın ekmeğine yağ sürmüşlerdi.
30 Eylül, iktidar sürprizlerin de olduğunu ifade ettiği “demokrasi paketini” açıklayacağını duyurdu. “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz” derler. İktidar 31 Mayıs günü sonrası demokrasiden ne anladığını ortaya koymuştur. Her söylem ve davranışında antidemokratik diktacı yaklaşımları gören binlerce insan tepkilerini sokakta ortaya koyarken, “Ben emir verdim” dediği polisi uyguladığı şiddet sonucu 7 insanın ölümüne neden olmuş, olaylarda öldüren kişilerin yargı önüne çıkması da engellenerek gerçeklerin üstü kapatılmaya çalışılmaktadır.
Demokrasi kapitalizm şartlarında halk ve emekçiler için vazgeçilmez bir talep ama, egemen sınıflar için var olan bir olgudur. Her demokrasi söylemlerinde egemenlerin daha rahat edeceği uygulamalar hayata geçerken, halk için daha sıkıcı ve baskı içeren uygulamalar gündeme getirilmektedir. Genel söylem ile burjuva demokrasisi kedi içlerinde bile diktatörlüğü ön planda tutan uygulama olarak 2000’li yıllarda devletlerin uygulaması olarak yaşanırken, bir paket  olarak öne sürülecek “demokrasi” ancak önceki uygulamaların kötü bir örneği olarak ortaya çıkacağı bellidir.
Ülkemizde, ulusal eşitliğin olmadığı, emekçiler için sosyal hakların her gün daha çok ihtiyaç haline geldiği, gençliğin geleceksizleştirildiği, sağlığın işletme temelinde hizmete sunulduğu, üreticilerin yeni dönem ekin yapamaz duruma geldiği, işçilerin ve memurların örgütsüzlüğe itilip sendikalın işlevsizleştirildiği bir yerde demokrasinin, insanlar için vazgeçilmez talep olarak sürekliliğini göstermesi doğal bir şeydir. Burada  önemli olan demokrasiyi “paket” olarak değil hayatın temel yapısı olarak istemektir. İktidar içinde halkın çıkarlarına ters bir yığın uygulamanın meşrulaştırılması da olan bir paket sunmaya çalışmaktadır. Kaldı ki, bu “paketin” hazırlanmasında emek ve halk güçlerinin örgütlü olarak katılmaması, içinde nelerin olabileceğinin bir göstergesidir de.
Bugün ülkemiz için asıl önemli olan demokrasinin egemen olacağı bir devlet yapısıdır. Bunu da ancak halk güçlerinin mücadelesi ve istemiyle gerçekleştirebilir. Yaklaşan seçimlerin yüksek baraj ile halkın baskılamasına neden olmasının yanı sıra partiler ve seçim yasasındaki demokrasi karşıtı yaptırımlar ile halkın iradesinin tam yansıyamayacağı bir süreç yaşanacaktır.
Şehirlerde ve kırsal alanda, emekçilerin örgütlü mesleki ve siyasi yapıları demokrasi mücadelesinde yerini almadıkça çıkartılacak her “demokratik” yasa güdük ve halk için bir şey ifade etmeyen çabalar olacaktır. İktidarın diktatörce davranışları devletin kapitalist niteliğiyle uyumlu, ancak halkın temel yapısıyla karşıt bir durumdadır. Sermayenin ve uluslararası çıkar çevrelerinin daha rahat sömürü ve baskılar uygulayabilecek yasalarını engellemek ancak halkın örgütlü mücadelesi ile hayat bulacaktır.
Paketlenmiş demokrasi değil halkın çıkarlarını hedefleyen demokrasi için ortaklaşabilmek, bir arada olabilmek, biz diyebilmek için kararlı ve istekli olarak demokrasi taleplerinin ardında, iktidarın aldatmacalarına karşı “gezi ruhunun yarattığı” mücadele ile üretim, eğitim, hizmet  alanları ve sokaklara.

ÖNCEKİ HABER

‘Akil İnsanlar da raporları açıklasın’

SONRAKİ HABER

Tuncel Kurtiz’i yıldızlara uğurladık!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...