29 Eylül 2013 14:15

Kadim sesler Ankara’da buluştu

Dünyanın bilinen en eski çalgısı, Anadolu’nun kadim sesi lir ile buluştu. Neandertallere ait olduğu düşünülen 55 bin yıllık flüt, Slovenya’daki müzeden çıkarılıp getirildiği Ankara’da Solist Ljuben Dimkaroski’nin elinde müzikseverleri büyüledi. Dimkakorski’ye 3 bin 700 yıl öncesinde Anadol

Kadim sesler Ankara’da buluştu
Paylaş
Cem Gurbetoğlu

Ankara, 4. Uluslararası Şefika Kutluer Müzik Festivali kapsamında önceki gece önemli bir konsere ev sahipliği yaptı. Dünyanın bilinen ilk flütü ilk kez Türkiye’de sahneye çıktı. Arkeologlar tarafından, modern insana değil, Neandertallere ait olduğu düşünülen ayı kemiğinden yapılmış flütü Ljuben Dimkaroski seslendirdi. Sanatçı Slovenya Ulusal Müzesi’nde getirilen flütle doğa taklitlerinden, Sloven halk ezgilerine, modern klasik müzik eserlerinden “Üsküdar’a gider iken” ezgisine kadar geniş bir yelpaze de eserler seslendirdi.
Arp Sanatçısı Çağatay Akyol ise Hititlerden bugüne kullanılan lir ve arp ile Dimkaroski’ye eşlik etti. Şefika Kutluer de “Sihirli Flütü” ile 55 bin yıllık ilk flütle ezgilerini kaynaştırdı.
Büyük beğeni toplayan konserin ardından dinleyiciler ilk flütü yakından görmek için sahneye akın etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çarşı'dan taraftar operasyonuna tepki

SONRAKİ HABER

Erdoğan: 3 çocuk yetmez 4 çocuk yapın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...