29 Eylül 2013 10:22

Beşir'e kendi partisinden tepki: Geri adım at

Sudan’daki protestoların altıncı gününde iktidardaki Sudan Ulusal Kongre Partisi ve önde gelen İslamcı gruplardan, Devlet Başkanı Ömer el Beşir’e “Geri adım at” çağrısı geldi.Beşir, geçtiğimiz hafta “bütçeyi kontrol altına almak için” benzin yardımlarını kaldırdığını ilan etmiş

Beşir'e kendi partisinden tepki: Geri adım at
Paylaş


Beşir, geçtiğimiz hafta “bütçeyi kontrol altına almak için” benzin yardımlarını kaldırdığını ilan etmişti. Benzin fiyatlarının 2 kat artmasına neden olan bu karar sonrası halk sokaklara dökülmüş ve çok sayıda kentte gerçekleşen eylemlere on binlerce kişi katılmıştı. Eylemler kısa sürede Ömer el Beşir’in iktidarına karşı bir harekete dönüştü.

“Halk Beşir’in düşmesini istiyor” sloganları atan binler arasındayken, polis saldırısı sırasında yaşamını yitiren 26 yaşındaki eczacı Salih el Sanhuri’nin dünkü cenazesi de hükümet karşıtı bir gösteriye dönüştü.

Binlerce kişinin katıldığı eylemde, Beşir’e “Katil” denilerek tepki gösterildi. Polis eylemlere gaz bombasıyla saldırdı. Sert müdahalede yaralananlar oldu.

Bugün, yedinci gününe giren eylemlerde resmi rakamlara göre 33 kişi yaşamını yitirdi. Başkent Hartum’dan bildiren el Cezire Muhabiri Harriet Martin ise tıbbi kaynaklara dayandırdığı haberinde ölü sayısının 200’e yakın olduğuna dair iddialar olduğunu dile getirdi.

Cumartesi günü devam eden saldırılar sonrası yarı resmi İslamcı Hareket üyesi 31 kişi ve Ömer el Beşir’in iktidardaki Ulusal Kongre Partisi’nin (NCP) üyeleri bir dilekçe imzalayarak “Yaşananların ışığında alınan ekonomik önlemlerden hemen vazgeçilmesini istiyoruz” dedi.

Dilekçede halkın üzerine ateş açarak, ölümlere sebebiyet verenlerin de derhal yakalanması talep edildi. “Hükümet, yurttaşların barışçıl şekilde gösteri yapmasına müsaade etmemiştir” denilen dilekçenin iktidar partisi ve ordu içerisindeki Beşir muhalifleri tarafından da imzalandığı belirtildi.

El Cezire’nin haberinde Beşir’e karşı kendi partisi içerisinden böylesi bir çıkışın çok nadir görüldüğü vurgulandı.

1989’da darbeyle devlet başkanı olan Ömer el Beşir, o tarihten bu yana Sudan’ı yönetiyor. Darfur’da 200 binden fazla kişinin ölümünden sorumlu olan Beşir hakkında soykırım suçundan uluslararası tutuklama kararı bulunuyor. Söz konusu karar Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından verilmişti. Ömer el Beşir’e, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği destek de Türkiye kamuoyunda büyük tepki çekmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Spor sanat içindir

SONRAKİ HABER

Peşaver'de karakola saldırı: 33 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...