28 Eylül 2013 18:35

Direniş patrona geri adım attırdı

Gebze de sendikalaşma mücadelesi veren ARMETAL işçileri önceki gün bir arkadaşlarının daha işten atıldığını duyunca fabrikayı terk etmeyerek eylem yaptı. İşçilerin kararlı tutumu üzerine patron attığı işçiyi geri almak zorunda kaldı.Yaklaşık 250 işçinin çalıştığı ARMETAL fabirkasında  işçiler

Direniş patrona geri adım attırdı
Paylaş
Muhammet Uludağ

Yaklaşık 250 işçinin çalıştığı ARMETAL fabirkasında  işçiler ağır çalışma koşullarının ortadan kaldırılması ve yaşanan haksızlıkların son bulması için Birleşik Metal-İş Sendikasına üye oldular. 10 ay süren sendikalaşma mücadelesi sonucu sendika yetkiyi aldı. Bunun üzerine ARMETAL patronu bu yetkiye itiraz etti. İşçiler yapılan itirazın sonuçlanmasını beklerken bu arada patron da sendikanın altını boşaltmak için işçiler üzerinde baskı oluşturmaya çalıştı. ARMETAL patronunun ilk işi sendikalaşma faaliyeti sürecinde öne çıkan işçileri işten atmak oldu.

ATILAN İŞÇİLER İÇİN GÖRÜŞME YAPILACAK

ARMETAL patronu önceki gün bir işçiyi daha işten atınca 08:00/16:00 vardiyası fabrikayı terk etmeyerek işten atılan arkadaşlarına sahip çıktı. Yaşanan bu gelişme üzerine Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi ve örgütlü olduğu işyerlerindeki temsilcileri ARMETAL ‘in önüne gelerek işçilere destek verdi. Yapılan eylem sonucu işveren geri adım atarak, son atılan işçinin işe geri alınacağını belirtti. Birleşik Metal İş Sendikası önümüzdeki günlerde işten atılan işçilerin geri alınması için işveren ile tekrar görüşecek.

Fabrikadaki ağır çalışma koşulları ve iş kazaları nedeniyle örgütlenmek istediğini belirten işçiler, fabrikada yaşanan birçok iş kazasının gizlendiğini,  kaza geçiren işçilerin ise özel hastanelerde tedavi edildiğini dile getirdi. Fabrika da işçi sağlığı ve güvenliğine dair hiçbir uygulamanın olmadığını vurgulayan işçiler, işveren tarafından baskı gördüklerini ve kölece çalışma koşullarının kendilerine dayatıldığını söyledi.

‘HAKKIMI ARAMAYA DEVAM EDECEĞİM’

Fabrikada 10 yıldır çalışan Mehmet Özadanır, haksızlıklara karşı koyduğu için işten atıldığını belirterek, “Tazminatsız olarak işten çıkarıldım. İçeride bir işçiye zam verilmedi ve ben de buna karşı çıktım, ardından hakaretler başladı ve üzerimde oyun oynanmaya başlandı. Sendikayı kırmak, içeride hak hukuk mücadelesi verenlerin önünü kesmek için beni işten çıkardılar” dedi. Sendikalaşmadan önce fabrikada kötü koşulların olduğunu ifade eden Özadanır şöyle konuştu; “Maaşlarımızın yarısı elden veriliyordu. İşçilerin yüzde 80’i sendikaya üye oldu. İlk sendikalaşma mücadelesinde bana bir hafta izin verildi ve sonradan işten çıkarıldım. Ustayla yaptığım ufacık bir tartışma işten atılma nedenim sayıldı. 10 yıllık emeğim hiçe sayıldı. Fabrikada yaşadığım iş kazası dahi gizlendi özel hastaneye gönderildim. Sendikalaşmayı engellemek için işten çıkarmalar oluyor. Ben 25/2 maddesinden işten çıkarılacak hiçbir davranış yapmadım. Bugün arkadaşlarımızın bana vermiş olduğu destek de bunu gösteriyor. Ben mücadelemden vazgeçmeyeceğim ve hakkımı aramaya devam edeceğim.”


TÜRKİYEde örgütlenmenin, sendikalı olmanın, hak mücadelesi vermenin zor bir iş olduğunu belirten Birleşik Metal İş Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın, “Şubat ayından beri ARMETAL’de sendikalaşma mücadelesi veriyoruz. ARMETAL işçisinin sendikasıyla verdiği bu mücadele yasal mevzuatlar nedeniyle engellere takılmakta. Yasalardan kaynaklanan gecikmeleri işveren lehine çevirerek, işçilere karşı saldırılara başvurdu. Bizler de bu saldırılara, üretimden gelen gücümüzle karşı koyduk. Patron öncü arkadaşlarımıza karşı bir takım saldırılara girişti. İşverenle on gün önce işten çıkarılan bir işçi arkadaşımızla ilgili yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmazken dün bir öncü arkadaşımız daha işten çıkarıldı. Bu saldırılara karşı işçi arkadaşlarımızla birlik ve beraberliğimizle karşı koyacağız. Bugün yaptığımız bu birlik ve beraberlik sayesinde işveren bir geri adım atarak işten atılan arkadaşımızın işe geri dönmesi söz konusu. Çarşamba gününe kadar işten atılan arkadaşımız izinli olacak. Çarşamba günü yapacağımız görüşmeyle arkadaşımızın işe geri dönmesini sağlamaya çalışacağız. Çarşamba günü işveren, eğer arkadaşımızı geri almazsa eylemlerimizin daha güçlü olacağını söylüyoruz. İşveren ne kadar saldırgan olursa olsun biz mücadelemizi sürdüreceğiz ve bu işyerine sendika sokacağız” diye konuştu. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bütçeyi kadınlara açın!

SONRAKİ HABER

Bırakın konuşalım: Eski formata yeni makyaj

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...