28 Eylül 2013 17:57

Kömürcü yargı kararını takmıyor

ARTVİN’in Arhavi ilçesi Kavak köyü Köprübaşı mevkinde, kömür eleme ve paketleme tesisi aleyhindeki yargı kararlarına rağmen inşa çalışmalarını sürdürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “ÇED raporu gerekli değildir” diyerek yol verdiği tesise karşı köylüler isyan bayrağı

Kömürcü yargı kararını takmıyor
Paylaş
Hamdi Gökdeniz

“ÇED raporu gerekli değildir” kararı aleyhine açtığı davayı kazanan köylüler tesisin inşaat faliyetlerini sürdürüyor olmasına tepkili.
Akkömür Taşımacılık Maden Sanayii tarafından köylerinin ortasına kurulacak olan tesise karşı ortak hareket eden Kavak, Konaklı, Kemerköprü, Dereüstü köylülerinin mücadelesi 2010 tarihinden beri sürüyor.

TESİS YAŞAMI TEHDİT EDECEK

Tesis 100 dönümlük alanda yedi köyün ortasında yaklaşık 1000 dekar  tarım alanı içinde kurulacak. Çay, fındık, mısır, kivi, sebze ve meyve yetiştirilmekte olan bölge Lome ve Kapistre Dereleri’nin  taşımış olduğu alüvyonlarla oluşmuş verimli topraklara sahip.  
Tesisin kurulacağı köyde kömür madeni yok. Tesiste Sibirya’dan getirilecek olan kömürlerin işlenmesi düşünülüyor.
Uzmanlara göre, tesislerden yükselecek duman, toz civar köylerdeki doğa ve canlı yaşamını tehdit edecek. Çay, fındık, mısır, kivi, sebze ve meyve tarımı zarar görecek.  
Su kaynakları kirlenecek, suda yaşayan canlılar süreçten olumsuz etkilenecek. Tüm bu zararlara karşı, köylüler “Yeşil siyah olmasın” eylemleri düzenliyor. Çeşitli eylemler,  protestolar, basın açıklamaları ile seslerini duyurmaya çalışıyor.


SORUN MECLİSE TAŞINDI

26 Nisan’da köyü ziyaret ederek, köylüleri dinleyen EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan  çevre mücadelesinin Meclise taşınmasını sağladı. Gürkan, konu hakkında hazırladığı dosyayı Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel’e iletti.  
Tüzel’de kendisine iletilen bilgiler üzerinden, Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.


RAPOR ‘FELAKAT’ DİYOR

Bu arada hazırlanan Çevre Etki Değerlendirme Raporu bölgenin göreceği zararı bütün çarpıklığı ile ortala koyuyor. Raporun son paragrafında şu ifadeler yer alıyor: “Kömürün bünyesinde barındırdığı oksit  metaller ve diğer kimyasal maddeler açısından yanıcı özelliğinden  tesiste gürültü oluşturacak. Bulunduğu yer itibarıyla, tesis ve projenin bedensel ruhsal çevresel sosyal sağlığı bozma kabiliyeti olduğu ve sağlığı koruyucu önlemlerin yeterli düzeyde alınmamış olduğu ve bu haliyle bu aşamada ruhsatlandırılması uygun olmadığı kanaatine varılmıştır.” (Artvin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Dinex’te işçilere beş yıldızlı tehdit!’

SONRAKİ HABER

Otobüs bileti için kimlik numarası şartı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...