28 Eylül 2013 17:49

Paketten qundur çıkacak

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, pazartesi günü açıklanacak ‘Demokratikleşme Paketi’nin içinin boş olduğunu belirterek, “Bu paketten çıkacak tek şey qundur (kabak)” dedi.Siirt Belediyesi tarafından “Demokratik çözüm için kültürler Botan doğasında buluşuyor” şiarıyl

Paketten qundur çıkacak
Paylaş

Siirt Belediyesi tarafından “Demokratik çözüm için kültürler Botan doğasında buluşuyor” şiarıyla düzenlenen 4. Siirt Fıstık ve Doğa ile Buluşma Festivali etkinliklerinin birinci günü önceki akşam Kızlar Tepesi İtfaiye alanında verilen resepsiyon ve Siirt Üniversitesi karşısında bulunan alanda verilen açılış konseri ile devam etti. Kürtçe, Arapça, Lazca ve Türkçe şarkıların söylendiği konsere, Gültan Kışanak, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, ilçe belediye başkanları ile kurum temsilcilerinin yanı sıra binlerce kişi katıldı.

SİİRT’TE TEK DİL DEĞİL DÖRT DİL!

Selim Sadak, Başbakan’ın her konuşmasında “Tek dil” vurgusu yaptığını belirterek, Siirt’te 4 dilde şarkıların söylendiğini ve bunun ise bir zenginlik olduğunu dile getirdi. Herkesin kendi ana dilinde eğitim başta olmak üzere her alanda özgürce kullanımın yolunun açılması gerektiğini aktaran Sadak, yasal düzenlemelerin yapılmasını gerektiğini söyledi.
Gültan Kışanak da, bu coğrafyada yaşayan bütün halkların özgür olmasını sağlamak için PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından bir sürecin başlatıldığı, ancak Hükümetin üstüne düşen görevi yerine getirmediğini belirtti. Hükümetin sürekli oyalama politikası yaptığını belirten Kışanak, “11 yıldır iktidarda olan AKP Hükümeti fırsat yaratılmasına rağmen hiçbir fırsatı değerlendirmedi. Ancak 9 aydır başlatılan barış sürecinde Kürt halkı üstüne düşen görevi yerine getirdi” dedi.

‘KABAK TADI VERDİ’

Hükümet tarafından hazırlanan “Demokratikleşme paketine” değinen Kışanak, şöyle konuştu: “Son 4 aydır her gün bir ‘Demokratikleşme paketinden’ bahsediliyor; ‘Bu gün olmadı yarın’, ‘Bu hafta olmadı öbür hafta.’ İçinde ne var belli değil, kiminle konuştun; hiç kimseyle. Şimdi birkaç gün sonra açıklayacakları bu paket açıkçası kabak tadı verdi. Hani tatsız, tutsuz lezzet olan şeyler için derler ya; ‘Kabak tadı verdi’ diye. İşte AKP’nin demokratikleşme paketi de kabak tadı verdi ve biz aslında istemiyoruz. Ama öyle zannediyorum ki pazartesi günü açıklayacakları bu paketin içinde ‘Qundur çıkacak’ Qundur; Kürtçede kabaktır..”

HALKA MÜCADELE ÇAĞRISI

Öcalan’ın sürecin devam etmesi için hükümete öneride bulunduğunu, ancak şimdiye kadar Hükümetten bir cevap gelmediğinin altını çizen Kışanak, “Sayın Öcalan ‘Bu, Hükümete verdiğim son şanstır eğer Hükümet görevini yerine getirmese, Hükümeti Kürt halkına teslim edeceğim’ dedi. Kürt halkı Hükümete cevap vermeye hazırdır ve üstüne düşen görevi layığıyla yerine getirecektir” dedi. Halka da çağrı yapan Kışanak şöyle konuştu: “Onun için göreve hazır olun çalışın, örgütlenin, mücadele edin direnin ve kazanın, kimseye minnetimiz yok, AKP Hükümetinden barış dilenmiyoruz, biz emek verdik, alın teri döktük, sokaklarda gaz yedik, cop yedik direnerek bu mücadeleyi bu günlere kadar getirdik, özgür bir geleceği de sağlayabiliriz, kimseye minnetimiz yok.”

Türkiye’nin Rojava’daki Kürtlere saldırılanlara destek verdiğini belirten Kışanak, “Bu zihniyet çetecilere silah verip Rojava halkının üzerine gönderiliyor. Ama kendi halkına bir çuval un bile vermiyor” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından konser sanatçı Nevzat Turan (Çahhor), Argeş û Berfin, Koma Naweyebn Ro, Ferqin ve Niyazi Koyuncu’nun verdiği müzik dinletisi ile devam etti. (SİİRT)


KÜRTÇE’YE ÇEVİRİ YOK

HÜKÜMETİN hazırladığı Demokratikleşme Paketi, pazartesi basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuracak. Başbakanlık Yeni Bina’da yapılacak olan açıklama saat: 11.00’de açıklanacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağı paket toplantısına yazılı ve görsel basından genel yayın yönetmenleri ve basın temsilcileri de davet edildi. Erdoğan’ın basın açıklaması Başbakanlık Basın Müşavirliğinin vereceği frekans üzerinden canlı yayınla ekranlara taşınacak. Basın açıklaması, simültane olarak İngilizce ve Arapça’ya da çevrilirken, Kürtçe’ye çeviri olmayacak. (ANKARA)

 

ÖNCEKİ HABER

Firari PKK’liler Van ve Ankara’ya gönderildi

SONRAKİ HABER

‘Dinex’te işçilere beş yıldızlı tehdit!’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...