28 Eylül 2013 17:39

Kimyasal silah denetimi salı günü

SURİYE’nin kimyasal silahlarının denetimini yapacak olan uluslararası kurumun, salı günü çalışmalarına başlayabileceği belirtildi. Lahey’de üzerinde görüşülen ve dün oylamaya sunulacak olan taslak metne göre, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) haftaya çalışmalarına başlayacak. Örg&

Kimyasal silah denetimi salı günü
Paylaş

SURİYE’nin kimyasal silahlarının denetimini yapacak olan uluslararası kurumun, salı günü çalışmalarına başlayabileceği belirtildi. Lahey’de üzerinde görüşülen ve dün oylamaya sunulacak olan taslak metne göre, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) haftaya çalışmalarına başlayacak. Örgüt, Şam’ın halen ilan etmediği bazı tesisleri denetleme hakkına da sahip olacak. OPCW’nin çalışmalarıyla ilgili taslak metnin, BM Güvenlik Konseyinin Suriye’yle ilgili varacağı kararın metnine de iliştirilmesi bekleniyor.

Metinde Suriye’nin taleplere uymaması halinde askeri güç kullanılabileceği yolunda bir ifade de yer almıyor. Ancak her tür ihlalin yeniden görüşülmek üzere BM Güvenlik Konseyi gündemine alınacağı dile getirildi. Taslak metnin, Suriye konusunda BM’yi iki buçuk yıldır içinde bulunduğu çıkmazdan kurtardığı yorumları yapılıyor.

BM’DE ANLAŞMAZLIK SONA ERDİ

Gözlemciler, bu metni bu ay başında ABD ile Rusya’nın Suriye’deki kimyasal silahları gelecek yıl ortasına dek temizlemeye yönelik planları dahilinde önemli bir adım olarak görüyor. Rusya ve Çin, şimdiye dek BM Güvenlik Konseyinde Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’a karşı Batılı devletlerin desteklediği üç tasarıyı veto etmişlerdi. Washington ve Moskova daha önce taslak metin üzerinde anlaşamamıştı. Fransa ve İngiltere’nin de desteğiyle ABD, metinde askeri müdahale tehdidinin de yer almasını zorlaşmıştı. Ancak anlaşmazlık perşembe akşamı sona erdi. ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Samantha Power bu konuda anlaşmaya varıldığına dair bir tweet attı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da bir anlaşmaya varıldığını doğruladı. Taslak metinde ayrıca Suriye’de kimyasal silahların kullanımından yana olanların hesap vermekle yükümlü olacakları belirtiliyor. Bununla birlikte bunların Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanmaları gerektiğine dair bir bilgi bulunmuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

34 yıl sonra ilk temas yapıldı

SONRAKİ HABER

Firari PKK’liler Van ve Ankara’ya gönderildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...