28 Eylül 2013 16:03

Müsteşar: Teşekkür edeceğinize tepki gösteriyorsunuz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çağrısı ile toplanan iki günlük 10. Çalışma Meclisi, işçi konfederasyonları ve taşeron işçilerin protestolarıyla sona erdi.Müsteşar Fatih Acar’ın hazırlattığı ve taşeron çalışmanın "alt işverenlik" adı altında benimsendiği belirtilen son

Müsteşar: Teşekkür edeceğinize tepki gösteriyorsunuz
Paylaş
Sultan Özer / Döndü Taka Çınar

Müsteşar Fatih Acar’ın hazırlattığı ve taşeron çalışmanın "alt işverenlik" adı altında benimsendiği belirtilen sonuç bildirgesine Türk-İş, Hak-İş ve DİSK imza atmak istemedi. Konfederasyon temsilcileri masadan kalktılar. İşçiler de “Biz taşeronu kabul etmediğimizi söylüyoruz siz 'alt işverenlik' adıyla benimsediğimizi yazmışsınız” diyerek müsteşara tepki gösterdi. Tepkilerin üzerine Acar, “Sizin sorunlarınızı çözmeye çalışıyoruz, teşekkür edeceğinize tepki gösteriyorsunuz” dedi.

İŞÇİLER ‘KESİNLİKLE KARŞIYIZ’

Çalışma Bakanlığı’nın çağrısı ile Bilkent Otel’de iki gün süren ve “kıdem tazminatı, alt işverenlik ve özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi” konularının tartışmaya açıldığı 10. Çalışma Meclisi tartışmalı sonuç bildirgesi ile sona erdi.
Meclis’in ikinci gününde özel istihdam büroları ve kiralık işçilik tartışıldı. Türk-İş, Hak-İş ve DİSK temsilcileri kiralık işçiliğe kesinlikle karşı olduklarını, tartışmaya bile açılmasını istemediklerini ifade ettiler. Toplantıyı izleyen taşeron işçiler de sık sık seslerini yükseltip, “Siz alt işveren diyorsunuz, biz taşeron diyoruz. Bu sistem kesinlikle kaldırılmalı” dediler.

ZORLA 'MUTABAKAT'

Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Sayın tarafından okunan sonuç bildirgesi ise tartışma yarattı.

Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar tarafından “mutabakat” olarak açıklanmak istenen bildirgeye Türk-İş, Hak-İş ve DİSK temsilcileri karşı çıktı. “Üç konfederasyonun bile kendi arasında farklı görüşü olan bir konuda mutabakat denilemez” diyen konfederasyon temsilcileri, bildirge okunurken mutabakat olmadığının açıklanmasını istediler.

Bu tartışmaların ardından Müsteşar Fatih Acar ve Yardımcısı Sayın kürsüye çıktı. Sonuç bildirgesinin bağlayıcı olmadığını belirten Acar, işçi ve işveren taraflarını birlikte fotoğraf için kürsüye davet etti ve sonuç bildirgesinin okunmasına geçildi.

SENDİKALAR KÜRSÜDEN İNDİ

Bu sırada, Türk İş temsilcisi Enis Bağdadioğlu kürsüyü terk etti. DİSK temsilcisi Onur Bakır ise, “Kayıtlara geçmesini istiyorum. Bizim onayımız yoktur, bu nedenle bu fotoğrafta yer almayacağız” diyerek kürsüden ayrıldı.
Okunan sonuç bildirgesinde, “Taraflar alt işverenliği çalışma hayatının bir gerçeği olarak benimsediler” ifadesinin yer almasına taşeron işçiler ve sendikalar tepki gösterdi.

Kamu İşçileri Derneği Ankara Şube Başkanı Saime Dilmaç, “Biz iki gündür alt işverenliği kabul etmediğimizi söylüyoruz. Siz alt işverenliği benimsediğimizi yazmışsınız. Bunu kabul etmiyoruz. Ben 16 yıldır taşeron işçiyim. Hiçbir hakkımı alamadan işten atıldım. 1.5 yıldır işsizim. Neden? Taşerona karşı mücadele ettiğim için. Bu ifadeyi kaldırın” diye tepki gösterdi. Başka bir işçi tepkisini “Özel istihdam büroları aracılığı ile geçici istihdam modeline, biz 10 milyon işçi sınıfı olarak karşıyız” sözleriyle dile getirirken, diğer bir işçi de “Özel istihdam büroları  kula kulluk ettirmektir. birilerine rant kapısıdır, bize köleliktir” diye bağırarak ayağa kalktı.

MİNNETTARLIK İSTEDİ

İşçilerin yoğun tepkileri üzerine Müsteşar Fatih Acar öfkelendi.

İki gündür işçilerin sorunlarına çözüm bulmak için uğraştıklarını öne süren Müsteşar Acar, “Teşekkür edeceğinize tepki gösteriyorsunuz” dedi. İşçilerin tepkilerinin artması üzerine Acar, işsiz olan Dilmaç’a iş bulma teklifinde bulundu.

Sonuç bildirgesinin okunmasının ardından Çalışma Meclisi sona ererken başka bir skandal daha yaşandı. Sonuç bildirgesi basına verilmediği gibi işçi konfederasyonları temsilcilerine de verilmedi. Türk-İş Temsilcisi Enis Bağdadioğlu’nun ısrarla konuşma isteği de yanıt bulmadı. Çalışma Meclisi tartışmalı bir şekilde sona erdi.


'BAŞBAKAN SEFALETTE EŞİTLİKTEN BAHSEDİYOR'

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aziz Konukman, Başbakan Erdoğan'ın 10.Çalışma Meclisi toplantısında “işçi-memur ayrımını kaldıralım, hepsine 'çalışanlar' diyelim" sözünü gazetemize değerlendirdi. Bunun yeni sermaye birikimi modelinin amaçlarından biri olduğunu belirten Konukman, "yapılmak istenenin sefalette eşitlik" olduğunu söyledi.  Amacın statü farkını kaldırmak değil, işçi sınıfın kazanılmış haklarının tırpanlamak olduğunu vurgulayan Konukman, "Yapılmak istenen kazanılmış hakların fazla nispeten fazla olduğu işçi statüsünde eşitlemek değil, aksine kazanılmış hakların daha az olduğu memur statüsüne indirerek eşitlemek" dedi. Bu politikanın Post Fordist Sermaye Birikimi Modeli'yle uyumlu olduğunu anlatan Konukman, Türkiye gibi ülkelerin ucuz işgücü ve düşük katma değer üzerinden "rekabet gücü" elde ettiklerini kaydetti. Konukman, Başbakan Erdoğan'ın önceki gün yaptığı açıklamaların  bu neoliberal politikalarla uyumlu olduğunun altını çizerek, başta sendikalar olmak üzere tüm örgütlü kesimlerin buna itiraz etmeleri gerektiğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tunus’ta hükümetten istifa kararı

SONRAKİ HABER

Çalışma Meclisinde işçinin halleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...