28 Eylül 2013 22:16

Tunus’ta hükümetten istifa kararı

Tunus’ta Müslüman Kardeşlere bağlı en Nahda hükümeti ülkedeki siyasi krizin sonlanması için muhalefetle görüştükten sonra istifa kararı aldı.Parti liderlerinden Lütfi Zeytun, Fransa’da yayınlanan La Figaro Gazetesine yaptığı açıklamada muhalefetle yaptıkları müzakereler sonucu istifa kararı ald

Tunus’ta hükümetten istifa kararı
Paylaş

Tunus’ta Müslüman Kardeşlere bağlı en Nahda hükümeti ülkedeki siyasi krizin sonlanması için muhalefetle görüştükten sonra istifa kararı aldı.

Parti liderlerinden Lütfi Zeytun, Fransa’da yayınlanan La Figaro Gazetesine yaptığı açıklamada muhalefetle yaptıkları müzakereler sonucu istifa kararı aldıklarını belirtti.

Zeytun 30 Eylül ve 1 Ekim’de muhalefetle yeni müzakereler yapacaklarını da söyledi. Müzakereler sonucu yapılacak olan plana, en Nahda hükümetinin itirazı olmadan kabul edeceklerini de söyledi.

Tunus Genel İşçi Sendikaları  (UGTT) önerdiği ve takip ettiği bu görüşmelerdeki amacın ülkenin içinde bulunduğu siyasi krizi sonlandırmak olduğu söyledi. UGTT en Nahda hareketine yeni seçim tarihinin belirlenmesi için üç hafta süre verdi.


TUNUS'UN DÖNÜM NOKTALARI

14 Ocak 2011’de Ben Ali’nin kaçması ile sonuçlanan direniş sonucunda kaderini ele alan Tunus halkının mücadelesinin dönüm noktaları olarak nitelenebilecek olaylardan bazıları:

·    Ben Ali’nin devrilmesi: Ben Ali 14 Ocak 2011 günü ülkeden ayrılır. Fuat Mebazza, 15 Ocak’ta devlet başkanlığına vekaleten atanır. 13 Aralık 2011’de yerini Monsef Marzuki’ye bırakır.

·    Muhammed Gannuşi Hükümeti ve Hükümetin devrilmesi: Ben Ali’nin son başbakanı olan Muhammed Gannuşi başkanlığında 17 Ocak 2011’de bir Ulusal Birlik Hükümeti kurulur. Hükümette Ben Ali’nin partisinin mensubu bakanların bulunması nedeniyle  devam eden protestolar sonucunda 27 Şubat’ta Hükümet istifa eder.

·    Beji Caid Essebsi Hükümeti ve Hükümetin devrilmesi: Beji Caid Essebsi geçici olarak cumhurbaşkanı olan Fuat Mebazza tarafından 27 Şubat’ta geçici hükümeti kurmakla görevlendirilir. Kurucu meclis seçimlerinden sonra yerini Hamadi Jebali’ye bırakan Essebsi, halkın baskısı altında 7 Mart’ta hükümetini yenilemek zorunda kalır.

·    Kurucu Meclis seçimleri : 23 Ekim 2011 tarihinde yapılan seçimler neticesinde kurulan meclis yeni anayasayı hazırlamak ve geçici bir hükümet kurmakla görevlendirilir. Seçimlerde 217 koltuktan 90’ını en Nahda elde eder.

·    Hamadi Jebali Hükümeti: En Nahda, Ettakatol ve Cumhuriyet için Kongre Partilerinin oluşturduğu koalisyon Hamadi Jebali başkanlığında 24 Aralık 2011’de hükümet kurar.

·    Halk Cephesinin kuruluşu:Sol cennahtan ulusalcı, çevreci derneklerin, birçok bağımsız aydının ve 12 politik partinin katılımıyla 7 Ekim 2012 tarihinde Halk Cephesi kurulur.

·    Tunus için Birlik Koalisyonu: Tunus için Birlik Koalisyonu, Burgibacı Nidaa Tounes (Başbakanlıktan ayrılan Beji Caid Essebsi tarafından kurulur), liberal demokrat Cumhuriyetçi Parti, sosyal demokrat Demokratik Sosyal Yol tarafından 29 Ocak 2013’te kuruldu, 2 Şubat’ta Sosyalist Parti ve Yurtsever Emek Partisinin katılmasıyla genişledi.

·    Şükrü Belayid’in öldürülmesi: Halk Cephesine katılan Demokrat Yurtseverler Hareketinin Önderlerinden Şükrü Belayid 6 Şubat 2013’te öldürülür. Yüz binlerin katıldığı cenaze töreninde Halk Cephesi, meclisin dağıtılmasını, hükümetin istifasını talep eder.

·    Ali Larayedh Hükümeti: Ülkedeki siyasi kriz nedeniyle 19 Şubat 2013’te Hamadi Jebali Hükümeti istifa eder ve yerine Ali Larayedh başkanlığında hükümet kurulur.

·    Muhammed İbrahimi’nin öldürülmesi: Halk Cephesine katılan Halkçı Hareketin koordinatörü olan Muhammed İbrahimi 25 Temmuz 2013’te öldürülür. Tunus Emekçileri Partisi ve Halk Cephesi sivil itaatsizlik eylemi çağrısı yaparlar.

·    Ulusal Selamet Cephesinin kurulması: 26 Temmuz’da Halk Cephesi ve Tunus için Birlik Koalisyonu; hükümetin istifası, ulusal selamet hükümetinin kurulması, anayasanın hazırlanması, meclisin dağıtılması ve yeni seçimlerin yapılması talepleri için güçlerini Ulusal Selamet Cephesinde birleştirirler.

·    Milletvekillerinin boykotu: 60 civarında milletvekili meclis çalışmalarına katılmayacaklarını bildirirler.

·    Meclis çalışmalarının askıya alınması: Meclis Başkanı Mustafa Ben Cafer, meclis çalışmalarını geçici olarak askıya aldı.

·    Hükümete 3 hafta süre verildi: Tunus Genel İşçi Sendikaları (UGTT) hükümete istifa çağrısında bulunmuş veTunus’ta mevcut siyasal krizin sona ermesinin yolunun hükümetin istifa etmesi gerektiğini söylemişti, sendika bu bağlamda eylül ayının ortasında hükümete üç hafta süre vermişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Emperyalizmin yaramaz çocukları: Cihatçılar

SONRAKİ HABER

Müsteşar: Teşekkür edeceğinize tepki gösteriyorsunuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...