23 Şubat 2011 21:05

İşçiler düşük zamma isyan etti

Gaziantep’te bulunan ve 2 bin 500 işçinin çalıştığı NAKSAN’da son derece ağır koşullarda asgari ücretle çalışan işçiler, yılda bir verilen ücret zammın günlük 50 kuruş ila 1 lira arasında verilmesine isyan etti.Bankaya yatırılan ücretler dışındaki mesai farkları önceki gün iş yerinde elden ö

İşçiler düşük zamma isyan etti
Paylaş
Mehmet Türkmen

Bankaya yatırılan ücretler dışındaki mesai farkları önceki gün iş yerinde elden ödenirken zam oranını öğrenen işçiler, günlük yevmiyelerine 50 kuruş ila 1 lira arası zam yapıldığını öğrendiler. Bunun üzerine NAKSAN Plastik’te Dilme, Baskı, Kesim-3 bölümleri, Nakpilsa Plastik Dokuma’nın tamamı ve BCF Halı İpliği üretilen iş yerinde çalışan işçiler 21 Şubat Pazartesi akşam vardiyasında salı günü sabah saatlerinde ise gece vardiyası ile işe gelen gündüz vardiyası büyük oran iş bırakarak topluca fabrika önüne çıktılar. İki gün süren iş bırakma eylemlerine binin üzerinde işçi katıldı.
İş bırakma eylemlerinin olduğu sıralarda telefonla bilgi aldığımız ve servis duraklarında görüştüğümüz işçiler işverenin işçilerle adeta dalga geçtiğini ifade ederek, “artık yeter” dedi. Haftanın iki günü 12 saat çalışılan, pazar günlerinin normal iş günü olarak mesai farkı ödenmeden çalışıldığı, hafta tatillerinin hafta içi kullanıldığı iş yerinde, bayramlarda ve resmi tatillerde de çalışmak zorunlu. İş kazalarının da sık sık yaşandığı iş yerinde 3 yıldan fazla çalışıp bel fıtığı ya da akciğerlerde buzlanma gibi ciddi hastalıkları olmayan işçinin neredeyse olmadığı NAKSAN’da, işçiler bu ağır çalışma koşulları karşılığında bu sefalet ücretine isyan ederek iş bıraktıklarını söylediler. İki gün süren eylemler boyunca fabrika müdürlerinin bütün ikna çabalarına rağmen işçilerin öfkesi dinmeyince yüzde 10 zam verildiği açıklandı.

İŞÇİLER NE İSTİYOR?

NAKSAN Patronu Osman Nakıboğlu, yaklaşık iki buçuk ay önce fabrikadaki bölümlerin bilgisayarlarına mail atarak bu yıl zam verilmeyeceğini duyurmuştu. Bunun üzerine 1 ay öncesinden başlayarak servis duraklarında yüzlerce işçiye bildiri dağıtarak ve pek çok işçiyle görüşerek işçileri bu konuda uyaran ve birlik olmaya çağıran Petrol-İş Sendikası Gaziantep Temsilciliği, NAKSAN işçilerinin sorunlarının gerçek çözümünün örgütlenip sendikalı olmaktan geçtiğini her defasında dile getirmişti.
Yüzde 10 zammın sorunlarını çözmeyeceğini söyleyen 10 yıllık bir NAKSAN işçisi, iş güvencelerinin olmadığını, 10 yıl 15 yıl çalışan işçilerin bile sebepsiz yere işten atıldığını belirtti. İşçi, yalnızca zam değil diğer sorunlarının çözümü için de mücadele etmeleri gerektiğini belirtiyor. 5 yıldır NAKSAN’da çalıştığını söyleyen bir başka işçi de, kendi iş kolunda dünyanın en büyük 5 fabrikasından birinde çalıştıklarını ama kölelik ve sefalet koşullarında çalıştıklarını ifade ederek, “Biz işçilerin emeği ve alın teriyle NAKSAN bu kadar büyüdü. Bayramımız yok, pazarımız yok, insan yerine konulmuyoruz. 3-5 yıl çalıştıktan sonra hastalanmayan, ciddi rahatsızlığı olmayan işçi yok. Parmağını elini kaybeden, hatta hayatını kaybeden bir sürü arkadaşımız var. Ama karşılığında bize reva görülen muamele işte bu” şeklinde konuştu.
 

ÇÖZÜM SENDİKALI OLMAK

Artık işverenden merhamet ya da iyi niyet beklemeyeceklerini belirten bir başka işçi de, “Yüzde 10  değil, yüzde 100 zam alsak bile hiç birimizin yarın işten atılmayacağının garantisi yok. Ayrıca tek sorunumuz ücret değil, çok daha önemli sorunlarımız var. 12 saat çalışma, Pazar ve bayramlarda zorla çalışma, ücret dışında hiçbir sosyal hakkımız yok. Yani hepimiz tam bir hapishane hayatı yaşıyoruz. O yüzden bu zam bizi kandırmamalı. Biz birlik olunca neler yapabileceğimizi gördük. Şimdi bu birliği dağıtmadan, insanca çalışma koşulları ve iş güvencesi için örgütlenmeli ve Petrol-İş Sendikamızda örgütlenmeliyiz” diye konuştu. (GaziantepEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Öğrenciler zamlara dur dedi!

SONRAKİ HABER

Darbecileri korumayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...