27 Eylül 2013 19:15

Avanos çöplüğü daha kaç ay yanacak?

Avanos çöplüğü için için yanıyor, yetkililer ise sadece izliyor.Bir ay önce çöplükte çıkan yangına, itfaiye ve belediye ekipleri su ve kum kullanarak müdahale etmiş ve yangının söndürüldüğü açıklamasını yapmıştı. Ancak üzerinden bir ay geçmesine rağmen yangın ha

Avanos çöplüğü daha kaç ay yanacak?
Paylaş
Ferhat Kiş / Özgür Küçüktü

Bir ay önce çöplükte çıkan yangına, itfaiye ve belediye ekipleri su ve kum kullanarak müdahale etmiş ve yangının söndürüldüğü açıklamasını yapmıştı. Ancak üzerinden bir ay geçmesine rağmen yangın hala devam ediyor. Çöplüğün her tarafından dumanlar yükseliyor. Çöplüğe en yakın mahalle olan Karaseki Mahallesi halkı, bazı zamanlar yangının arttığını ve esen ters rüzgarla birlikte ağır bir kokunun etkisinde kaldıklarını ifade ediyor.

BELEDİYE: ŞİMDİLİK BİR ÇÖZÜMÜ YOK

Görüştüğümüz belediye ve itfaiye ekipleri ise, etrafına hastalık yayma riski bulunan çöplükle ilgili şimdilik bir şey yapılamayacağını söylüyor.

İtfaiye ekipleri, yangının sulama yöntemiyle çözülemeyeceğini, kumlama yapılması gerektiğini ifade ederek, bunu da belediyenin yapması gerektiğini söylüyor.

Bunun üzerine görüştüğümüz Avanos Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Murat İyilikbilen, “Belediye olarak sorunun farkındayız. Çöplük içten içe yanarak, duman ve koku yayıyor. Bu anlamda biz de itfaiye ekipleriyle birlikte sulama ile söndürmeye çalıştık. Daha sonra kumlama ile çözülebileceği bilgisini aldık ve kumlama yaptık. Bir süre durdu, fakat yangın içten içe devam ediyor” dedi.

İyilikbilen, “Çözüm olarak ne düşünüyorsunuz, bu durum böyle mi devam edecek?​” sorumuza ise “Nevşehir merkezde yeni bir çöplük yapımı başladığını biliyoruz. Çöplerimiz bundan sonra oraya gidecek. Ne zaman tamamlanacağı belli değil, ama bu çöplük alanı yapılana kadar maalesef bir çözüm yok” yanıtını verdi.

Avanoslular ise, yangının tekrar büyümesinden ve yayılmasından endişeli.Yetkililerin bir an önce önlem almasını talep ediyorlar.


HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE

AVANOS çöplüğünde devam eden yangının doğaya ve halk sağlığına etkilerini Nevşehir Üniversitesi Semra ve Vefa Küçük Sağlık Yüksek Okulu Müdürü Halk Sağlığı Profesörü Nimet Karataş değerlendirdi. Karataş, “Çevrede dumanların yükselmesi metan gazına işarettir. Metan gazının ise toplum sağlığını ve çevreyi olumsuz etkilediği bilinmektedir. Bu zehirli gazlar geniş bir çevreyi etkisi altına alır. Özellikle Karaseki ve çevresinde bulunan mahalle sakinlerinin sağlığını tehdit eder. Bu zararlı gazlar insan vücudunda, bilhassa kan yapım sisteminde ciddi tahribatlara neden olabilir. Bunların yanında sağlıksız bir çevrenin beden sağlığı yanında insanın ruh sağlığını da olumsuz etkileyeceği bilinmektedir” dedi.


‘KOKUDAN KURTULALIM’

GEÇİMİNİ Avanos çöplüğünden topladıklarıyla sağlayan geri dönüşüm işçileri, konuyla ilgili olarak defalarca itfaiyeye ve yetkililere şikayette bulunduklarını ifade ederek, “İtfaiyenin geldiğini, sulama ile söndürmeye çalıştığını gördük. Ama itfaiye ekipleri ‘Bu yangın sulama ile çözülmez, kum dökülmesi lazım. O da belediyenin işi’ dediler” diye aktardı.
Çöplüğe en yakın mahalle olan Karaseki halkı da, belediyeyi aradıklarını belirterek, “Buraya kumlama yapılması gerekiyor, kumu getirin biz kumun dökülmesinde gönüllü olarak çalışırız. Yeter ki bu koku ve dumandan kurtulalım. Evlerimizi havalandıramıyoruz” diyor. (Nevşehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Fazla arsa vermişiz bu onun parası’

SONRAKİ HABER

Birlik ve dayanışma ruhunu sürdüreceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...