27 Eylül 2013 19:12

‘Fazla arsa vermişiz bu onun parası’

İstanbul Esenyurt Örnek Mahallesi’nde oturan mahalle halkı, mahallede yaşadıkları imar ve ekoloji sorunlarını konuşmak için mahalle kahvesinde bir araya geldi.Örnek Mahallesi belediye tarafından hizmet alan ve alamayan diye iki bölüme ayrılmış durumda. Dere çevresinde yaşayan vatandaşlar, AKP’ye oy vermedikleri için belediy

‘Fazla arsa vermişiz bu onun parası’
Paylaş
Eren Ergine / Erkan Sarıoğlu

Örnek Mahallesi belediye tarafından hizmet alan ve alamayan diye iki bölüme ayrılmış durumda. Dere çevresinde yaşayan vatandaşlar, AKP’ye oy vermedikleri için belediyeden hizmet alamadıklarını ifade ediyor.

Mahallenin en büyük sorunlarından biri imar problemi. Mahalle halkı bütün vergilerini vermelerine rağmen, belediyenin evlerini tekrardan kendilerine satmaya çalıştığını iddia ediyor. Belediye Başkanı AKP’li Necmi Kadıoğlu’na seçim sonrasında belli bir miktar para ödediklerini ve karşılığında tapularını verdiğini, ancak belediye tarafından kendilerine farklı bir fatura çıkarıldığını belirtiyorlar. Belediye yetkililerine borcun neden kaynaklandığını sorduklarında aldıkları cevap, “Mahallede kaybolan arsalar var, onların parasını sizden almak zorundayız” olmuş.

İşte sorunlarını konuşmak ve çare bulmak için bir araya gelen vatandaşların söyledikleri:

KENDİ ARSAMIZI YENİDEN ALIYORUZ

Yavuz Özer: Bir ev alabilmek için 30 yıl eşimle birlikte çalıştık. Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’na tapularımızı almak için 150 bin lira ödedik, hiçbir borcumuzun kalmadığı söylendi. Aradan 7 yıl geçtikten sonra Belediyeye 30 bin liradan 200 bin liraya kadar borcu olan insanlar çıkmaya başladı. Belediye Başkanı’yla görüşmek istedik, görüşmedi.

Şükrü Akkaya: İnşaatlarda çalışıp çocuklarımı okutmaya çalışıyorum. Çocuklarımın servis parasını dahi ödeyemiyorum. Belediye mahallede ihtiyacımız olduğu için makarna, bulgur dağıtıyordu, şimdi bu insanlardan bu parayı nasıl istiyor? 6 yıldır fatura ödüyorum. 2006’da 1.500 lira olan borcum, bugün 25 bine çıkmış. Yetkililer bize ‘Zamanında ucuz ucuz arsalar aldınız, ne olacak ödeyin’ diyor, ancak bizim ödeyecek durumumuz yok. Benim arsam 150 metreyken belediye 123 metreye düşürüyor ve bana 25 bin lira borç çıkarılıyor. Bu nasıl oluyor dediğimde, “30 metre cami alanı, 30 metre park alanı, 90 metreye düşüyor, senin arsan 123 metre biz sana fazla vermişiz, onun parasını alıyoruz” diyorlar.

Hüseyin Ömer: Evimiz dere kenarında. Balkonda oturup bir çay içemiyorum, sinekler konuyor, kokudan durulmuyor.
Murat Zaman: Kendi arsalarımızı tekrardan ihaleye girerek yeniden aldık. 30 bin lira gibi bir borcumuz var, ancak bunun sadece 2 bin lirasını ödemiş bulunuyoruz. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadını öldürdüler, kızını dövdüler

SONRAKİ HABER

Avanos çöplüğü daha kaç ay yanacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...