26 Eylül 2013 19:06

Van'da açlık grevi sürüyor

Van’da konteynerde kalan depremzedelerin açlık grevi 32. gününe girdi. Havaların da soğumasıyla birlikte zor koşullarda mücadelelerine devam eden depremzedeler, elektrik verilmezse ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkacağını söylüyor.Depremzedelerin mağduriyetinin sürdüğü Van’da depremlerde yaşanıyor. Dü

Van'da açlık grevi sürüyor
Paylaş
Umut Yeğin

Depremzedelerin mağduriyetinin sürdüğü Van’da depremlerde yaşanıyor. Dün de merkezi Erciş’e bağlı Akçift köyü olan yerin 5 kilometre derinliğinde 4 büyüklüğünde deprem yaşandı. Önceki gün Valiliğin talimatı üzerine İl Sağlık Müdürlüğünden bir ekip sağlık taraması için Anadolu Konteyner Kente gitti. Açlık grevinin bir aydır sürdüğünü hatırlatan depremzedeler, “Vali talimat vermek için geç kalmadı mı?​” diye soruyor.

TOPLANAN PARALAR NEREDE?

Kış mevsiminin yaklaşıyor olmasıyla ısınma sorunu yaşanacağı ve hastalıkların artacağına belirten depremzedelerden Ali Ahi, “Kalıcı bir çözüm için zaten adım atmıyorlar. En azından burada yaşayabilmemiz için konteynerlere elektrik verilsin” diyor. AKP Van İl Başkanı Abdullah Aras ile görüşmelerinde “Sizin talepleriniz karşılanamaz. Hayal kuruyorsunuz” şeklinde konuştuğunu söyleyen Ahi, talepleri için açlık grevini sürdüreceklerini belirtiyor. Vanlıların deprem dönemi toplanan yardım paralarının nerelere harcandığını merak ettiklerine anlatan Ahi, “Eğer bu devlet bizim barınma gibi en temel talebimizi bile karşılayamıyorsa söylenecek söz kalmamıştır” diyor. Ahi, çocuklarını okula gönderemediklerini belirterek, yetkililerin bunu umursamadığını anlatıyor.

ÖNCE SIĞINMA EVİNDE ATILMIŞTI

Suyun ise Van Belediyesince karşılandığını söyleyen Halime Kaçmaz ise “Fakat İl Afet, çıkmamamız halinde su borularının da patlatılacağını söyleyerek bizleri tehdit ediyor” şeklinde konuşuyor. Hülya Örgün, deprem öncesinde imam nikahlı eşinden boşanınca kalacak yeri olmadığından Kadın Sığınma Evi’ne yerleştirilmiş. Deprem sonrasında ise maddi durumunun iyi olduğunu söylenerek sığınma evinden çıkarılıyor. İki yaşında bir çocuğu olan Örgün, “Maddi durumum iyi olsaydı konteyner kentte bu zamana kadar kalır mıydım? Deprem öncesinde verilen 250 lira ile geçinmeye çalışıyordum. Oradan çıkarıldım. Şimdi de konteynerden çıkarıyorlar. Nereye gideyim şimdi?​” diye soruyor.

40 ÖĞRENCİ OKULA GİDİYOR

Depremzedeleri önceki gün Eğitim Sen Van Şube Başkanı Selami Özyaşar ziyaret etti. Depremzedeler ve öğrenciler hakkında bilgi aldı. 220 civarında öğrencinin bulunduğu konteyner kentte bunların yalnızca 40’a yakını okula gidebiliyor. Depremzedeler, yerleşim yeri belgesi alamadıklarından dolayı okulların öğrencileri kabul etmediğini ifade ettiler. Sorunları İl Milli Eğitim Müdürlüğüne rapor halinde sunacaklarını söyleyen Özyaşar, çocukların okullarına gitmesi için gerekli girişimlerde bulunacaklarını da ifade ediyor.  (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bu öğrenciler AVM’de mi yatsın?

SONRAKİ HABER

Dünya Kupası köleleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...