27 Eylül 2013 09:06

Yatağan barikattır

Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy santrallerinde özelleştirmeye karşı eylemler devam ediyor. Yatağan'da bulunan, Yatağan termik santrali ve Milas’ta bulunan Kemerköy ve Yeniköy santrallerinde çalışan kadrolu, kadrosuz yaklaşık 4 bin işçi eylemlerini sürdürüyor. İlk olarak 1994 yılında gündeme gelen özelleştirme

Yatağan barikattır
Paylaş
Korkmaz Tedik

ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK

Eylül ayının başından beri çeşitli eylemlerle özelleştirmenin önüne geçmek isteyen işçilerin Yatağan Termik Santrali önündeki direniş çadırları bugün 12. gününde. Neredeyse her gün farklı bir eylem yaptıklarını söyleyen işçiler, geçtiğimiz salı günü,  Milas’ın Sodra Dağı’na çıktıklarını ifade ederek oradaki halkın desteklerine arkalarına aldıklarını söyledi. Bir işçi ise çadırın arkasında çalışan jeneratör’ü göstererek, “Gördüğünüz gibi Türkiye’ye elektrik üretiyoruz ancak biz kendimiz jeneratör kullanıyoruz, ürettiğimiz elektriği bize kullandırmıyorlar” diyerek tepki gösterdi.  Muğla’nın her yerinde 50 bin imza topladıklarını söyleyen işçiler, kazanmamamız için bir neden yok çünkü bütün halk arkamızda, destek çok büyük dedi. Konuşan bir başka işçi ise, Yatağan Termik Santralini kastederek, burası bizim için bir iş meselesi olmaktan çıktı. Eskiden sadece kendi iş kaygımız vardı şimdi ise vatan kaygımız var, Yatağan vatandır, vatan satılmaz diyerek mücadele ettiklerini söyledi. Özelleştirme yüksek kurulu, özelleştirmekten vazgeçtiğini söyleyene kadar direneceğiz diyen işçiler, ölmek var dönmek yok diyerek kararlılıklarını dile getiriyor.

SOMA’DAN DESTEK

Önceki gün saat 16.00’daki vardiya değişimi sırasında yapılan eyleme, Soma Maden-İş ve Tes-İş şube başkanları ve yönetim kurulu üyeleri de katılarak destek verdiler. Vardiya çıkışı yüzlerce işçinin katıldığı eylemde yapılan konuşmalarda bütün maden ve santral işçilerinin birlikte mücadeleden başka çıkar yol olmadığı vurgulanarak “Bugün herkesin kulağı Yatağan Termik Santralindeki mücadelededir” denildi. Konuşmalar sık sık, sloganlarla kesildi. “Türk-İş göreve, genel greve”, “Birleşe birleşe kazanacağız” ve “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları öne çıktı.


ÖZELLEŞTİRMEDEN VAZGEÇİLENE KADAR

Süleyman Girgin, Maden-İş Yatağan Şube Başkanı: Özelleştirme Yüksek Kurulu, 2016 yılına kadar tarih verdi. Zamanın uzun tutulmasının nedeni, işçilerin tepkisini kırmak. Daha önce Kütahya Seyitömer Santrali içinde 2015 denmişti, ilk sekiz ayda özelleştirilmesi tamamlandı. Ancak Yatağan’ın mücadele geçmişi çok eskiye dayanmaktadır. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz. Yıllar önce ilk özelleştirmeler gündeme geldiğinde çalışanın hiç kimsenin aklına bir gün çocuğuyla burada çalışabilmek gelmezdi. Şimdi ise bir çok arkadaşımız çocuklarıyla beraber çalışıyor. Bu mücadelemizin sonucudur.

Kangal, Hamitabat ve Seyitömerden sonra sıra buraya geldi ancak Yatağan bu mücadelenin barikatıdır. Halk arkamızda, işçiler kararlı ve biz de elimizden ne geliyorsa onu yapacağız. Bizim için özelleştirmeden sonra ne yapacağız diye bir hesap yok, çünkü aklımızdan böyle bir olasılık geçmiyor. Kurul özelleştirmeden vazgeçtiğini söyleyene kadar mücadele edeceğiz. Ekim ayı içinde de Ankara’ya yürüyeceğiz. (Yatağan/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sol Parti yüzünü Almanya'nın batısına dönmeli

SONRAKİ HABER

İki din dersi alana üçüncüsü bedava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...