26 Eylül 2013 18:51

Sol Parti yüzünü Almanya'nın batısına dönmeli

Sol Parti, federal meclis seçimlerinde başarılı bir sonuç elde etti. Yüzde 8.6’lık oy oranı ve 3.7 milyon oy ile, Almanya’nın siyasi partiler yelpazesinde üçüncü parti konumuna ulaştı. Oyların çoğunluğunun eski batı eyaletlerinden gelmiş olması da kayda değer. Batı, Berlin bir yana bırakılacak olursa, bu eyaletlerden

Sol Parti yüzünü Almanya'nın batısına dönmeli
Paylaş
Sevim Dağdelen

SOLDAN AB ELEŞTİRİSİ

Ancak Sol Partinin 2009 seçimlerine oranla oy kaybına uğradığını da sessizlikle geçiştirmemek gerekir. 2009 seçimlerinde, Oskar Lafontaine önderliğinde yüzde 11.9’luk bir sonuç elde edilmişti.  Bir yanda Sosyal Demokrat Partinin (SPD) seçim sonrasında muhalefette yer alması, diğer yanda Göttingen’deki parti kongresi öncesinde eş başkanlara saldırılması Sol Parti açısından sıkıntılara yol açtı. Ancak bu sorunların, 1989/1990 yıllarında yaşanan sıkıntılarla karşılaştırılması abartı olacaktır. Ayrıca dikkat çekilmesi gereken diğer bir nokta da, partinin 360 bin oyu “Almanya İçin Alternatif” (AfD) partisine kaybetmiş olmasıdır. Yani Berlin’de alınan toplam 330 bin oydan fazlası bu partiye kaymıştır. Bu da, özenle irdelenmesi gereken bazı sorunların olduğunu göstermektedir. Ancak bu konuda verilecek yanıtı ilk bakışta görmek de mümkündür. Sol Parti, AB ve Euro eleştirisi konularını öne çıkarmamıştır. Aynı şekilde bankaların kurtarılması için alınan önlemlere cepheden karşı çıkma görevi de, seçim kampanyasında arka plana itilmiştir. Bu şekilde minder istemeden de olsa, avronun kurtarılmasına karşı dikkat çekici eleştiriler getiren bu sağ popülist partiye terk edilmiştir. Eğer başta 2014 Avrupa Parlamentosu seçimleri olmak üzere, önümüzdeki dönemde seçimlerde kötü bir sürprizle karşılaşılmak istenmiyorsa, bu gidişata karşı önlemler alınmalıdır. Bu bağlamda Sol Parti, bankaların kurtarılması için hazırlanan paketlere yönelik eleştirilerini zaman geçirmeden ön plana çıkarmalıdır. Sağın güçlenmesini engellemenin yolu sadece buradan geçer. Devekuşu stratejisinde ısrar edip, “şimdiye kadar olduğu gibi devam edelim” demek, özellikle batı eyaletlerinde yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Partinin oy oranları, özel durumu olan Berlin ve Saarland eyaletleri bir yana bırakılırsa, bu eyaletlerde 2009 seçimlerine göre büyük ölçüde gerilerken, AfD neredeyse bu eyaletlerin tümünde yüzde 5 barajına yaklaşmış ve hatta barajı aşmıştır. AfD özellikle doğu eyaletlerinde güçlüdür. Berlin’de yüzde 4.9, Brandenburg’ta yüzde 6.0, Mecklenburg-Vorpommern’de yüzde 5.6, Saksonya’da yüzde 6.8, Saksonya-Anhalt’ta yüzde 4.2 ve Thüringen’de yüzde 6.2 oy oranına ulaşmıştır. Ancak en kalabalık nüfusa sahip olan NRW’de yüzde 4’ün altında kalmıştır. Ancak Sol Partinin bu eyaletlerdeki oy oranı, sırasıyla 6.1, 7.5, 4.5, 8.4 ve 5.4 oranında gerilemiştir.

YÜZÜMÜZÜ BATIYA ÇEVİRELİM

Sol Partinin daha batılı bir görünüşe ihtiyacı vardır. Bu durum, Federal Meclis Grubu açısından da geçerlidir. Yaklaşık 1.89 milyon oyun batı eyaletlerinde kazanıldığı 2013 seçim sonuçlarının da gösterdiği gibi, bir doğu partisi olarak gelecek seçimlerde yüzde 5 barajını aşma şansı yoktur. Seçim kampanyalarında dile getirilen AB eleştirisini AfD’ye terk etmemelidir. AfD’nin seçmenlerini kazanmak için, onun savunduğu düşüncelerin sağcı ve ırkçı olduğuna işaret etmek artık yetmeyecektir. Sol Parti bu nedenle, seçim kampanyalarında ağırlık verdiği konuları belirlerken, aralarında görüş birliği bulunan CDU/CSU, SPD ve Yeşillerin tersine, bankaların kurtarılması için hazırlanan paketlere ve buna bağlı olarak Avrupa’da demokrasi ve sosyal devletin yok edilmesine karşı çıkmaya devam ettiğini göstermelidir. SPD’nin Federal Mecliste Sol Parti ile her türlü işbirliğini reddetmesi anlamlıdır. Bu reddedişi ciddiye almak zorundayız. SPD muhtemelen, kendisini onyıllar boyunca CDU ile bir koalisyonun küçük ortağı olmaya hazırlamaktadır. Savunduğu içerik neo-liberalizmin ta kendisidir. Bu, Başbakan Merkel’in Euro ve bankaların kurtarılması adına izlediği politika karşısında gösterdiği körlük derecesindeki sadakatta da görülmüştür. SPD gerçek anlamda, servetin aşağıdan yukarıya doğru dağıtıldığı bu sisteme sırt çevirmekten yana değildir. İşte tam da bu nedenle Sol Parti, sosyal hak kısıtlamalarına ve Alman ordusunun dış müdahalelerine karşı, barıştan ve sosyal adaletten yana bir muhalefet partisi olarak görev almalıdır. Seçimlerden önceki şiarımıza sadık kalmalı ve seçimlerden sonra da sosyal ve barış yanlısı bir Sol Parti olmalıyız.

* Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili

ÖNCEKİ HABER

AKP’li başkana tutuklama kararı

SONRAKİ HABER

Yatağan barikattır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...