27 Eylül 2013 10:05

Devlet kendi Alevi’sini yaratmak istiyor

Cem Vakfı ve Fettullah Gülen Cemaatinin ‘cami- cemevi’ projesine Elazığ’daki Aleviler tepki gösterdi. Projeyi devletin kendi Alevi’sini yaratma projesi olarak değerlendirenler çoğunlukta.Yıldızbağları Mahallesi’nde fırın işletmeciliği yapan Fadime Taş bu projenin kendisini çok korkuttuğunu ve devletin kendi Alevi’si

Devlet kendi Alevi’sini yaratmak istiyor
Paylaş
Merve Çivikaş / Ufuk Er

Cem Vakfı ve Fettullah Gülen Cemaatinin ‘cami- cemevi’ projesine Elazığ’daki Aleviler tepki gösterdi. Projeyi devletin kendi Alevi’sini yaratma projesi olarak değerlendirenler çoğunlukta.

Yıldızbağları Mahallesi’nde fırın işletmeciliği yapan Fadime Taş bu projenin kendisini çok korkuttuğunu ve devletin kendi Alevi’sini yaratmaya çalıştığını söyledi. Alevilerin tarih boyunca hoşgörü görmediğini söyleyen Taş, “Bizler kimsenin ibadetine karışmayız, onlar da bunu başarsın ondan sonra yan yana ibadet edelim” dedi. Aynı mahallede yaşayan Nurcan Aydın ise “İzzettin Doğan’ın ne hayrını gördük ki şimdi de görelim. İş birliği yaptığı insan ‘Kızılbaşları’ vurun cennete gidin zihniyetine sahip biri” diyerek, projeyi doğru bulmadığını söyledi. Cemevi Dedesi İmam Toprak, “Olur neden olmasın” dedi. Alevilerin bu durumu kabul edebileceğini savunan Toprak, böyle bir durumda devletin Cemevi masraflarını da karşılamasını istedi.

ASİMİLASYON POLİTİKASI

Fevzi Çakmak Mahallesi’nde kahve sahibi Mazlum Sarıkaya, projeye karşı olduğunu tüm Alevilerin de karşı olması gerektiğini söyledi. Sarıkaya, bunun bir asimilasyon politikası olduğunu belirtti. Ali Cengiz ise projeyi seçimlere bağladı. Sarıkaya, Alevilerin seçimlerde birlik içinde olmalarını ve yanıtını oylarıyla vermeleri gerektiğini söyledi.

Ali Baran ise bunun bir fişleme politikası olduğunu belirtti. Ramazan ayında aynı bahçe içerisinde ibadet eden kesimle etmeyen kesimi zaten çeşitli sebeplerle bölünen halkı bir de bu yolla böleceklerini söyleyen Baran, İzzettin Doğan’ın Aleviler adına karar vermesine de tepki gösterdi. Mahallenin Sofi dayısı olarak bilinen Sünni Mehmet Ali Aslan, Alevilerin de bu ülkeye vergi verdiğini belirterek, cemevlerinin yasal statüye sahip olmadığını belirtti. Aslan, “Bu ayrımcılıktır, haksızlıktır madem böyle bir proje var muamele de eşit olsun” dedi. (Elazığ/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şehir hastaneleri: Daha çok kâr dönemi

SONRAKİ HABER

AKP’li başkana tutuklama kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...