26 Eylül 2013 18:06

'Çetelere VİP servisinize seyirci kalmayacağız'

Ceylanpınar'da BDP milletvekilleri ve belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu binlerce kişi, Rojava için yürüdü. BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Rojava'daki çetelere desteğin Türkiye tarafından sağlandığını belirterek, "AKP ve Ankara şunu iyi bilsin, sizin çetelere VİP servisinize seyirci kalmayacağız.

'Çetelere VİP servisinize seyirci kalmayacağız'
Paylaş

DTK ve BDP öncülüğünde Rojava'da yaşanan gelişmelere dikkat çekmek ve "Rojava Devrimi"ni sahiplenmek amacıyla Ceylanpınar'da belediye binası önünde yapılacak olan etkinlik için bölge illerinden aralarında seçilmişlerin de bulunduğu binlerce yurttaş Ceylanpınar'a akın etti. BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ile BDP Grup başkan vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile birlikte 12 BDP milletvekili, bölgedeki il ve ilçe belediye başkanları, BDP'nin bölgedeki il ve ilçe örgütlerinin başkanları ve yöneticileri, din adamları ve Barış Anneleri İnisiyatifi aktivistlerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi, PKK ve YPG marşları eşliğinde "Rojava devrimi bizim devrimimizdir", "Rojava Kürtlerin Filistin'idir", "Rojava'da direnen sosyalizmdir", "Dil kültürdür, coğrafyadır, kimliktir, bedendir" yazılı Kürtçe ve Türkçe pankartlar, PKK, YPJ, YPG ve Demokratik Konfederalizm bayrakları ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterlerini açarak, Ceylanpınar Belediyesi önünde Üç Fidan Parkı'na yürüdü. Polisin olağanüstü önlemleri altında kitle, "Bijî YPG", "Bijî serok Apo", "Şehid namirin" sloganlarıyla Üç Fidan Parkı'na geldi. Burada ilk olarak kitle devrim ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından BDP milletvekilleri ve din adamları halkı selamladı. Sahnede PKK, YPG, YPJ, Demokratik Konfederalizm bayrakları ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri yüzü puşilerle kapalı gençler tarafından açıldı. Daha sonra BDP Ceylanpınar İlçe Örgütü Başkanı Hizni Kılınç ve BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici yurttaşları selamlayarak kısa birer konuşma yaptı.

'KADIN VE ÇOCUK DEMEDEN ÖLDÜRMEK CİHAD MIDIR?

Daha sonra platforma çıkan din adamları adına DİAY-DER Başkanı Zahit Çiftkuran açıklama yaptı. Ortadoğu'da yaşanan çatışmaların halkını ezerek egemenliklerini güçlendirmek isteyen dikta rejimleri olduğunu belirten Çiftkuran, şunları söyledi: "Gerçek İslam anlayışına göre dünyanın neresinde olursa olsun, hangi renk, din, ırk, mezhep veya cinsel eğilime yapılırsa yapılsın, zulüm kabul edilemez. Hele ki işin içinde çocuklar ve kadınlar varsa asla kabul edilemez. Yahudi havrasında, Hıristiyan kilisesinde, Müslüman camisinde, Budist tapınağında, Alevi cemevinde, Kürt Kürdistan'da, Türk Türkistan'da, Arap Arabistan'da dünyanın neresinde olursa olsun insan muteberdir, onurludur, güzeldir. Hal böyleyken bugün özellikle Ortadoğu'da ve Kürt coğrafyasında yaşanan vahşetleri onaylama ya da vahşetlere karşı sessiz kalma durumu var." "'Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır' diye bağıran kimi Müslümanlar, Rojava Kürtlerine yapılanlar karşısında adeta sessizliğe gömüldüler" diyen Çiftkuran, Kürtlere karşı Rojava'da savaşanlara şunları sorduklarını dile getirdi: "Kürt ve Kürtlük sizin için ne ifade ediyor? Size göre Kürt sorunu var mıdır? Sizin çözüm önerileriniz nelerdir? Suriye'de neden Kürtlere karşı savaşıyorsunuz, size göre Suriye'deki Kürtler Müslüman değil mi? Yaptığınız cihad bile olsa; o insanlar dinsiz bile olsa; kadınlara tecavüz etmek, çocuk, yaşlı demeden yakmak öldürmek cihad mıdır? Şimdi sizin Arakan'da Müslümanlara aynısını yapanlarla, Mısır'daki askeri kontranın katliamlarından bir farkınız var mıdır?

'ROJAVA'YI İŞGAL ETME AMACI VARDIR'

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise, Ceylanpınar'da bulunma amaçlarının Ortadoğu'yu ışık ve yol gösteren Rojava devrimini selamlamak olduğunu belirterek, "Burada milyonların, Kürdistan'ın iradesi var. Rojava'da halkımız insanlığı, demokrasi ve topraklarını savunuyor. Rojava'da yapılan Ortadoğu'daki tarihi yanlışı düzeltmek için bir direniştir" dedi. Kürtlerin yok sayıldığını, inkar edildiğini, tel örgüleri ve mayınlarla parçalandığını ifade eden Kışanak, şunları söyledi: "Kürtler İran'da, Türkiye'de, Suriye'de ve Irak'ta inkar edildiler. Ancak Kürt halkı artık tarih sahnesine çıkmıştır. Bulunduğu her yerde özgür vatanı inşa etmek gücüne kavuşmuştur. Rojava'ya çeteleri gönderdiler. Sizin gönderdiğiniz çetelerin amacı nedir? Bu çetelere en büyük desteği Türkiye veriyor. Burada İslam yok, Rojava'yı işgal etme amacı vardır. Uluslararası çete organizasyonu, bazı uluslararası ve bölgesel güçlerin eliyle Rojava'yı işgal etmek istiyor."

'BİZİ İNKAR EDENLERİ MAHCUP EDECEK FELSEFEYE SAHİBİZ'

Rojava'da yaşananın devrim, demokrasi ve kadın devrimi olduğunu belirten Kışanak, Rojavalıların halkların birliği için mücadele ettiklerini dile getirdi. Kışanak, "Bu mücadeleye rengini ve felsefesini veren Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'dır. Bunu yıllar önce ortaya koydu. Demokratik Ortadoğu'yu hedefliyoruz. Rojava devriminin amacı budur. Ortadoğu'daki tüm halklara sesleniyorum; inancınız ve kimliğiniz ne olursa olsun, Ortadoğu'da demokratik halklar konfederasyonunu birlikte kuralım. Biz de ayrım ve ayrımcılık yoktur. Bizi inkar edenleri mahcup edecek bir felsefeye sahibiz. Rojava'da Arap halkını çete faaliyetlerine zemin yapmak istiyorlar. Arap halkıyla birlikte yaşadığımız için biliyoruz. Arap halkını çetelere zemin yapamayacaklar" diye konuştu.

Rojava ile güçlü dayanışmanın insanlık ve yurtseverlik görevi olduğunu dile getiren Kışanak, "Rojava çok baskı ve zulüm gördü. Ama Rojava'nın kapısı her zaman Kürdistan'ın dört parçasına açık oldu. Bunu bizler yaşayarak gördük. Rojava tüm Kürtlerin ve Kürdistan'ın borçlu olduğu halkımızdır. Sonuna kadar Rojava'ya sahip çıkaracağız. Bugün temsili olarak geldik. Herkes bulunduğu her yeri Rojava için direnişe çevirmelidir. Rojava'da direnen kadınların arkasındayız. Birlikte mücadele etmeliyiz. Onların mücadelesi bizim mücadelemizdir" dedi.

AKP HÜKÜMETİNE ÇAĞRI

AKP hükümetine seslenen Kışanak, şunları dile getirdi: "Rojava'daki çetelere desteği Türkiye sağlıyor. Bunu buradaki halkımız çok iyi görüyor. Burada TİGEM arazisi var. Kamusal bir alandır. Çetelerin cephe gerisi haline getirilmiştir. Rojavalı Kürtler yaralanınca sınırda saatlerce bekletiliyorlar. Çete mensupları ise hemen geçiriliyor. Bunu kabul etmiyoruz. AKP ve Ankara şunu iyi bilsin; sizin çetelere VİP servisinize seyirci kalmayacağız. TİGEM arazisi Kürtlerin işgal edilmiş arazisidir. Bunu AKP hükümeti iyi bilmelidir. Siz birlik ve kardeşlik mi istiyorsunuz, yoksa düşmanlık mı? Kürt halkının birine yapılmış zulüm hepsine yapılmıştır. Kürtlere yönelik politikalarınız ya dostça olmalıdır ya da düşmanca. Kürtlere yönelik perakende bir politika yürütemezsiniz. Hükümetin ayrımcı uygulama ve politikalarına tahammülümüz kalmadı. Türkiye'den beklentimiz Kürtlerle stratejik bir dostluk kurmak, yaralıların sınırdan geçişine engel olmamak, sınır kapılarını açmak ve çetelere verdiği desteği kesmesidir. 'Kürt halkı haklarını kazanmasın' diye çetelere kucak açarsanız başınıza bela alacaksınız. Çetelerin faaliyetlerini Kürdistan halkı kabul etmeyecektir."

Kürtler olarak ayrımcılık istemediklerini ifade eden Kışanak, "Eylemimiz uyarı niteliğindedir. Bunun ne anlama geldiğini anlamaları lazım. Bunu dikkate almazlarsa; ayrımcılık, düşmanlık ederlerse bizim yapacağımız kimliğimiz ve onurumuza sahip çıkmaktır" dedi. Kışanak, konuşmasını Rojava'da yaşanı yitirenleri rahmet ve şükranla andığını belirterek bitirdi.

Kışanak'ın konuşmasının ardından kitle Rojava'ye destek için parkta iki saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi. Ardından Ceylanpınar Belediyesi tarafından yurttaşlara yemek verildi ve eylem sonlandırıldı. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Emrah Serbes’e ‘Tazyik Erdoğan’ davası

SONRAKİ HABER

Hayat TV, Halk TV, neden cezaevlerinde yok?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...