26 Eylül 2013 17:31

Şeffaf salyangoz türleri keşfedildi

Hırvatistan’da bulunan, dünyanın en derin 20 mağarasından biri olan Lukina Jama-Trojama’da 914 metre derinlikte yarı saydam yeni bir salyangoz türü keşfedildi. Morfolojik (dış görünüş) olarak Zospeum amoenum’a benzerlik gösteren bu tür, mağaranın derinliğini anlamak için yapılan araştırma esnasında bulundu.Bilin

Şeffaf salyangoz türleri keşfedildi
Paylaş

Bilinen bütün Zospeum türleri görsel yönelim yetilerini kaybetmiş. Biyolojik özelliklerine dair veriler yetersiz olsa dahi, hareketlerinin sınırlı olduğu ve genellikle çamurlu ve ıslak yeraltı habitatlarını tercih ettikleri biliniyor.

NASIL KARAR VERİLDİ?

Peki bulunan bu salyangozun yeni bir tür olduğuna nasıl karar verildi? Türleşme, yani yeni biyolojik türlerin oluşmasını açıklayan evrimsel süreçler, biyolojinin sıcak alanlarından biri. Türleşme kavramlarına göre bir canlının yeni bir tür olup olmadığına karar verme kıstasları da değişiyor. Örneğin dış görünüş her şey demek değil. Birbirinden çok farklı göründüğü halde canlılar aynı türden olabiliyor. Bir popülasyonun üyelerinin doğada birbirleriyle çiftleşip verimli döl verebiliyor olması da onları biyolojik tür olarak adlandırmada yardımcı bir bilgi. Öte yandan evrimsel tür kavramına göre, aynı atadan gelen popülasyonların bir zaman diliminden sonra birbirinden ayrı evrilmeye başlayan ve kendi evrimsel rolleri ve ‘kaderleri’ olan grupları kendi içinde tür olarak adlandırılıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Onlar kaldırır biz yine yükleriz

SONRAKİ HABER

Grip ve nezleye dikkat!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...