26 Eylül 2013 17:26

Sanatçının prekerlik sorunu

OLGA Kisseleva günümüz genç sanatçılarının sanat piyasasında yer bulmakta yaşadığı güçlükler nedeniyle farklı işlerde çalışmak durumunda kalmaları sorunsalı üzerinden, ikili hayatlarda yaşanan güçlüklere eğiliyor. Yedi yıldır çalıştığı projeyle ilgili çektiği on altı videodan dö

Sanatçının prekerlik sorunu
Paylaş
Derya Yılmaz

Sanatçının projeyle ilgili İstanbul’da yaptığı bir çalışma henüz yok. Yaşam şartlarının yeterince ağır olduğu bir ülkede sanat piyasasında kendine yer bulmanın güçlüklerini de ekleyince bizdeki durum prekerya kavramının çok daha ötesine geçiyor aslında. Geçici diye öğrencilik döneminde başlanılan işler ilerde tek hayatları olabiliyor genç sanatçıların. Diğer birçok ülkede sanatçılar ikili hayatlarından birini sonlandırıp salt sanatla hayatlarını idame ettirebilirken bizde sonlanan çoğu zaman sanat olabiliyor ne yazık ki.

‘SATILIK HAYAT VE ‘BEN’

İkili Hayat/Satılık Hayat isimli çalışmadaki genç sanatçı, Olga’nın sokağında süpermarkette kasiyer olarak çalışıyor. Bulunduğu yerde başka birisinin hatta başka bir şeyin olabileceğibileceğini düşünüp markette geçen kayıp zamanına veryansın eden genç sanatçı müşterilerin kasada bıraktığı fişleri biriktiriyor. Müşterilerden geriye kalan tek anı... Bu anıları kendi dünyasına dahil edebilmek için her ürünün barkoduna ayrı bir renk veriyor. Renklerin kalınlığı ya da inceliği ürünün fiyatına ve miktarına göre değişiyor ve kayıp zaman sanata dönüşüyor. Bu tahrip edici deneyim sayesinde başka bir dünyadan kendini görme fırsatı yakalayan sanatçı, toplum içinde farklı bir aidiyet kazanıyor. Topluma aktif olarak katılım dünyadan tamamen elini eteğini çekip fildişi kulesine kapanmış, kendini son derece özel, çapraşık, hatta belki de karanlık denecek ölçüde esrarlı meselelere adamış sanatçı işlerinden çok daha fazlasını sunuyor bize.

İkili Hayat / En Önemsiz Sözcük “Ben” isimli çalışmada asistanlık yapan bir dansçının yaptığı işin kendini nasıl hasta ettiğini ve tükettiğini, bu sürecin ardından dansın onu nasıl iyileştirdiğine ve arındırdığına tanık oluyoruz.

Sanatsal prekerlik nasıl durdurulur ya da durdurulmalı mıdır paradoksu içinde görülesi bir sergi... (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ulaşım zammı geri çekildi

SONRAKİ HABER

Onlar kaldırır biz yine yükleriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...