26 Eylül 2013 17:23

Bir garip arabesktir Hollywood aşkı

BİR zamanlar “nayır nolamaz “ replikleriyle bezenmiş  siyah-beyaz Yeşilçam filmleri vardı. Ahali yazlık sinemaya toplanır,  kâh  ağlar  kâh  güler, hayran hayran perdeye bakılırdı. Bugünlerde yabancı olmaya özenen yerli yapımların yanısıra, yerli olmaya yaklaşan yabancı yapımları da görme şerefine b

Bir garip arabesktir Hollywood aşkı
Paylaş
Zeynep Gizem Şenel

Geçtiğimiz haftalarda vizyonda arz-ı endam eden Karanlık Şerit, 2011’de Oscar heykelciliğini kucaklayan  çiçeği burnunda Jön Jean Dujardin’in yeni filmi. Orijinal ismi Mobius olan yapım, adını Alman Matematikçi  August Ferdinand Möbius’un keşfeylediği  Mobius Şeridi’nden alıyor.

Adına bakıp gerim gerim gerileceğim, Köstebek (2011) dengi bir eserle huşu bulacağım sanmayınız. Lakin bu filmde hayat bulan her nevi duygu yarım kalıyor. Şöyle ki, her aşk trajedisinde alışılageldiği üzere, ölüp dirilme, ayrılma, kavuşma  bölümleri ekseriyetle ihmal edilmiyor. Ancak diyaloglara, oyunculuklara baktığımızda bir casusluk komedisi izliyor sanıyoruz kendimizi.
FSB ( Finansal Stabilite Komisyonu ) ajanı olan Moise(Dujardin), bir Rus bankasında çalışan Alice’i takip ederken, CIA ve Rus gizli servisinin de karıştığı alicengiz oyunlarının içinde bulur kendini. Bu arada aşk da bacayı sarmıştır hani. Tam ne  yapayım ne edeyim diye düşünürken bu mahremiyeti  yüksek kurumlar bedbaht aşıkların arasına hainane bir nifak sokarlar. Tabii her hazin aşk hikayesinde olduğu gibi bir adem-i te’lîfiyet (ayrılık) hali mevcuttur.

Asıl kızın kendine ihanet ettiğini sanan zat-ı şahane, süklüm püklüm hayatına devam ederken, Olga adındaki dilbere de yan gözle bakmayı ihmal etmez etmesine de, gönlü her temasında He-man’deki titrek gibi hale cana kapılan  Alice yengeyi aramaktadır. İş arkadaşının ‘aranızdaki münasebeti biliyorum, sendeki dövmeden onda da var ‘ demesinden mütevellit, ivedilikle canana koşar yağız delikanlı. Lakin heyhat, ocağına incir ağacı dikilince kendini İngiltere’ye atan mafya  Ivan Rostovsky ( Tim Roth) de ‘İntikam soğuk yenen yemektir  vira bismillah’ diyerekten salar cellatlarını Alice’in üzerine. Tam da ‘Haydi Allah taksiratını affeyleye’ derken sevgili  seyirci, bir de bakarız ki kızımız aslında ebediyete intikal etmemiştir; sümme haşa, aklı havsalası araz altında ezilmiştir azıcık o kadar. Tam da o anda güçlü kollarıyla cânânı saran  Âşık, yarin aklını yerine getirmek maksadı ile gömleğini sıyırıp (göğüs kıllarını, pardon zülüflerini ifşa ederek melul melul göz süzerken) dövmesini gösterir, orada sevgili izleyici, tam da o Lahza-i teaahur sırasında dilrubanın eli yavaşça kalkaraktan  bülbüle sarılmaya muvaffak olur ki, bu da mutlu sondur. Kerevetine de çıkmak bize kalmıştır ey ahali! Hayırlı ve kutlu olsundur!!
Karanlık Şerit (Mobius)

Yönetmen: Eric Rochant
Oyuncular: Jean Dujardin,
Cécile De France, Tim Roth
103 dakika
[email protected]

ÖNCEKİ HABER

Kanal kazısında göçük: 1 ölü

SONRAKİ HABER

Ulaşım zammı geri çekildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...