26 Eylül 2013 17:20

Kürtleri kim barıştıracak?

DİYARBAKIR merkez Sur İlçesi Belediye Başkanı BDP’li Abdullah Demirbaş, “PKK çekildi, yıllardır çatışmalı ortamın üstünü örttüğü veya kontrol ettiği Kürtler arasındaki anlaşmazlık ve husumetlerde barışı kim sağlayacak” dedi.Abdullah Demirbaş, bölgede son dönemlerde artan aile içi

Kürtleri kim barıştıracak?
Paylaş
Ferit Aslan

DİYARBAKIR merkez Sur İlçesi Belediye Başkanı BDP’li Abdullah Demirbaş, “PKK çekildi, yıllardır çatışmalı ortamın üstünü örttüğü veya kontrol ettiği Kürtler arasındaki anlaşmazlık ve husumetlerde barışı kim sağlayacak” dedi.

Abdullah Demirbaş, bölgede son dönemlerde artan aile içi çatışmalar ve kan davalarında kadın ve çocukların öldürüldüğüne dikkat çekerek, “Başta Demokratik Toplum Kongresi olmak üzere bölgedeki siyasi oluşumların aileler, cemaatler ve gruplar arasındaki bu anlaşmazlıkları çözmek için bir çözüm komisyonu kurması gerekir. Çatışma çözümleri tekniklerinden yararlanmak gerekir” diye konuştu.

‘YAZILI OLMAYAN KURALLAR VARDI’

Çözüm süreci ile PKK’nin bölgeden çekildiğini ve bugüne kadar PKK kontrolü nedeniyle ortaya çıkmayan anlaşmazlık ve husumetlerin gün yüzüne çıktığını anlatan Demirbaş, şöyle konuştu: “Çatışma süreci bazı değerlerin yitimini beraberinde getirdi. Çatışmalı süreç nedeniyle bazı örf ve adetler değerlerini yitirmiştir. Kan davasının da eskiden kendine göre bir kuralı vardı. Kadın, çocuk ve yaşlılara asla dokunulmazdı. Savaş süreci nedeniyle öfke birikimleri, duygular ve tutkular ile hareket edilmesine neden oldu. PKK çekildi, peki Kürtleri kim barıştıracak? Bunların arasında uzlaşma ve barış sağlayamaz isek daha vahim durumlar olabilir. Toplumsal çatışmayı çözecek mekanizmalar oluşturmamız lazımdır. Yazılı yasalar ve kurallar dışında yazılı olmayan kurallar vardır. Bunlar yazılı kural ve yasalardan daha etkilidir. Sistemin en kötü yanı bunların yitirilmesine neden olmasıdır. Sistemin yarattığı canavar şeklinde ortaya çıktı. Toplumsal rehabilitasyon ve ikna süreçlerini işleten mekanizmalar oluşturulmalıdır.” (DiyarbakırDHA)

ÖNCEKİ HABER

Bölgede gözaltı furyası

SONRAKİ HABER

‘Yıl boyu sanat, yıl boyu festival’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...