26 Eylül 2013 17:13

ABD silah anlaşmasını imzalandı

DÜNYANIN en büyük silah ihracatçılarından biri olan ABD, küresel silah ticaretini düzenleyen Birleşmiş Milletler anlaşmasını imzaladı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry anlaşmaya ilişkin, “Bu anlaşma kendi güvenliğimizi sağlamlaştırıyor ve küresel güvenliği inşa ediyor. Hem de her ülkenin kendini savunmasını sağlay

ABD silah anlaşmasını imzalandı
Paylaş

DÜNYANIN en büyük silah ihracatçılarından biri olan ABD, küresel silah ticaretini düzenleyen Birleşmiş Milletler anlaşmasını imzaladı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry anlaşmaya ilişkin, “Bu anlaşma kendi güvenliğimizi sağlamlaştırıyor ve küresel güvenliği inşa ediyor. Hem de her ülkenin kendini savunmasını sağlayan meşru uluslararası silah ticaretini engellemeden” dedi. ABD silah ticareti anlaşmasının Senatonun onayından da geçmesi gerekiyor.

ANLAŞMADA NELER VAR?

Anlaşma, imzacı ülkelere silah ticaretini kontrol etmek için ulusal düzenlemeler gerçekleştirmesini zorunlu kılıyor.  Ancak anlaşma geleneksel silahları kapsıyor, silahların ülke içindeki kullanımını serbest bırakıyor. Anlaşmadaki silahlar arasında tanklar, savaş uçakları, helikopterler, aynı zamanda füze sistemleri ve hafif silahlar da var. Bu silahların ticareti de yasaklanıyor. Anlaşmanın başarısı dünyanın en fazla silah ticareti yapan ülkelerinin  imzalamasında yatıyor. Dünyadaki bütün silahların dörtte üçü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi 5 ülke ve Almanya tarafından üretiliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Başbakan, ‘diyalog’ dedi, monolog yaptı

SONRAKİ HABER

Altın Şafak protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...