26 Eylül 2013 14:19

Mısırda üretici mağdur

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mısır fiyatlarının önemli oranda düştüğünü belirterek, “Hasadın yeni başladığı dönemde, TMO tarafından 64 kuruş olarak açıklanan mısır alım fiyatı, Akdeniz Bölgesi’nde 52-57, Ege Bölgesi’nde 50-55 kuruşa, Karadeniz Bölgesi’

Mısırda üretici mağdur
Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mısır fiyatlarının önemli oranda düştüğünü belirterek, “Hasadın yeni başladığı dönemde, TMO tarafından 64 kuruş olarak açıklanan mısır alım fiyatı, Akdeniz Bölgesi’nde 52-57, Ege Bölgesi’nde 50-55 kuruşa, Karadeniz Bölgesi’nde 43 kuruşa kadar geriledi” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye’de mısırın yaklaşık yüzde 31.5’inin Akdeniz, yüzde 27.5’inin Güneydoğu Anadolu, yüzde 13’ünün Ege, yüzde 12’sinin ise Marmara bölgelerinde üretildiğini ifade etti. Bayraktar, üreticilerin üretimin artmasıyla birlikte fiyatların daha da gerilemesinden tedirgin olduğunu vurguladı.
Piyasa fiyatlarının gerilemesiyle üreticilerin, TMO alım merkezlerine yoğunlaştığına dikkat çeken Bayraktar, bu durumun randevuların daha geç verilmesine ve üreticilerin zor durumda kalmasına neden olduğunu ifade etti. Gerileyen fiyatların çiftçilerin hasat yapma isteklerini kırdığını belirten Bayraktar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 5.5 milyon ton mısır tüketimi olan Türkiye’nin bu yılki mısır üretiminin, bir önceki yıla göre yüzde 7.6 oranında artarak 4 milyon 950 bin tona ulaşacağını bildirdi.

TMO HIZLI ALIM YAPMALI

Piyasa fiyatlarının düşmesini önlemek amacıyla 16 Eylül 2013 tarihinde TMO tarafından mısır satış fiyatının, 2014 ocak ayından itibaren ton başına 735 TL olarak açıklandığını belirten Bayraktar, üreticiye mısırı pazara hızlı sevk etmeme çağrısında bulundu. Üreticinin mısırını TMO’ya vermesi ya da bekletebileceği kadar bekletmesi önerisinde bulunan Bayraktar, “TMO, ülke genelinde hızlı alım gerçekleştirsin. Üreticiyi mağdur etmesin” dedi.
TMO tarafından mısır satışlarının 2014 ocak ayından itibaren yapılacak olması ve fiyatın 735 TL olarak açıklanmasının, önümüzdeki aylarda piyasada üretici fiyatlarının gerilemesini önleyeceğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:
“2013 yılında mısır üreticisinin zarar etmemesi için TMO’nun piyasada etkili olabilecek şekilde alım yapması gerekir. Alımların daha etkin yapılması için alım merkezlerinin sayısı artırılmalı, verilen randevu süreleri kısaltılmalıdır.
Üretici zararlarının önlenmesi, artan üretim miktarının gelecek yıllarda korunması amacıyla, bu yıl kilogramı 4 kuruş olarak açıklanan prim miktarı artırılmalıdır.” (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Açlık sınırı sınırları aştı!

SONRAKİ HABER

‘Süreci AK Partili vekiller de bilmiyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...