26 Eylül 2013 14:17

Açlık sınırı sınırları aştı!

Eylül ayında açlık sınırı, asgari ücreti tam 229 lira aşarak bin 32 lira oldu. Yoksulluk sınırı ise yine asgari ücreti katlayarak 3 bin 361 TL oldu.Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla 26 yı

Açlık sınırı sınırları aştı!
Paylaş

Eylül ayında açlık sınırı, asgari ücreti tam 229 lira aşarak bin 32 lira oldu. Yoksulluk sınırı ise yine asgari ücreti katlayarak 3 bin 361 TL oldu.
Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla 26 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yaptığı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nın eylül ayı sonuçları açıklandı. Buna göre eylül ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı bin 32 TL oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise 3 bin 361 TL oldu.
Türk-İş’in araştırmasında, dört kişilik ailenin “insan onuruna yaraşır bir hayat” sürdürebilmesi için yapması gereken harcama tutarının bu iken, tek bir işçi için hesaplanan yaşama maliyetinin bu ay bin 148 TL olarak hesaplandığı vurgulandı. Bekar bir işçinin temel alınarak belirlenen net asgari ücretin halen 803 TL olduğuna dikkat çekilen araştırmada, “Sosyal koruma ücreti olması gereken asgari ücret bugün milyonlarca işçinin tek geliridir ve bu durum çalışanların içinde bulundukları geçim koşullarının ağırlığını ortaya koymaktadır” denildi.
Araştırmada, dört kişilik ailenin yaşam maliyetinin yıl başına göre 153 TL artış gösterdiği vurgulanarak, gıda harcaması tutarına dokuz ayın sonunda gelen ek yükün ise 47 TL olduğuna dikkat çekildi. (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Cem Aygün davasının 4. duruşması görüldü

SONRAKİ HABER

Mısırda üretici mağdur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...