28 Mayıs 2011 11:08

Kürt sorunu haberciliğinden Irmak’a 20 ay hapis

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, haftalık “Yeni Yorum” ve “Ülkede Yorum” Gazetelerinin İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Müdürü Saadet Irmak’ı “PKK örgütünün propagandasını yaptığı” ve “suçu övdüğü” iddialarıyla hapse mahkum etti.26 Mayısta görülen karar duru

Paylaş
Erol Önderoğlu

26 Mayısta görülen karar duruşmalarında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) ifade özgürlüğü dosyalarında sistematik mahkumiyete neden olan Terörle Mücadele Yasası (TMY) ve Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 215. maddesi uyarınca cezalandırmaya gidildi. Irmak’ın Avukatı Özcan Kılıç, kararları temyiz etmek için dilekçesini sunduğunu bildirdi.
Yeni Yorum gazetesinin 20-26 Aralık 2010 tarihli sayısında çıkan “Yaşamın her alanında Kürtçe olacak” başlıklı yazı ile “Demokratik çözüm için son şans” başlıklı haber nedeniyle Irmak’a “örgüt açıklamasına yer vermek”ten bir yıl hapis cezası verildi.

Sanığın sabıkasız oluşu, geçmişi ve “cezanın geleceği üzerindeki etkiler” dikkat alınarak yazıyla ilgili mahkumiyet 10 aya indirilirken haber nedeniyle de gazeteci Ceza Yasası’nın (TCK) 215. maddesinden bir ay hapisle cezalandırıldı.

Basın yoluyla işlendiği gerekçesiyle bir ay 15 güne çıkarılan hapis cezasında aynı gerekçelerle indirime gidildi ve sonunda 740 TL adli para cezası olarak belirlendi.
KCK Yürütme Kurulu Başkanlığının Kürt sorunuyla ilgili hükümetin eleştirildiği bir açıklamanın gazetede yer alması yargılama konusuydu. Haberde, KCK Yürütme Kurulu Başkanlığı, hükümetin sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesi için ilan ettikleri tek taraflı ateşkes koşullarını doğru değerlendirip samimice yaklaşmadığını savunarak “Çözüme dönük somut adımlar atma yerine istismar etmeye devam ettiği” açıklanmıştı.

Ayrıca, 12 yıldır İmralı Cezaevinde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan için “Kürt halk önderi” ifadesinin kullanılması yargılama konusu edildi.

Ülkede Yorum gazetesinin 8-14 Kasım 2010’da yayımladığı sayıda, “Hata yapmamak” başlıklı yazı nedeniyle de Irmak’a “örgüt propagandası yapmak”tan 16 bin 660 TL adli para cezası verildi.

KCK Yüksek Adalet Divanının toplantı sonuçlarından hareketle kaleme alınan “Kürtler kendi mahkemelerini kuracak” yazısından da imtiyaz sahibi hakkında “PKK açıklamasına yer verildiği” gerekçesiyle 10 ay hapse hükmedildi. “Devlet olumlu, siyasiler engel” başlıklı haberde “Kürt halk önderi” ifadesi bir kez daha Irmak’a 740 TL adli para cezası getirdi. (BİA)

SONRAKİ HABER

‘Kaybedenler Kulübü’ geri dönüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...