26 Eylül 2013 10:22

Memleketten Kürt ve Kürtçe manzaraları

Yıllarca süren çatışmalı ortam nedeniyle binlerce kişinin yaşamını yitirdiği, yerini yurdunu terk etmek zorunda kaldığı, binlerce kişinin cezaevlerine doldurulduğu Bölge’de sorunlar ‘çözüm süreci’nde de bitmiyor.Kürt sorununun en önemli gündemlerinden olan Kürtçe’ye dönük bask

Memleketten Kürt ve  Kürtçe manzaraları
Paylaş

Kürt sorununun en önemli gündemlerinden olan Kürtçe’ye dönük baskı devam ediyor. İşsizlik ve yoksulluk nedeniyle batı illerine gitmek zorunda kalanlara yönelik ırkçı saldırıların da ardı arkası kesilmiyor. Bir taraftan Bölge illerinde hâlâ Türkçe bilmedikleri için hakarete uğrayıp, sağlık hizmetlerinden yararlanamayanlar, ‘Kürtçe kitap çevirileri’nin bile suç unsuru kabul edildiği davalar, diğer tarafta işsizlik ve yoksulluk nedeniyle gittikleri batı illerinde linç edilmek istenen, paraları ödenmeyen Kürt işçiler. İşte memleketten birkaç manzara...


‘TÜRKÇE BİLMEDİĞİ İÇİN MUAYENE EDİLMEDİ’ İDDİASI

Muayene olmak için Kızıltepe Devlet Hastanesine giden 9 aylık hamile eşi Fahriye Turgay’ın Türkçe bilmediği için muayene edilmediğini iddia eden İlhan Turgay, görevli doktorun kendilerine hakaret ettiğini iddia etti. Eşi Fahriye Turgay’ın Türkçe bilmediği için tercüme yapmak amacıyla muayenehaneye girmek istediğini görevli doktor S.Ö’ye bildirdiğini söyleyen Turgay, doktorun kendisini “Eşin neden Türkçe bilmiyor” diyerek azarladığını ve kovduğunu, eşini de muayene etmediğini söyledi. Doktorun “Git nereye şikayet edersen et” dediğini söyleyen Turgay, sonra Ceylanpınar Devlet Hastanesine gittiklerini söyledi. Hastane yetkilileri ise iddiayı yalanladı. (Urfa/DİHA)


KÜRTÇE’YE TAHAMMÜLSÜZLÜK CANA MAL OLUYORDU

Diyarbakır’da Erdal Bozkurt isimli yurttaş 17 Eylül’de böbrek hastası yeğeni 4 yaşındaki Helin Bozkurt’u Nükleer Tıp Kliniğine götürdüğünü ve Kürtçe konuştuğu için A.T. isimli hemşirenin kendisiyle tartıştığını ve Helin’e de yanlış tedavi uyguladığını öne sürdü. Hemşirenin iğne vurmadan röntgen filmi çektiğini söyleyen Bozkurt, yanlış uygulama nedeniyle yeğeninin ölümden döndüğünü söyledi. Bozkurt, başhekimin ‘tutanak tutarız’ diyerek kendisini gönderdiğini belirtti. Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Bölümü MR Sorumlusu Hasan Aytaş, böbrek hastası bireylerin İVT için çekilen röntgen testinde önce iğne yapılması gerektiğini söyledi. (Diyarbakır/DİHA)


KÜRTÇE KİTAP ÇEVİRİSİ DE SUÇ UNSURU SAYILDI

Diyarbakır’da 97’si tutuklu 175 Kürt siyasetçi hakkında açılan davanın önceki gün görülen duruşmasında DTP Ekolojik ve Yerel Yönetimler Komisyonu Üyesi Turan Genç’e ilişkin delil ikamesi yapıldı. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilen duruşmada hakkındaki suçlamalara yanıt veren Genç, savcının Türkçe kitapların Kürtçeye çevrilmesine bile tahammül edemediğini söyledi. Farklı dillerde çıkan kitapların DTP Ekolojik ve Yerel Yönetimler Komisyonu tarafından Kürtçeye çevrilmesinin ‘KCK TM’ faaliyeti olarak gösterildiği söyleyen Genç, “Savcı her şeyi iddianameye koymuş, her şeyi illegal olarak gösterme çabası içinde” dedi. Duruşmaya bugün devam edilecek. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Salgın demek için neyi bekliyorsunuz?

SONRAKİ HABER

ODTÜ ormanını Ankara halkı adına koruyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...