26 Eylül 2013 13:17

Salgın demek için neyi bekliyorsunuz?

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun “yurt dışı kaynaklı” dediği kızamık vakalarına ilişkin açıkladığı rakamlar, “Kaynak Suriye mi?” sorusunu gündeme getirmişti. Haberimiz üzerine Sağlık Bakanlığından açıklama geldi. Bakanlık, salgının Suriyeli sığınmacılarla ilişkilendirilemeyeceğini ifade etti. 2013 yılında

Salgın demek için neyi bekliyorsunuz?
Paylaş
Cem Gurbetoğlu

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel’in soru önergesine verdiği yanıtta Türkiye’de kızamık vakalarında yaşanan artışı kabul etmiş, ancak yurt dışı kaynaklı olduğunu belirtmişti. 2011 yılında 111 olan kızamık vakasının son 6 ayda 5 bin 847’ye çıkmasına rağmen Müezzinoğlu, “salgın yok, kontrollü artış var” iddiasında bulunmuştu. Müezzinoğlu’nun vakaların bölgelere göre dağılımına ilişkin açıkladığı verilerde, Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak bulunduğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’daki yüksek rakamlar, “Acaba kastedilen Suriye mi?​” sorusunu gündeme getirmişti.

İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA

Konuya ilişkin Sağlık Bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, virüsün kaynağının Avrupa olduğu belirtilerek, Türkiye’de görülen vakalarda elde edilen virüsün Romanya ve Fransa’daki virüse işaret ettiği kaydedildi.

Açıklamada TTB’nin daha önce gündeme getirdiği, ancak Bakanlığın kabul etmediği aşılama yetersizliği konusunda da bir itiraf yer aldı. “Güneydoğu’daki bazı illerimizde vakaların olması o bölgede eski yıllardan beri aşısız veya eksik aşılı kişilerin nispeten daha fazla olması ile ilişkilidir” denilen açıklamada, “insan hareketlerine paralel olarak ülkemize de yurt dışından importe vakalar gelmekte ve bu vakalardan aşısız veya eksik aşılı kişiler etkilenerek hasta olabilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

EŞİTSİZLİK SAĞLIĞA YANSIDI

2012-2013 kızamık vakalarında yaşanan artışın dünyadaki artışa paralel olduğunu belirtilen açıklamada, “2012 yılında 349 vaka, 2013 yılında ise yaklaşık 7 bin vaka tespit edilmiştir.  Bu vakaların en yoğun görüldüğü iller İstanbul, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Diyarbakır, Van, Siirt, Ankara ve Ağrı illeridir. 73 ilimizde vaka tespit edilmiştir” denildi.

Bu rakamlar, TTB’nin ve uzmanların yaptığı uyarıları da doğrular nitelikte. Uzmanlar, yaşanan salgının aşılama hizmetlerine yeterince ulaşamayan dezavantajlı kesimleri vurduğuna dikkat çekmişlerdi. Bakanlığın verileri açıklamasından birkaç saat önce gazetemize açıklamalarda bulunan TTB Merkez Konsey Üyesi Mehmet Zencir de, başta mevsimlik işçiler, sağlık hizmetlerinin yetersiz kaldığı Kürt illeri ve büyükşehirlerde yaşayan yoksulların risk altında olduğunu vurgulamıştı.

‘ÖNLEM ALDIK’

Açıklamada, Bakanlığın Kızamık Bilim Kurulunun önerileri çerçevesinde hareket ederek, her bir vakayı yakından izleyerek, izolasyon ve aşı uygulaması yaptığı aktarıldı. Ayrıca, vakanın yoğun yaşandığı grup ve bölgelerde aşılama yapıldığı belirtilen açıklamada, ilk dozu çocuk 12 aylıkken yapılan kızamık aşısına ek olarak, erken dönem vakalarının kontrolü amacıyla 9. ayda ek aşı uygulanmasına başlandığı duyuruldu. Durumun kontrol altında olduğun savunan Bakanlık, vaka sayısının da son 6 haftadır azaldığını ifade etti.

‘KONTROLLÜ ARTIŞ NE DEMEK?​’

TTB Merkez Konseyi Üyesi Mehmet Zencir, Bakanlığı bir an önce salgını kabul edip, gerekli önlemleri almaya çağırdı. Bakan’ın açıklamalarındaki niyetin salgını gizlemek değilse, bir kafa karışıklığına işaret etmek olduğunu söyledi. “Kontrollü artış” ifadesinin bilimsel literatürde yer almadığını kaydeden Zencir, yaşananın salgın olduğunun kabul edilmesi için Müezzinoğlu’na çağrı yaptı. Açıklanan rakamların laboratuvar tanısına göre yapıldığını, gerçekte rakamın daha da büyük olmasından endişe duyduklarını belirten Zencir, Bakan’ın 2001 yılıyla kıyaslama yapmasını da eleştirdi. O dönem aşılamanın yaygın olmadığına dikkat çeken Zencir, bilgilerin de bugünkü kadar kolay merkezileşmediğini belirtti. Zencir, böyle bir kıyaslamanın gerçekleri saptırmak anlamına geldiğini kaydetti.

AİLE HEKİMLİĞİNE GEÇİŞ SORUN YARATTI

Aile hekimliğine geçiş sırasında aşılama konusunda sıkıntılar yaşandığını belirten Mehmet Zencir, özellikle 1-4 yaş arasındaki çocukların risk altında olduğunu ifade etti. Aşılama oranlarıyla hastalığın yayılma hızının orantısızlığına da dikkat çeken Zencir, kayıt dışı nüfus, mevsimlik işçilerin çocukları, yoksullar ve Suriyeli sığınmacıların ciddi tehdit altında olduğunu ifade etti. Sağlık Bakanlığının tüm sağlık çalışanlarını salgına karşı uyarması gerektiğini belirten Zencir, riskli bölgelerden başlayarak bağışıklama çalışmalarına yeniden başlanması çağrısı yaptı. Zencir, hastalığın en çok görüldüğü ocak, şubat ve mart ayları konusunda da uyarıda bulundu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Suriye’nin silahsızlandırılması ne anlama gelir?

SONRAKİ HABER

Memleketten Kürt ve Kürtçe manzaraları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...