24 Eylül 2013 20:13

Kızamık da mı ‘uluslararası komplo’?

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel’in soru önergesine verdiği yanıtta Türkiye’de kızamık vakalarında yaşanan artışı kabul etti, ancak “yurtdışı” kaynaklı olduğunu ileri sürdü. Müezzinoğlu, artışın kontrollü olduğunu savundu. Ancak 2013 yılında görülen

Kızamık da mı ‘uluslararası komplo’?
Paylaş
Cem Gurbetoğlu

KONTROLLÜ ARTIŞ!

Tüzel, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) kızamık vakalarında yaşanan artışa dikkat çekmek için 5 Mart 2013 tarihinde yaptığı açıklamayla ilgili Meclis’te soru önergesi vermişti. Önergeyi 6 sonra yanıtlayan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, 2005 yılından bu yana çeşitli ülkelerde salgınlar yaşandığını, Türkiye’nin de konumu ve artan insan hareketleri sebebiyle importasyon riski altında olduğunu ifade etti. Yurtdışı kaynaklı kızamık vakalarının titizlikle incelendiğini savunan Müezzinoğlu, “Halen ülkemizde kontrollü bir kızamık vaka artışı yaşanmaktadır” dedi.  Ancak Bakan’ın 2013 yılına ilişkin verdiği rakamlar aksine işaret etti.

KIZAMIKTA PATLAMA YILI

Aşılama kampanyaları sonucu, kızamık vaka sayılarının 2001 yılında 30 bin 509 iken, 2012 yılında 349’a düştüğünü aktaran Müezzinoğlu, 2008-2012 yıllarında görülen az sayıdaki vakanın tamamının importe (yurtdışı kaynaklı) veya importe vaka ile ilişkili vakalar olduğunu savundu.

Bakan’ın “yurtdışı kaynaklı” dediği kızamık vakalarında 2013 yılında yaşanan artış dikkat çekici. Müezzinoğlu soru önergesine verdiği yanıtta, 1 Ocak 2012 ile 19 Haziran 2013 tarihleri arasında toplam 6 bin 196 adet kızamık vakası bildirildiğini açıkladı. Bunların sadece 349’unun 2012 yılına ait olması, salgın iddialarını daha da güçlendirdi. Ayrıca Müezzinoğlu, şimdiye kadar “sadece” 2 şüpheli kızamık ölümü bildirildiğini belirtti.

Sağlık Bakanı, salgının insan hareketliliği kaynaklı olduğunu belirtirken, ülke adı vermemesi dikkat çekti. Ancak kızamık vakalarının bölgelere göre dağılımında Suriyelilerin yoğun olarak yerleştirildiği Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz’in ön sırada yer alması “Acaba vakalar Suriye kaynaklı mı artıyor?​” sorusunu gündeme getirdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Duruşma salonlarına polisi kim gönderiyor?

SONRAKİ HABER

Pakistan'daki depremde ölü sayısı artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...