24 Eylül 2013 19:04

Yeditepelinin bir bildiği var...

Yeditepe Üniversitesi yönetimi, son dönem tanıtım materyallerinde, “Yeditepelinin bir bildiği var” sloganını kullanıyor. Yönetim bu sloganla, öğrencilerinin sahip olduğu olanaklara işaret ediyor. Mezunlarının üniversitede edindikleri bilgi ve kişisel donanımla kariyer basamaklarını hızla tırmanabildiğini iddia ediyor. Oysa forumlarda b

Yeditepelinin bir bildiği var...
Paylaş
Duygu Yalçıner

ÜNİVERSİTEDE DÜZENLENEN 4. FORUM

Kulüp kurmaları engellenen LGBT bireylerden, burslarının kesilmesi endişesiyle “terbiye olan” burslu öğrencilere; öğrenci konseyi temsilcilerinin ve kulüp başkanlarının hizaya çekilmesinden, Gezi direnişiyle ilgili açıklama yapmaması istenen akademisyenlere varana değin “4. Forum”da, öğrencilerin dile getirdiği kadarıyla işte Yeditepe demokrasisi!

EN BÜYÜK SORUN BURSLARIN KESİLMESİ

 “Vakıf üniversitelerinde güçlü bir öğrenci dayanışması nasıl örgütlenir?​” sorusu ilk gündem maddesi. Gündeme ilişkin söz alan öğrenciler, “vakıf öğrencileri olarak sahip olduğumuz hakları bilmiyoruz” diyorlar:
“Öncelikle haklarımızı bilmeliyiz. Bir sorunla karşılaşıp idarî birimlere başvurduğumuzda yeterli cevap alamıyoruz, sıkıntılarımıza çözüm bulamıyoruz. En yakıcı sorun, oranı ne olursa olsun, öğrenim bursumuzun kesilmesi! 4. yılımızı doldurduğumuzda bursumuz direkt kesiliyor. Bu konuda YÖK başka, üniversite başka bir şey söylüyor. Bunun hukukî dayanakları nedir, hangi durumlarda bursumuz kesilir, bilmiyoruz. Başvurduğumuz idari birimler de bilmiyor. Bize önerilen çözüm, Barış Bey’in (Barış Dalan) kapısında sabah 7’de sıraya girmek, saatlerce beklemek, burs dilenmek!”


‘TAHSİL KREDİSİ’ İLE DOLAR ÜZERİNDEN BORÇLANDIRMA

Yurt ve yemek bursları için de aynı sistem işletiliyor. Öğrenciler, burs alabilmek için sabahın erken saatlerinden gece yarısına varana değin mali işler katında bekletilebiliyor. Forumda söz alan öğrenciler burs almak için maruz bırakıldıkları durumun psikolojilerini yıprattığını söylüyor. Biri söze karışıyor: “Panik atak rahatsızlığım var!”
“Bana seni okuldan atarız desinler, ama bursunu keseriz demesinler!” diyor, bir başka öğrenci. “Hepimizin “burs” koşullarını konuşuyor olması korkunç!” diyerek söz alıyor bir diğeri ve ekliyor: “Bir de üniversiteye tahsil kredisi adı altında borçlananlarımız var.” Anlaşılan, tahsil kredisi olarak sunulan öğrenciyi dolar üzerinden borçlandırmaktan başka bir şey değil Yeditepe’de! İş bulunca ödenmesi şartıyla... İlk gündeme dair konuşma bir öneriyle sonlandırılıyor. “Burs meselesi dahil hangi haklara sahip olduğumuzu araştırıp, broşür haline getirelim. Foruma katılmayanlara da broşürlerimizi dağıtalım."


‘AYRIMCILIK KARŞITI’  KULÜBE İZİN YOK

İkinci gündem maddesi, LGBT Kulübü. Öğrencilerin iddiasına göre, üniversitenin konu üzerinde yetkili birimi şöyle söylüyor: “Cinsiyet Çalışmaları ve Ayrımcılık Karşıtı Öğrenci Kulübü” adıyla kurulmak istenen topluluk, akademik çalışma yapmak için uygun bir alan değil”
İddia böyle...Üniversite idaresi ya da “iradesi”, Facebook’ta açılan Yeditepe Üniversitesi Öğrencileri LGBT Sayfasını “disiplin suçu” sayıyor. Üniversitenin adı kullanılamaz! Kulüp kurma taleplerini duyurmaya çalışan öğrenci bir afiş hazırlıyor, afişini asıyor, ancak aynı öğrenciye afişler tek tek toplatılıyor. Kulüp çalışması yürüten öğrencilerin bir başka iddiası da böyle...
Yaşadıkları sıkıntıları dile getiren aynı öğrenci geçen yıl, Tıp Fakültesince düzenlenmek istenen seminerler dizisinin, adında “eş cinsel” sözcüğü geçtiği gerekçesiyle iptal edildiğini söylüyor. Sözlerini şöyle sürdürüyor: “Biz LGBT bireyler mahalle baskısıyla kendimiz mücadele edebiliyoruz, ancak otoritenin karşısında beraberce durmak gerek."


‘HÜKÜMETE ÖZGÜ’ DEMOKRASİ ANLAYIŞI

Gezi direnişi sürecinde Yeditepe Üniversitesi rektörü akademisyenlere: “Üniversitenin adını kullanarak demeç vermeyiniz” uyarısında bulunmuş. Geçen dönemin sonunda, Asistan Dayanışması üyesi 3 araştırma görevlisinin gerekçesiz işten çıkarılması ise muhalif basında epey yer bulmuştu. Öte yandan Yeditepe Forumu, Hükümetin üniversitelere yerleştireceği polise tepkisiz değil. “Üniversiteler ve bilim, yönetici erkin kolluk kuvvetleriyle karşı karşıya getirilemez” diyor Yeditepe Forumu ve ekliyor: “6 arkadaşımızı unutmadık, jandarmanın öldürdüğü Ertuğrul Karakaya’yı unutmadığımız gibi” Üniversitede polise karşı tepkisini barışçıl ve mizahî yollarla ortaya koyabilmenin yöntemini tartışıyor. Yeditepe Forum ‘hükümete özgü, adı var kendi yok demokrasi çeşidini’ istemiyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

THY grevine Yargıtay'dan onama

SONRAKİ HABER

Göltaş: Enerjide bağımlılık kader değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa