24 Eylül 2013 18:13

19 yıldır kayıp babasının izinde

Bölgede 90’lı yıllarda gözaltına alınan ya da kaçırılan ve akıbetleri hâlâ bilinmeyen çok sayıda kişinin aileleri hukuk mücadelelerini sürdürüyor. 1994’te jandarmaya ifade vermek üzere gittiği karakoldan dönerken ortadan kaybolan babası Ahmet Günkan’ın faillerinin bulunup cezalandırılmasını

19 yıldır kayıp babasının izinde
Paylaş
Cumali Akkaş / Volkan Pekal

KÖYÜ YAKILDI, BABASI KAYBEDİLDİ

Günkan Ailesi 1994 yılının başlarında askerlerce boşaltılan ve daha sonra yakılan Hani’ye bağlı Akçayurt Köyü’nden Adana’ya taşınır. Köyün Muhtarı olan Ahmet Günkan, köylerinin yakılması olayını gün yüzüne çıkarmak için Ankara ve Diyarbakır’da girişimlerde bulunur. Babasının İHD’ye başvurduğunu anlatan oğul Günkan, “Babam ‘gitme seni kaybederler’ uyarılarını ve ‘yurtdışına gönderelim’ önerilerini dikkate almayıp, memlekete geri dönerek konuyla ilgili araştırma yapmaya devam etti” dedi.

Babasının muhtar olduğunu ve devlete de güvendiğini anlatan Günkan, babasının daha sonra 14 Temmuz 1994’te ifade vermek üzere Topçular Jandarma Tugay Komutanlığına çağrıldığını anlatıyor. “İfade vermek üzere giden babam karakoldan dönerken kendisine bir pusu kuruluyor ve kaçırılıyor” diyen Hikmet Günkan, babasının kaybedilme olayına ilişkin bilgi almak için 2009 yılından beri Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na defalarca dilekçe yazdığını ancak ‘soruşturma devam ediyor’ gerekçesiyle kendisine bilgi verilmediğini belirtti. Olayla ilgili biri sivil, biri askeri mahkemede iki dosya olduğunu ifade eden Günkan, 15 senedir bir sonuç çıkmamasına tepki göstererek, babasını kaçıranların ortaya çıkarılıp yargılanmasını istiyor.  

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 30 Mayıs 2013’te ifadesini aldığı dönemin Topçular Jandarma Tugay Komutanı Hakan Güngör, 1990’larda yaşanan köy boşaltmaların büyük kısmının askerler tarafından yapıldığını itiraf etti. Akçayurt Köyü’nün Bolu’dan gelen tugay tarafından boşaltıldığını anlatan Güngör, tugayın birçok köyü yaktığını ise sonradan öğrendiğini iddia ediyor. İfadesinde Bolu Tugayı’nın daha sonra Muş’a gittiğini aktaran Güngör, “Ancak sık sık helikopter ile geliyorlardı. Muhtarın kaybolduğu günde gelmiş olabilir fakat fark etmedik” diyor. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Türkiye saman ithal eder hale getirildi’

SONRAKİ HABER

Gül, BM Genel Kurulu'nda konuştu -TAM METİN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...