24 Eylül 2013 17:34

Anadolu ve Mezoptomya Halklarının barışı

Çeşitli siyasi fraksiyondan, derneklerden farklı siyasi görüşlere sahip insanların, böyle bir gezide bir araya gelmesi önemli. Bu barış Kürtlerin olduğu kadar Anadolu-Mezopotamya halklarının da barışı olacaktır .Çünkü barış herkesi kapsamadığı sürece ayrıştırıcı olacaktır. Aynı zamanda kısır bir gezi olurdu, yerel

Anadolu ve Mezoptomya Halklarının barışı
Paylaş
Mustafa Şiyar Göçeroğlu

Çeşitli siyasi fraksiyondan, derneklerden farklı siyasi görüşlere sahip insanların, böyle bir gezide bir araya gelmesi önemli. Bu barış Kürtlerin olduğu kadar Anadolu-Mezopotamya halklarının da barışı olacaktır .Çünkü barış herkesi kapsamadığı sürece ayrıştırıcı olacaktır. Aynı zamanda kısır bir gezi olurdu, yerel halkın talep ve isteklerini, sorunlarını her birimiz kendi açımızdan değerlendirirken, diğerleri ne düşünüyor diye bir sıkıntımız olmadı.Gayet kapsayıcı bir gruptuk ve her konuda ‘diğerlerinin’ düşüncelerini alabildik.
    Acılı ailelerin, yerel halkların taleplerini, sorunlarını okumakla, yerinden gözlemlemek arasında ciddi farklar var.Yıllardır okuduklarımızı yerimizden gözlemlemek, bazen soru sormanıza gerek bırakmadan size her şeyi özetler.
     Gezi’de öldürülenlerin ailelerinin Ankara’ya dayanışma konserine geleceğine bilerek yola çıkmıştık ama bazı insanlar bize ‘Onlar zaten Ankara’ya geliyormuş siz neden oralara gittiniz ki o zaman’ diyenler oldu. Bu zihniyeti kırmamız lazım. Çünkü bu gezideki en önemli şey ailelere yapılan içten, samimi ziyaretlerdi. Biz yaptığımız geziyle hiçbir şey başaramasak,  barış için önayak olamasak da bu ailelerin yanlarında olduğumuzu gösterdik…
    Acılı ailelerden, halktan talepler bazen farklılaşmasına rağmen ortaklaşan nokta ‘barış’tı. Antakya’da çeşitli etnik-dini grupların yüzyıllardır süren kadim dostlukları üzerinden barış portresi çizilirken, Amed’de ‘diyalog süreci’nin getirdiği ufak kıpırdanmanın dahi yarattığı o barış ortamı havası herkesin dilindeydi.
    Biz doğuyu, uzun yıllar verilen mücadeleleri, ailelerin kayıplarını çok iyi anlıyoruz diyemem hâlâ, ama bunun için başladık diyebilirim.

*Barış İçin Gençlik Dayanışması

ÖNCEKİ HABER

Yalan mı Erdoğan?

SONRAKİ HABER

Birleşmekten başka bir seçenek yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...