24 Eylül 2013 12:54

Bir gecede yapılan tayinlere mahkemeden veto

Bir gecede başka hastanelere yapılan atamalara açılan davalarda ilk olumlu karar Çorum İdare Mahkemesi’nden geldi. Aralık ayında İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı müdürlüklerinde görev yapan binlerce çalışanın haberi olmadan bir gecede başka hastanelere tayinlerinin yapılması üzerine açılan davada

Bir gecede yapılan tayinlere mahkemeden veto
Paylaş

Bir gecede başka hastanelere yapılan atamalara açılan davalarda ilk olumlu karar Çorum İdare Mahkemesi’nden geldi. Aralık ayında İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı müdürlüklerinde görev yapan binlerce çalışanın haberi olmadan bir gecede başka hastanelere tayinlerinin yapılması üzerine açılan davada mahkeme işlemin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle atama işleminin iptaline karar verdi.

Türk Sağlık Sen’den yapılan açıklamada, sendika tarafından açılan davada Çorum idare Mahkemesi toplum sağlığı merkezinde görevli hemşirenin kendi isteği dışında hastaneye re’sen atanması işlemini iptal ettiği ifade belirtilerek şu bilgiler kaydedildi: “Mahkeme kararında sağlık personelinin il bazında dengeli dağılım için planlanan sayının üstünde yer alan personelin il devir komisyonlarınca belirlenerek Sağlık Bakanlığı devir komisyonuna bildirilmesi gerektiğinin açık olduğu ifade edildi. Söz konusu atama işleminde ise İl devir komisyonu teklif listesinde ismine yer verilmeyen hemşirenin tayininin yapıldığı belirtildi. Kararda bu durumun personelin dengeli dağılımını sağlama ilkesine aykırı bir uygulama olduğu belirtilerek ‘İl devir komisyonu teklif listesinde davacının ismine yer verilmediği, bu anlamda KHK hükümleri ve bakanlık emirleri ile amaçlanan sağlık personelinin il bazında dengeli dağılımını sağlama ilkesine aykırı uygulama yapıldığı görülmekle dava konusu işlemin hukuka uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır’ denildi. Kararda ayrıca re’sen ataması yapılan davacı hemşirenin ihtiyaç nedeniyle aynı kurumda görevlendirme suretiyle de çalıştırılmaya devam edildiğine dikkat çekildi. Bu durumunda re’sen atamanın sebep unsuru yönünden de hukuka aykırı işlem olduğunu gösterdiği belirtilerek atama işleminin iptaline karar verildi.

TAYİNLERİ ÇIKAN ÇALIŞANLAR İÇİN EMSAL KARAR

Kazanılan dava ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci bir gecede binlerce sağlık çalışanının yıllardır çalıştıkları kurumdan haberleri bile olmadan tayin edildiğini vurgulayarak, “Mağdur olan üyelerimize hukuki destek sağlayarak dava açmalarına yardımcı olduk. Sonuçta mahkeme kararıyla da bu tayinlerin hukuka uygun olmadığı da ortaya çıkmış oldu. Tayinleri çıkarılan çalışanlar için emsal bir karardır. İdareler bu tür keyfi uygulamalardan artık vazgeçmelidirler” açıklamasında bulundu. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

AKSA grevi kararlılıkla sürüyor

SONRAKİ HABER

Kürt işçilere ırkçı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...