28 Mayıs 2011 09:31

Fas’ta deniz canavarı fosili bulundu

TARİH öncesi canlıları inceleyen paleontolojistler, yaklaşık 540 milyon yıl önce yaşamış olan deniz canavarı ‘Anomalocaridid’in 1 metrelik fosilini Fas’ta keşfetti.Belçika’daki Ghent Üniversitesinden Peter Van Roy ile ABD’deki Yale Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi Direktörü Derek Briggs’in liderliğind

Paylaş

Belçika’daki Ghent Üniversitesinden Peter Van Roy ile ABD’deki Yale Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi Direktörü Derek Briggs’in liderliğindeki ekip, söz konusu deniz canlısının, sanılandan çok daha büyük boyutlarda olduğunu belirledi.

Roy ve Briggs’in ekibinin bulduğu ‘şaşırtıcı derecede’ iyi durumdaki fosil, dünya üzerindeki en büyük hayvanların yaşadığı 540-500 milyon yıl önceki Kambriyen dönemine ait. Bu dönemde tür çeşitliliği bir anda arttı ve çoğaldı. Bilim insanları, bu artışa Kambriyen Patlaması adını verdi. Anomalocaridid, birer bıçağı andıran sivri dişleriyle Kambriyen döneminde denizlerdeki en yırtıcı canlılardan biriydi.

Fosilin iyi durumdaki parçalarını gösteren Derek Briggs, “Bunlar, Kambriyen hayvanlarının en ikonik gruplarından biri. Anomalocaridid’in daha da büyüdüğünü ve düşünülenden 30 milyon yıl sonra soyunun tükendiğini tespit ettik” dedi. Fosilin, Fas açıklarındaki oldukça derin sularda, çamurlu deniz tabanında bulunduğu belirtildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HES’lere soluk aldırmıyorlar

SONRAKİ HABER

Nefes kesen gökyüzü manzaraları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...