23 Eylül 2013 17:26

4 yıldır asansör tamir edilmediği için öldüler

Muğla Milas’ta yedi işçinin zehirlenerek ölümünün ardında kuralsız çalışma çıktı.Milas Güldür’de atık su arıtma tesisinde yedi kişinin zehirli gaz zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybetmesiyle ilgili bilirkişi raporu çıktı. Rapor, ihmaller zincirini ortaya koyuyor. Tesisin havalandırma sistemi yok, gaz &

4 yıldır asansör tamir edilmediği için öldüler
Paylaş
Nilay Vardar

Milas Güldür’de atık su arıtma tesisinde yedi kişinin zehirli gaz zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybetmesiyle ilgili bilirkişi raporu çıktı. Rapor, ihmaller zincirini ortaya koyuyor. Tesisin havalandırma sistemi yok, gaz ölçüm aleti yok, gaz maskesi yok, asansörü dört yıldır çalışmıyor.

DÖRT YILDIR ASANSÖR ÇALIŞMIYORMUŞ

Arıtma istasyonundaki atık malzemesini almak için işçilerden biri elevatör makinesinin arızalı olması nedeniyle kuyuya iniyor. Gazdan zehirlenerek ölüyor. Ardından arkadaşı geri dönmeyince beş işçi kuyuya iniyor; onlar da ölüyor. Son olarak işletme müdürü de kuyuya iniyor ve o da ölüyor.

Çünkü, rapora göre, kuyu içlerindeki kaba pisliklerin dışarıya atılmasını sağlamak için kullanılan halatlı ızgara denen elevatör sistemi dört yıldır çalışmıyor. Bu yüzden işçiler dört yıldır su geçirmez tulum giyerek merdivenden kuyuya iniyor, pisliği eli ile temizleyip yukarıdan kuyuya sarkıtılan plastik kovaya dolduruyor.

GAZ MASKESİ YOKTU

Kazadan önce de bu işçiler zaman zaman baş ağrısı ve mide bulantısı yaşıyordu; çünkü kuyuda ölümcül olmayan ancak insan sağlığına zarar veren 10 ppm’nin üzerinde hidrojen sülfür gazı mevcuttu.
Kaza olduğunda bu gaz seviyesinin artmasıyla yedi işçi göz göre göre hayatını kaybetti. İşletmenin havalandırma sistemi yoktu, gaz ölçümü yapılmamıştı, işçilere gaz maskesi takılmamıştı.

İLLER BANKASI VE BELEDİYE TALİ KUSURLU

Rapora göre, ihmaller arıtma tesisi projelendirmesinden başlıyor. İller Bankası, zehirli atıkların terfisi için havalandırma sistemi koymuyor. Güllük Belediyesi de havalandırma sistemini eklemeden tesisi ihale ediyor. İhaleyi alan firma Afken, işletme müdürlüğüne teknik hiçbir eğitimi olmayan iki yıllık açıköğretim öğrencisi Mustafa Öztürk’ü getiriyor. Ki kendisi de zaten kuyuya inerek hayatını kaybetti.

Bilirkişi, İller Bankasını projede havalandırma sistemi koymadığı için, Güllük Belediyesi’ni bu eksiği tamamlamadan tesisi ihale ettiği ve şirketin çalışmalarını denetlemediği için tali kusurlu buldu.

ŞİRKET ASLİ KUSURLU

Akfen şirketi, alanıyla ilgili eğitimli bir müdür almadığı, iş sağlığı ve güvenliği kurallarını yerine getirmediği, işletmesi ile ilgili denetim kontrol mekanizmalarını çalıştırmadığı ve sorunların giderilmesi için gerekeni yapmadığından asli kusurlu bulundu.
İşletme Müdürü Mustafa Öztürk de işin mahiyetini bilmediğinden işle ilgili gerekli önlemleri almayarak personelle birlikte kendi ölümüne de sebebiyet vermekten tali kusurlu bulundu.

AİLELER ŞİKAYETÇİ OLDU

Ölen işçilerden üçünün ailesi, ihmal suretiyle kasten insan öldürme, bilinçli taksirle birden fazla kimsenin ölümüne sebebiyet verme, görevi kötüye kullanma ve suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme istemiyle Akfen Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Süha Güçsav, Yetkili Genel Müdür İsmail Kürşat Tezkan, Genel Müdür Tuna Ozaner, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yvo Jozef Maria Geelen, Yönetim Kurulu üyeleri Hüseyin Kadri Samsunlu ve Alon Moshe Yegnes, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı- İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, Güllük Belediye Başkanlığı, İller Bankası A.Ş. yetkilileri, Fatma Kılıç, Osman Özdemir, Av. Yasemin Dinler hakkında şikayetçi oldu. (BİA)

ÖNCEKİ HABER

Esad: Kimyasal silahlara muhalifler ulaşamaz

SONRAKİ HABER

Sabah ve Takvim’den ayıp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...