27 Mayıs 2011 15:58

‘Filtreleme kararı derhal geri çekilsin’

Bilgi Üniversitesinde İnternet Kurulunun girişimiyle 25 Mayısta bir toplantı düzenlendi. 22 Ağustosta devreye girmesi planlanan filtre sisteminin mimarları bu toplantıyla ilk kez söz konusu sistem hakkında İnternet kullanıcılarının, İnternet yayıncılarının, içerik üreticilerinin, hukukçuların, bilişimcilerin, İnternet kafe işletmecilerinin

Paylaş
Şahin Artan

Ekşi Sözlük’ten Sedat Kapanoğlu, “Sansüre Sansür”den Erdem Dilbaz, Facebook’daki “internetime dokunma”dan Ezgi Köksal, kararların iptali için bianet adına Danıştaya başvuran Doç. Dr. Yaman Akdeniz, Bilgi Üniversitesi öğretim üyelerinden Özgür Uçkan, Türk İnternet Derneği Başkanı Füsun Yıldız, Türkiye Bilişim Derneği’nden Mehmet Ali Köksal, İstanbul İnternet Kafeciler Esnaf Odasından Aytekin Yiğit, Gazeteci Serhat Ayan, Kadir Has Üniversitesinden İsmail Hakkı Polat, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneğinden (TELKODER) Tanju Erkoç katılımcılar arasındaydı. İnternet Kurulu ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) temsilcilerinin yanı sıra, dinleyiciler arasında Adalet Bakanlığından Cengiz Tanrıkulu da vardı.

VATANDAŞ ŞİKAYETLERİ

Bir forum biçiminde yapılan toplantının ilk bölümünde katılımcılar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunun 22 Şubat tarihli kararı (filtre sisteminin temelini oluşturan kararlar) hakkında görüşlerini, eleştirilerini söylediler, sorular sordular. Bu bölümde, eksik kalan bir açı, atlanan bir nokta kalmadı denebilir. Eleştiriler eleştirileri izledi.

Kısa bir aradan sonra, öneriler bölümüne geçilmeden önce TİB İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen çıktı, sorulara cevap vereceği söylendi. Şen, cevaplardan çok bir açıklamasıyla iz bıraktı. “Vatandaştan şikayet yağıyor, biz bu sistemi vatandaşın sorununa çözüm olarak tasarladık” diyen Şen,  kendi sorununu halledemeyen vatandaşlara bir çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi. Şen, “vatandaş şikayetleri” derken INHOPE (International Association of Internet Hotlines) adlı kuruluşa gelen şikayetleri temel alıyordu. INHOPE’a üye ülkelerden gelen şikayet sayısı açısından Türkiye’nin orantısız bir biçimde öne çıktığını söylüyordu.

Az sonra Yaman Akdeniz söz aldı, INHOPE’a gelen şikayetlerin büyük bir çoğunluğunun çocuk pornografisiyle ilgili olduğunu, Türkiye’den gelenlerde ise böyle bir ağırlık olmadığını, her türlü şikayetin INHOPE’a aktarıldığını açıkladı. “İstatistik açısından, Türkiye’den gelen şikayet sayısı başka ülkelere göre çok fazla demek bu yüzden sağlıklı olmaz” dedi.
Şen’in vatandaştan aldıklarını söylemeye çalıştığı görev konusunda salonda bulunanları ikna etmesi söz konusu değildi. O gene de denedi.

TEK BİR EL BİLE KALKMADI

İnternet kafe işletmecisi Aytekin Yiğit, ilginç bir noktanın altını çizdi. İnternet’in en fazla üç yerde kullanıldığını, bunlardan okul ve evlerde filtrelemenin zaten yapıldığını söyledi ve filtrelemenin evler için mi düşünüldüğünü sordu.

Bu arada toplantının en önemli anlarından biri, İsmail Hakkı Polat önerilerini söylerken yaşandı. Polat, “Filtreleme değil bilinçlendirme yapılmalı. Kurul kararları derhal geri çekilmeli” deyince İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özener toplantıyı yöneten kişi olarak, “Bu talebi salonda desteklemeyen var mı?​” diye sordu. Tek bir el bile kalkmadığını görünce de, “Herkes destekliyor” diye ekledi.

Aslında toplantının sonucu buydu. Sonlara doğru “Ben filtrelemeden çok memnunum” diyen İnternet Kafe İşletmecisi Metin Baltaoğlu hariç tüm katılımcılar “Kurul kararlarının geri çekilmesi” önerisinin arkasında durdu.

Kararların kaynağı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunun bu mesajı dikkate alıp almayacağı önümüzdeki günlerde anlaşılacak. (BIA)

ÖNCEKİ HABER

MHP’liler Star Gazetesini bastı

SONRAKİ HABER

Buca göle döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...