23 Eylül 2013 16:02

Gelir dağılımında uçurum büyüyor

Zengin ile yoksul arasındaki eşitsizlik giderek büyüyor. 2012 yılında en zengin kesimin geliri en yoksul kesimin gelirinin 12 katı oldu. TÜİK’in araştırması gelir dağılımındaki artan eşitsizliğin yoksula yansımalarını da ortaya koydu.Buna göre; nüfusun yüzde 40.6’sı konutunda “sızdıran çatı, nemli duvarlar, &ccedi

Gelir dağılımında uçurum büyüyor
Paylaş

Buna göre; nüfusun yüzde 40.6’sı konutunda “sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi vb.” sorunlar olduğunu, yüzde 46.6’sı oturduğu konutta “izolasyondan dolayı ısınma sorunu” yaşadığını ifade etti.
Yüzde 61.3’ü hanesinin taksit ödemeleri ve borçları (konut alımı ve konut masrafları dışında) olduğunu beyan etti.

Yüzde 85.9’u “evden uzakta bir haftalık tatili”, yüzde 61.8’i “beklenmedik harcamalarını” ve yüzde 78.8’i “yıpranmış ve eskimiş mobilyalarını yenileme ihtiyacını” ekonomik nedenlerle karşılayamadığını beyan etti.

Ciddi finansal sıkıntıyla karşı karşıya olan nüfusun oranı olarak tanımlanan ve belirlenmiş 9 maddeden en az 4 tanesini karşılayamama ya da mahrum olma durumunu tanımlayan “maddi yoksunluk” yüzde 59.2 oldu.

GELİR DAĞILIMI EN BOZUK ÜLKELERDEN

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarını açıkladı. Buna göre yüzde 10’luk gruplarda, en yüksek gelire sahip son gruptakilerin toplam gelirden aldığı pay yüzde 29.6 iken, en düşük gelire sahip ilk gruptakilerin toplam gelirden aldığı pay yüzde 2.5 oldu. Buna göre, son yüzde 10’luk grubun toplam gelirden aldığı pay, ilk yüzde 10’luk gruba göre 12 kat fazla oldu.

Merkezi Paris’te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) de, Türkiye başta olmak üzere küresel ekonomik krizin başladığı 2010 yılından bu yana üye ülkelerde gelir dağılımı adaletsizliğinin arttığı uyarısında bulunmuştu. Raporda; gelir dağılımı adaletsizliğini en fazla olduğu ülkeler arasında Çin, Meksika, Türkiye ve ABD gösterildi.


EN YOKSUL BÖLGE GÜNEYDOĞU

Türkiye’de hanehalkı başına düşen ortalama yıllık kullanılabilir gelir 26 bin 577 TL iken, ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir gelir 11 bin 859 TL olarak hesaplandı. İstanbul Bölgesi 16 bin 126 TL ile ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir geliri en yüksek olan bölge oldu. Bunu, 14 bin 160 TL ortalama gelir ile Batı Anadolu Bölgesi izledi. En düşük ortalamaya sahip bölge ise 5 bin 870 TL ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu.


RESMİ YOKSULLUK YÜZDE 16.3

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir medyan gelirin yüzde 50’si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre nüfusun yüzde 16.3’ü yoksulluk riski altında kaldı. Kentsel ve kırsal yerler için hesaplanan yoksulluk sınırlarına göre, kentsel yerlerde bu oran yüzde 13.8 iken, kırsal yerlerde yüzde 16.3 oldu. TÜİK’in verilerine göre hem 2011 hem de 2012 yıllarında sürekli yoksulluk riski altında olanların oranı yüzde 16 olarak hesaplandı. (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Polis provokasyon yarattı, duruşma ertelendi

SONRAKİ HABER

HDP yerel seçim çalışmalarına başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...