23 Eylül 2013 16:02

Sağlıkta dönüşüm çıbanı

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Türkiye kızamık hastalığında dünyada üçüncü, Avrupa’da ise birinci sıraya yükseldi. Dün gazete manşetimize taşıdığımız bu haberi bugün sağlıkçılarla görüştük. Tablonun daha vahim olduğu ortaya çıktı. Çünkü sorun sadec

Sağlıkta dönüşüm çıbanı
Paylaş
Eda Yıldırım

KOLERA, TÜBERKÜLOZ, SITMA, ŞARK ÇIBANI!

Konuyu gazetemize değerlendiren, Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Dr. Çetin Erdolu, kızamık salgınındaki temel nedenin Sağlıkta Dönüşüm Programıyla birlikte koruyucu sağlık hizmetlerinin tamamen rafa kaldırılması olduğuna dikkat çekti. Sağlıkta dönüşüm programından önce kızamık hastalığının kontrol altına alındığını söyleyen Aktan ve Dolu uyardı: “Sadece kızamık değil, daha önce kontrol altına alınan, şark çıbanı, kolera, tüberküloz gibi hastalıklarda da salgın riski var.”


HANİ KIZAMIK İÇİN AŞILAMA YAPILMIŞTI

TTB Başkanı Prof. Dr. Aktan, 2010 yılında Aile Hekimliği sistemine geçişle birlikte daha önce sağlık ocakları üzerinden yürütülen koruyucu sağlık hizmetinin ortadan kalktığını hatırlattı. “Aile hekimliğine geçişle kamusal sağlık hizmeti ortadan kalktı ve birinci basamak sağlık hizmeti özelleşti. Aile hekimliği sadece ilaç yazımı ve muayene işlemleri yapan tedavi edici hekimlik düzeyinde kaldı” dedi.

Aşılama, çevre sağlığı, kullanılan su, barınma ve beslenme gibi sağlığı etkileyen pek çok etmenin “koruyucu sağlık hizmeti” kapsamına girmesi gerektiğini söyleyen Aktan, “Örneğin Sağlık Bakanlığı, Aile hekimliğiyle iyi bir aşılama sistemine geçildiğini söyledi. Hatta 2011 yılında yüzde 98 kızamık aşılaması yapıldığını açıkladı. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri iyi bir aşılama yapılmadığını ve aşısı yapılmayan ve bağışıklığı olmayan geniş bir kesimin olduğunu gösteriyor” diye konuştu. Öte yandan tek tehlike kızamık değil. Prof. Dr. Aktan, bölge illerinde uzun süre önce kaybolmuş şark çıbanı hastalığının yeniden ortaya çıktığına vurgu yaparak özellikle Suriye ile sınır olan illerin tehlike altında olduğunu kaydetti.


BİTİRİLMİŞ SITMA GERİ GELDİ SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile  birlikte aşı üretiminin ortadan kalktığını söyleyerek nedenini de şöyle açıkladı: “Aşı imalatı küresel sermayeye kaynak aktarmamak anlamına geliyor. Bu sağlıkta dönüşümün esas amacına ters. Çünkü sağlıkta dönüşümle sadece kar getiren hastalıklara bakılıyor.”

Aşılamanın da başvuru esasına göre düzenlendiğini söyleyen Erdolu, “Aile hekimliği hizmet talepli bir sistem. Aile hekimliğine giderek aşılama talebinde bulunanların aşısı yapılıyor” dedi.

BAKANLIK İŞBİRLİĞİ YAPMAZSA TABLO KÖTÜLEŞİR

Tüberküloz vakalarında artış görülmeye başlandığını söyleyen Erdolu, “Türkiye’de tamamen silinmiş olan sıtma vakaları görülüyor. Mardin’de, 80 tane sıtma vakası görüldü.” dedi. Bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için Sağlık Bakanlığı’nın meslek örgütü ve sendikalarla birlikte hareket etmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Önümüzdeki süreçte koruyucu sağlık hizmetinin verilememesi nedeniyle çok daha ciddi şeylerle karşılaşacağız. Bu nedenle sendika ve meslek örgütleri taraf olarak görülmeli birlikte hareket edilmeli. Karı değil insanı merkeze alan bir sistem oturtulmalı.”


SINIR KENTLERİ RİSK ALTINDA

Savaş, Suriye’de sağlık sistemini çökertmiş durumda. Sağlıkçılar ülkeyi hızla terk ediyor. Savaş sadece bombalarla değil salgın hastalıklarla da sınırı geçiyor. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Kemal Karadaş, özellikle Suriye sınırına yakın olan ve yoğun göç alan bölgelerde kızamık, şark çıbanı ve sıtma gibi salgın hastalıkların arttığını dile getirdi. Antep, Urfa, Batman, Nusaybin gibi yoğun göç alan şehirlerde yıllardır görülmeyen şark çıbanı hastalığının ortaya çıktığına dikkat çeken Karadaş, “Bölgedeki tabip odalarıyla beraber Suriye’ye giderek gözlemlerde bulunduk. Suriye’de koruyucu sağlık hizmetlerinin ve temel sağlık hizmetlerinin tamamen çöktüğünü ve  aşılama yapılamadığını tespit ettik” dedi. Sağlık Bakanlığın bugüne kadar sınırda olan şehirlere ilişkin  herhangi bir önlem  almadığını aktaran Karadaş, “Eğer önümüzdeki süreçte  gerekli önlemler ve aşılama yapılamazsa özellikle Rojava sınırına komşu olan şehirlerde salgın hastalıklar artabilir” uyarısında bulundu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kürdistan seçimleri ne getirir, ne götürür?

SONRAKİ HABER

Devlet aklı bölmeyi çok iyi bilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...