22 Eylül 2013 17:44

Dilenci kılığında Hızır

Eski zamanların birinde, yokluğun kol gezdiği dönemlerde Oçena’nın taşlı yolarını aşıp yaz başının yeni yeni yüzünü gösterdiği zamanlarda, hırpani kılıklı bir adam köyün içinde yiyecek bir şeyler dilenirmiş.Söylenenlere göre önce aşağı mahalledeki Treyfuloğulları’na gitmiş Treyfuloğlu adam

Dilenci kılığında Hızır
Paylaş
Atilla Oğuz

Eski zamanların birinde, yokluğun kol gezdiği dönemlerde Oçena’nın taşlı yolarını aşıp yaz başının yeni yeni yüzünü gösterdiği zamanlarda, hırpani kılıklı bir adam köyün içinde yiyecek bir şeyler dilenirmiş.
Söylenenlere göre önce aşağı mahalledeki Treyfuloğulları’na gitmiş Treyfuloğlu adamı azarlayıp kapıdan geri çevirmiş.
Aradan çok zaman geçmemişti ki Treyfuloğlu’nun evi dereye uçmuş, neye uğradığını anlayamayan Treyfuloğlu bir süre düşündükten sonra anladı ki ne olursa olsun, kim olursa olsun kapıya geleni ne boş göndereceksin ne de azarlayacaksın.
Bir anlık öfkesine yenilen Treyfuloğlu bu olaydan sonra bir daha hiç kimseyi kırmamış ve öfkesine, sinirine hakim olmaya çalışmış bir ömür boyu.
Yine Oçena’da dolaşan bir isteyici Tsufuloğulları’nın kapısını çalmış ve yiyecek bir şeyler istemiş. Evin yaşlı nenegası da evde pek bir şey olmadığı için tavanda asılı duran bal küpünün dibinde kalan son bir iki kaşık baldan vermiş. Adam ikram edilen balı yiyip hayır dualar edip evden ayrılmış.
Daha sonra ki zamanlarda bal küpünden bal damladığını gören nenega eyvah dedi bal küpüm delinmiş. Bal küpünü aşağıya alıp bakınca hayretler iççinde kalmış. Bal küpü ağzına kadar doluymuş ilk ne olduğunu anlamamış, sonralarıysa olayı Hızır’a yorumlamış.
Dilden dile anlatıla anlatıla günümüze kadar gelmiş, fakat bu zamana kadar hiç kimse Hızır’ı görmemiş, ya da Hızır hiç kimseye Hızır olduğunu söylememiş.
Artık günümüzde Hızırların yerini galiba hınzırlar almış olmalı ki artık neredeyse toplumumuzun büyük bir bölümü açlığa, sefalete mahkum edilip ve siyasi hükümet tarafından resmen dilenci yerine konulup kömür makarna dağıtılan bir hale geldik.
Artık Hızırlar devri kapanmış, Hınzırlar devri iş başında ve bu hınzırlar vermez alır, hınzırların kapınızı çalmaması dileğiyle.

ÖNCEKİ HABER

Gergedan’dan çocuk klasiği külliyatı

SONRAKİ HABER

Bayrampaşa neden riskli alan ilan edildi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...