22 Eylül 2013 16:35

Dikkat: Grip sezonu açıldı

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü, mevsim değişikliği ile birlikte artan grip hastalığına karşı vatandaşları uyardı. Ekim ayıyla birlikte grip vakalarında artış beklendiğini belirten İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Program Şube Müdürü Uzm. Dr. Canan Gülbayrak, "Risk grubunda ol

Dikkat: Grip sezonu açıldı
Paylaş

RİSK GRUBU İÇİN AŞI ŞARTI

Gribin yüksek ateş, kırıklık ve kas ağrıları ile seyreden bir hastalık olduğunu ve hastalığın burun akıntısı ve hapşırık gibi hafif seyredilen ‘soğuk algınlığı’ ile karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Dr. Gülbayrak, "Gribe karşı risk grubunda yer alan kişilerin grip aşısı olmasını çok önemi bir gerekliliktir. Risk grubu 65 yaşın üzerindekiler, kronik solunum kalp ve metabolik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, hamileler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerdir. Bu risk grubunun grip aşısı yaptırması gerektiğini her zaman söylüyoruz" diye konuştu.

GRİP OLMAMAK İÇİN ÖNERİLER

Grip aşısının yapılmaması gereken kişiler olduğunu belirten Dr. Gülbayrak, tavuk yumurtası alerjisi olan, 6 aylıktan küçük çocukların ve daha önce aşı yaptırmış ve aşıya tepki gösteren kişilerin aşılanmaması gerektiğini belirtti. Vatandaşların grip hastalığında yakalandığında yaptığı yanlışların en başında komşudan temin edilerek kullanılan ilaçların geldiğini belirten Dr. Gülbayrak, "Gribe yakalanan vatandaşlarımız komşularından aldıkları ilaçları kullanmak yerine kontrole giderek doktor tarafından yazılan reçeteli ilaçları kullanmalıdır. Ama önemli olan gribe yakalanmamaktır. Bu yüzden grip aşısı yaptırılarak önlem alınabilir. Onun dışında düzenli ve sağlıklı beslenme, ellerin sabun ile sık sık yıkanması, göz, burun ve ağızla oynama ve dokunma alışkanlığından kaçınılması ve bol bol su içilmesi ile gripten korunma sağlanabilir" diye konuştu.


ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN!

Grip ‘virüsler’ ile meydana geldiğinden antibiyotik kullanımının hastalığın seyrinde herhangi bir etkisi olmamaktadır. Hastada çok yüksek ateşe eşlik eden, çok koyu ve kanlı burun akıntısı olursa, öksürük, balgam devam ederse antibiyotik gerekebilir. Onun dışında bol sıvı alarak akıntının yumuşatılması kolayca çıkarılmasının sağlanması, çocuğumuzun bulunduğu çevrede sigara içilmemesi , gün içerisinde sıcak buharla genzi yumuşatmak, sebze ve meyve yiyerek, vitaminle vücuda takviye yapılması, çok aktif olan dönemlerde de vücudun dinlendirilmesi gerekir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Su altında hayır seçeneği yok!

SONRAKİ HABER

Toprağın ninni söylediği çocuk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...