21 Eylül 2013 18:00

Almanya sandık başında

Federal Meclis’in 18. dönem seçimleri bugün yapılıyor. ‘Seçim arifesinde’ sloganıyla son günlerde seçim kampanyası yapan siyasi partiler, yarın akşam sandıklar kapanana kadar seçmenleri ikna etmeyi hedefliyor. Toplam 4 bin 452 adayın arasında 60’ı Türkiyeli, 98 göçmen kökenli de milletvekilliği i

Almanya sandık başında
Paylaş

Federal Meclis’in 18. dönem seçimleri bugün yapılıyor. ‘Seçim arifesinde’ sloganıyla son günlerde seçim kampanyası yapan siyasi partiler, yarın akşam sandıklar kapanana kadar seçmenleri ikna etmeyi hedefliyor. Toplam 4 bin 452 adayın arasında 60’ı Türkiyeli, 98 göçmen kökenli de milletvekilliği için yarışıyor. Angela Merkel’in görevinde kalacağından yola çıkan tahminlerde yeni kurulan Almanya için Alternatif partisinin parlamentoya gireceğine kesin gözüyle bakıyor.

BİREYSEL İDDİALAR ÖN PLANDAYDI

Seçmenlerin oylarını alabilmek için siyasi partiler son sandık kapanana kadar seçim kampanyalarını sürdürmek istiyor. ‘Seçim Arifesinde’, ‘Seçime 72 saat kala’ gibi değişik sloganlar altında ateşli bir seçim havası verilmeye çalışılsa da Almanya tarihinin en sıkıcı ve renksiz seçimlerinden birisini yaşıyor. Parti programlarından çok başbakan adaylarının el işaretlerinin ve geçmişlerine dair ortaya atılan iddiaların tartışıldığı bir seçim atmosferi yaşanıyor. Partilerin gündeme getirdiği konular daha ziyade sosyal haklar ve istihdam sorunları ile maliye ve vergi politikaları. Tartışmalar özellikle de asgari ücret etrafında toplanıyor. Nitekim muhalefetteki Sosyal Demokratların seçim programında yasal asgari ücret olarak 8,50 avroluk saat ücretinin uygulanmasını talep ediyor, CDU/CSU ve FDP ise farklı sektörlerde tarafların müzakeresiyle belirlenmek üzere “ücret alt sınırı” uygulamasını öngörüyor.
Avrupa konusu etrafında kutuplaşan bir tartışma yaşanmayacağı en azından belli. Farklı partiler birçok konuda farklı pozisyonlara sahip ama buralarda da keskin ayırımlardan ziyade küçük farklar söz konusu.
Diğer dikkat çeken nokta, tartışmaların siyasi içeriklerin aksine şahıslar üzerinde yürütülmesi. Siyasetçiler ne kadar bunun aksini savunsa da bu seçim çerçevesindeki tartışmaları Angela Merkel’in başbakan kalması ve kiminle koalisyon kuracağı meselesi oluşturuyor.
Merak edilen konuların başında Bavyera’da yüzde 49’la tek başına iktidar olmayı başaran Horst Seehofer ile Merkel’in ‘yabancı araçlara ücret’ konusunda nasıl uzlaşacağı geliyor. Çünkü Seehoher bu ücreti istemeyen partilerle ortaklık yapmayacağını söylemişti, Merkel ise bu ücreti istemediğini kamuya açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İstihbarat teşkilatına ne gerek var?

SONRAKİ HABER

Ankara'daki saldırıyı DHKP-C üstlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...