27 Mayıs 2011 15:25

G8’den Kaddafi’ye çağrı, Esad’a tehdit

Sanayileşmiş sekiz ülkenin liderlerini bir araya getiren G8 Zirvesi’nin ikinci gününde ana gündem maddesi ‘Arap Baharı’ oldu. Mısır ve Tunus’un yeni başbakanlarının da katılımıyla Fransa’nın Deauville kasabasında düzenlene toplantıda “Arap Baharı’nın yarattığı iyimser havanın öfkeli bir hayal kırıklı

Paylaş

Zirveden yeni Arap demokrasilerinin desteklenmesi için maddi yardım yapılması kararı çıktı. Zirveyi izleyen kaynaklar G8 ülkelerinin bu amaçla 20 milyar dolarlık bir yardımda bulunma sözü verdiklerini belirtti.

RUSYA ARABULUCU OLSUN

Diğer yandan G8 liderleri, Rusya’ya Libya konusunda arabulucuk çağrısında bulundu. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in sözcüsü, gazetecilere, arabuluculuk çağrısı konusunda bilgi verirken, Rusya’nın bu çağrıya ne cevap verdiği konusuna değinmedi. Sözcü, Rusya’nın toplantıda IMF içindeki ‘Avrupa-merkezciliği’ni eleştirdiğini de söyledi.

Zirve çerçevesinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile bir araya gelen ABD Başkanı Barack Obama, iki ülkenin Libya’da devam eden NATO operasyonunu desteklemede kararlı olduklarını söyledi. Libya’daki operasyonların ilerletilmesi konusunda görüş birliği içinde olduklarını kaydeden Obama, “Kaddafi Libya’da kaldığı ve askeri güce konuta ettiği sürece, Birleşmiş Milletler’in sivilleri koruma misyonu tamamlanamaz” dedi.

SARKOZY: KADDAFİ’NİN SEÇENEĞİ AÇIK

G8 toplantısına evsahipliği yapan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, önceki gün yaptığı açıklamada Libya lideri Kaddafi’ye çekilme çağrısı yapmıştı. Kaddafi’nin önünde seçeneklerinin olduğunu söyleyen Sarkozy, “Kaddafi’nin sürgüne gitmesi gerektiğini söylemiyoruz. İktidarı terk etmesi lazım ve bunu ne kadar çabuk yaparsa, seçenekleri de o kadar fazla olur” demişti.

YENİ MARSHALL PLANI

G8 Zirvesi’ne sunulan IMF raporunda, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın petrol ihracatçısı olmayan, petrol ithal eden ülkelerine finansal destek önerildi, bu ülkelerin üç yıllık dış finansman ihtiyacının 160 milyar doların üzerinde olduğu bildirildi. Raporda, bölgedeki petrol ihracatçısı Arap ülkelerinin de dahil olduğu donör ülkelerin, bu ülkelere yardım konusunda çabalarını arttırmaları önerildi. Raporda, G8 ülkelerinin ve partnerleri zengin Arap ülkelerinin, ihtiyaç halindeki bölge ülkelerine nasıl yardım yapılacağına ilişkin bir eylem planı geliştirmeleri istendi.

SONUÇ BİLDİRGESİ

Fransa’nın Deauville kasabasında bir araya gelen liderlerin, 2 gün süren toplantının ardından yayımlayacağı sonuç bildirisinin taslağında Yemen’deki siyasi krize değinildi.

Yemen’de yapılan barışçıl protestolara karşı şiddet gösterilmesinin kınandığı bildiride, Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in 33 yıl süren iktidarına son vermek için verdiği sözü tutması çağrısı yapıldı ve “Devlet Başkanı Salih’i, derhal taahhütlerini ve Yemen halkının yasal taleplerini yerine getirmeye davet ediyoruz” denildi.

Libya lideri Muammer Kaddafi’nin gitmesi gerektiği ifade edilen bildiride, “Kaddafi ve rejiminin Libya halkına karşı ciddi suçlar işlemeye devam ettiği açıktır. Kaddafi bütün meşruiyetini kaybetmiştir. Gitmelidir” denildi.

Suriye’deki olaylar ve rejime ilişkin de değerlendirmelerin yer aldığı bildiride, muhaliflerin gösterilerinin bastırılmasına son verilmemesi halinde BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye karşı eyleme geçeceği belirtildi.

Bildiride, Suriyeli yetkililerin sayısız göstericiye karşı yoğun şiddet kullanmasından ve sürekli insan hakları ihlal edilmesinden dolayı ciddi endişe duyulduğu belirtildi ve “Sadece temel reformlar ve diyalog yolu demokrasiye çıkar. Buradan da Suriye’de kalıcı refah ve güvenlik ortamı sağlanır. Suriyeli yetkililer bu çağrıyı anlamazsa, Güvenlik Konseyi’nde eylem planlarız” ifadesi yer aldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

NATO hastaneleri mi vuracak?

SONRAKİ HABER

Zorla kaybedilme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa