21 Eylül 2013 16:19

Ayrımcı sözlük Mecliste

İSTANBUL Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, kadınlar ve Kürtler hakkında aşağılayıcı ifadeler yer alan MEB onaylı Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü hakkında Mecliste soru önergesi verdi. Tüzel, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması talebiyle verdiği önergede, çocuk gelinler ve kadınlara şiddeti meşrulaştır

Ayrımcı sözlük Mecliste
Paylaş

İSTANBUL Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, kadınlar ve Kürtler hakkında aşağılayıcı ifadeler yer alan MEB onaylı Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü hakkında Mecliste soru önergesi verdi. Tüzel, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması talebiyle verdiği önergede, çocuk gelinler ve kadınlara şiddeti meşrulaştıran kitapların ilköğretim çağındaki çocuklara okutulmasının suç olup olmadığını sordu.
“On beşindeki kız, ya erde gerek ya yerde”, “Acemi nalbant Kürt (gavur, ahmak) eşeğinde dener kendini” gibi cinsiyetçi ve ırkçı deyimlerin yer aldığı Ömer Asım Aksoy imzalı Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü, bu deyimlerin açıklamalarıyla da büyük tepki toplamıştı. Tüzel, konuya ilişkin soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Bu deyimler toplumda, ezmeyi, zulmetmeyi, sömürüyü, erkek egemen bakış açısını, kadınlara biçilen aşağılayıcı rol ve cinsiyetçi, ırkçı yaklaşımın egemen kılınmasını öğütlemektedir. Cinsiyetçi ve ırkçı atasözleri ve deyimler toplumsal belleğimizde mevcuttur. Bu sözlük, Bakanlık tarafından önerilirken,  tarihimizde ve kültürel belleğimizdeki cinsiyetçi ve ırkçı karanlık noktaları açığa çıkarmak kadar bunların toplumsal ve kültürel dayanaklarının yok olmasına hizmet edecek çağdaş bilimsel ders kitaplarıyla bu deyimlerin içerikleriyle açıkça hesaplaşmak gerekir.”
Sözlüğe Eğitim Sen de yaptığı yazılı basın açıklamasıyla tepki gösterdi.
İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya ayrıca 8 yıldır “konteyner” dersliklerde eğitimin sürdüğü Avcılar Seyit Onbaşı İlköğretim Okulunu da sordu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Çocuk gelinler’ soruldu

SONRAKİ HABER

Gezi ruhuyla Pera Fest

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...