27 Mayıs 2011 15:21

Mladiç’i verdiler sıra üyelikte

SEREBRENİKA Katliamı’nın 16 yıldır aranan baş zanlısı General Mladiç’in yakalanması, pek çok kurum ve kuruluş tarafından memnuniyetle karşılanırken, yakalanmanın zamanlaması, atlan alta derin pazarlıkların yapıldığını gösteriyor.Mladiç’in yakalandığı gün, Avrupa Birliği (AB) Dışpolitika Yüksek Temsilcisi Cat

Paylaş

Mladiç’in yakalandığı gün, Avrupa Birliği (AB) Dışpolitika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın Belgrad’da olmasının bir tesadüf olduğu şeklindeki açıklamalar pek inandırıcı gelmiyor. Daha önce Sırbistan’ın AB üyeliğini Mladiç’in yakalanarak uluslararası yargıya teslim edilmesine bağlayan AB ülkelerinin isteği böylece Ashton huzurunda yerine getirilmiş oldu.

AB’nin koyduğu şartı yerine getirdiklerini söyleyen Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, savaş suçu zanlısının Lahey’deki mahkemeye teslimi karşılığında, Sırbistan’ın hızla Avrupa Birliği’ne kabul edilmesini talep etti. Bosnalı Sırp komutanın yakalanması konusunda Belgrad’dan olumlu bir haber gelmemesi, yıllardır Sırbistan ile AB arasındaki yakınlaşmayı engel olmuştu.

TADİÇ SÖZÜNÜ TUTTU

AB Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, Mladiç’in yakalanmasını iyi bir haber ve AB yönünde iyi bir işaret olarak nitelendirdi. Bir hafta önce Sırbistan’da bulunduğunu belirten Barroso, ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Tadiç’in Mladiç’in yakalanması için ellerinden gelen her şeyi yapacakları konusunda söz verdiğini hatırlattı. Barroso, “Bu gerçekleştiğine göre, demek ki sözünü tuttu” diyen Barroso, “Bu yüzden biz de Sırbistan’ın Avrupa Birliği’ne yakınlaşma konusundaki kararlılığına güvenmeliyiz” dedi.

Ancak, AB ile Sırbistan arasında Mladiç üzerinden sürdürülen pazarlığın yerine getirilmesinden sonra bu ülkenin AB üyeliği yolculuğunun nasıl devam edeceği merakla bekleniyor. Bugüne kadar Mladiç’i gerekçe gösteren AB’nin bundan sonra başka konuları ve şahsiyetleri engel olarak öne sürmesi şaşırtıcı olmayacak gibi,

AB yetkilileri daha önce Sırbistan’da adalet mekanizmalarının bağımsızlığının yanı sıra, yolsuzluk ve organize suçlarla mücadelede de önemli mesafe kat edilmesine de istemişti.
Ayrıca Belgrad yönetiminin, Sırbistan’ın bağımsızlığını ilan etmiş olan eski özerk bölgesi Kosova ile de ilişkilerini normale dönüştürmesi de talepler arasında yer alıyor. (Köln/EVRENSEL)


RATKO MİLADİÇ NEYLE SUÇLANIYOR

Eski Sırp General Ratko Mladiç 1995 yılından beri firardaydı. 1995’te Bosna Savaşı sırasında sekiz bin Müslüman Boşnak’ın öldürüldüğü Serebrenika katliamının baş sorumlusu olarak aranan Mladiç, katliamı emretmekle suçlanıyor. Lahey’deki Eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi, Mladiç’i Bosnalı Müslümanları katlettirmek, soykırım ve göçe zorlamak suçlarından aramaktaydı.

Mladiç’in eski komutanı, Sırp lider Radovan Karaciç de 2008 yılında yakalanmıştı. Karaciç Lahey’deki Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanıyor.

Sırbistan, ayrıca Hırvat Sırpların lideri Goran Haciç’i de yakalamak ve teslim etmekle yükümlü.

ÖNCEKİ HABER

Clinton’dan Pakistan’a ‘sürpriz’ ziyaret

SONRAKİ HABER

NATO hastaneleri mi vuracak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa