20 Eylül 2013 20:17

Mücadeleden vazgeçmek yok

Feniş Alümunyum Fabrikası patronunun iflas ettiğini açıklayarak üretimi durdurmasının ardından 500 işçinin başlattığı fabrika işgal eylemi devam ediyor. Ücret ve tazminat alacaklarını isteyen işçiler, on yıllardır fedakarlıklar yaparak üretim yaptıkları Feniş’te alınterlerinin karşılığını alamadıkları için &oum

Mücadeleden vazgeçmek yok
Paylaş
Tuba Ünal / Muhammed Uludağ

ÜRETİMİ İKİ KAT ARTIRDILAR

12 yıldır Fenişte çalışan Akın Şenlik, 800-900 ton ürettikleri zaman patronlarının kendilerine pasta kestiğini hatırlatarak, “Son olarak ise 1500-1600 ton üretim yapıyorduk. Yani hata bizde değil. Biz zaten fazlasıyla üretim yaptık. İflas ettiyse bunun sorumlusu biz değiliz. O yüzden haklarımızın bir an önce ödenmesini istiyoruz” dedi.   Patronun boşuna oyalama taktiği izlememesini isteyen Şenlik, haklarını alana kadar mücadeleden vazgeçmeyecekleri kaydetti. Fenişte geçirdiği iş kazası sonrasında parmağını kaybeden Ahmet Kandemir, “Patron fabrikayı çalıştıramıyorsa bize devretsin” dedi. “Biz kimseden sadaka istemiyoruz. Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Bunu söke söke alacağız. Sonuna kadar buradayız sonuna kadar direneceğiz” diyen Erkan Kartal, mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini istedi. Tuncay Özçelik de fabrikada işe girdiği zaman 17 yaşında olduğunu, 16 yıldır fabrikada çalıştığını söyledi. Sadece emeklerinin karşılığını istediklerini ifade eden Özçelik, bu yaşananlar karşısında sessiz kalan hükümete de tepki gösterdi.

ÜRETİM ARTTIKÇA PARA ALAMADIK

Patronlarına teşvikler veren Hükümete de tepki gösteren Hamit Amel, “Bu teşviğin nereye harcındığı neden sorulmuyor? Sayın Başbakan diyor ya sosyal devlet. Hani nerede sosyal devlet? En son ödemelerimizi Ramazan Bayramı’nın öncesi aldık ve cebimizde beş kuruş para kalmadı. Eylemlerde polisler gelip müdahele ediyorlar, bunlar hep sermayeden yana, işçilerin düşmanlarıdırlar” diye konuştu. 2001 krizinde patronlarının devletten teşvik aldığını hatırlatan Mustafa Bolat, o dönem kendilerinin de fedakarlıklar yaptıklarını ancak şimdi çocuklarına 1 lira veremez hale geldiklerini söyledi.   Ali Asker ise şöyle konuştu, “Biz daha fazla üretimi gerçekleştirdikçe patron bizlerin parasını ödememeye başladı. Patron beyaz yakalı arkadaşlara 8 aydır ücretlerini veremiyoruz sizlere birkaç aydır veremiyoruz ama zaman verin diye düzelteceğini söyledi. Biz bunlara uyanamadık elinde olan bütün hammadde stoklarını bize tükettirdi. Ve kapı önüne koydu. Ben buradan soruyorum 10 yıldan beri AKP üyesiyim ve AKP’ye çalıştım. Sokak da işçiler emekçiler eylem yaparken onlara çok tepki gösteriyordum. Meğer kazın ayağı öyle değilmiş. Ben AKP üyeliğimden utanıyorum. Eylem yapan arkadaşlara kızdığım için de utanıyorum.   Bütün partiler şovlarını yapıyor. Ama pratik de hiçbir şey göremiyoruz. Şurada Feniş köprüsü yapılıyor 80 trilyon para harcıyorlar. Bizlere de toplam  13 trilyonun lafını yapıyorlar. Yazık.”

DAYANIŞMA OLMAZSA GÜVENCE OLMAZ

Zakir Aydın: 18 yıldır burada çalışıyorum ben kendimi acındırmıyorum. Burada bizim bir emeğimiz var emeğimizi almak için uğraşıyoruz. İşçi sınıfının dayanışması gerekiyor. Canı yanan gelip saldırıyor. Sadece canı yanan sokağa çıkarsa işçi sınıfı nasıl örgütlenecek. Birlik olmayı bilmiyoruz. İşçinin anlaması için dayanışması gerekiyor. Sadece hakkımızı istiyoruz. Çadır da kurulacaksa ben buradayım. Hepsi hırsızlık yapıyor çalışarak kimsenin zengin olacağına inanmıyorum. Yasalar bizden yana değil. Bizler geleceğimizin güvende olmasını istiyorsak işçi sınıfının el ele vermesi dayanışma içerisinde saldırılara karşı topyekün mücadeleye girmemiz gerekiyor. Yoksa ona buna el açarak geleceğimizi güvence altına alamayız.

HAKLARIMIZI VERMEK ZORUNDALAR

Çelik-İş İşyeri Temsilcisi Mehmet Doğan: Ulusal basın niye bizleri sahiplenmiyor. Bugünden sonra eylemlerimizi sıklaştıracagız. Ulusal basın sahiplenmiyor çünkü sermaye onların ellerinde, güç onların ellerinde. Biz dilenmeyeceğiz artık bizlere haklarımızı vermek zorunda kalacaklar. Bizleri sadece Hayat TV ve Evrensel gazetesi kamuoyuna duyuruyor.


GSB FENİŞ İŞÇİLERİNİN YANINDA

Gebze Sendikalar Birliği’ne üye olan şubeler Feniş gündemli bir toplantı yaptı. Toplantının ardından alınan kararları Gebze Sendikalar Birliği adına Petrol-İş Şube Başkanı Süleyman Akyüz açıkladı; “Gebze Sendikalara Birliği olarak Feniş’te yaşanan mağduriyeti kendi mağduriyetimiz olarak görüp, Çelik-İş Sendikası’nın bu süreçte gerçekleştirdiği her eylemi kendi eylemimiz olarak ele alarak, eylemleri sahipleneceğiz. İlerleyen zamanlarda bu mücadelenin büyütülmesi ve dayanışma adına Feniş’e ziyaretler gerçekleştireceğiz. Sosyal yönden yapacağımız bu desteğin yanı sıra tüm şubeler olarak işçilerle dayanışma içerisinde olmak adına maddi destekte de bulunacağız. Bu mücadelenin büyümesi adına bizler, Gebze’de bulunan tüm şubeler olarak yaşanan bu mağduriyeti kendi genel merkezlerimize taşıyarak, işçiler içerisinde gündem haline getirilmesini sağlayacağız.” Akyüz, direnişte olan işçilerin yemek ihtiyacını karşılamak için her şubenin dönüşümlü olarak yemek götüreceğini kaydetti.


TÜRK-İŞ ŞUBELERİNDEN ZİYARET

15 Gündür direnişte olan Feniş işçilerine Türk-İş’e bağlı şubeler tarafından bir ziyaret gerçekleştirildi. Ziyarette ilk olarak konuşan Çelik-İş Şube Başkanı Şerafettin Koç, kendilerine yapılan açıklamalarda işçi alacaklarının önce olduğunun söylendiğini ama ipotek, masa alacakları ve devlet alacaklarınden sonra önceliğin işçilerde olduğunu kaydetti. Türk-İş Kocaeli İl Temsilcisi Adnan Uyar ise rekabet etmek adına değil, dayanışma adına Feniş’e geldiklerini, Feniş işçilerinin mücadelesini kendi mücadeleleri olarak gördüklerini dile getirdi. “Fabrikası batanlar, işyerleri kapananların hiç birinin hayatı bizim kadar kararmıyor. Onlar mağduriyeti sadece tek bir işyeri üzerinden yaşarken bizlerin evi, mutfağı, eğitimi, sağlığı kısacası hayatı kararıyor. Onların yedi ceddi batmış halleri ile bile çok lüks yaşamlarına devam ediyor ama biz emekçiler öyle değiliz. Bankalara ait kredi kartlarının borcun bir kez ertelendimi, ötelendimi biz emekçilerin bir daha o borçtan kurtulması söz konusu dahi olamaz, çünkü fakirin borcunu silmek gibi bir felsefe asla yok ama patronların borçları dönem dönem silinir” diyen Uyar, Türk İş’e bağlı sendikalar olarak buradaki işçilerle emek kardeşliklerini ilan etti. Uyar’ın konuşmasının ardından Tüm Şube Başkanları işçilerle birlikte bir toplantı gerçekleştirdi. Geçmiş dönemde Selüloz-İş Kocaeli Şube Başkanlığı da yapan Adnan Uyar, SEKA direnişini hatırlatarak işçilere şöyle seslendi, “Feniş Alüminyum işçisi SEKA direnişinde olduğu gibi birlikteliğini bozmadan devam ederse, bu direniş son yıllarda Türkiye İşçi Sınıfı mücadelesine damgasını vurur. Sizin bu birlikteliğinizi gören AKP hükümeti ve sermaye burada geri adım atmak zorunda kalacaktır.” (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antepli işçiler: Aramıza kan sokmayın

SONRAKİ HABER

Yeni bir SARS mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...