20 Eylül 2013 19:19

‘El Nusra, MKE’den fosfor almak istemiş

El Kaide’yle ilişkili olan Suriye’deki Ahrar-ı Şam ve El Nusra Cephesi’ne kimyasal silah yapımında kullanılan madde temin etmekle suçlanan Suriyeli Hytham Qassap ile ona yardım ettiği ileri sürülen beş Türkiye vatandaşı hakkındaki iddianamede, sarin gazı yapımında kullanılan maddelerin Makine Kimya Endüstrisi’nden temin etmeye &

‘El Nusra, MKE’den fosfor almak istemiş
Paylaş

Taraf gazetesinden Fırat Alkaç’ın haberine göre, iddianamede yer alan telefon görüşmeleri ve savcılığın tespitleri neticesinde şüphelilerin, sarin gazı üretmek için gerekli maddelerin bir kısmını Makine Kimya Endüstrisi’nden temin etmeye çalıştığı anlaşıldı.

HAVAN TOPU BORULARI EL KAİDE’YE GİDİYOR

Telefon görüşmelerinde sarin gazı yapımında kullanılan ve devlet kontrolünde verilen maddelere rahatlıkla ulaşan sanıklar, ödemeleri ise Suudi Arabistan üzerinden yapıyor. Sanıkların sadece kimyasal madde değil, havan topu yapılmak üzere krom boru siparişi verdikleri de ortaya çıktı. Adana’da yaptırılan havan topu borularının el Kaide’ye bağlı örgütlere gönderildiği iddia edildi. Ayrıca telefon görüşmelerinde, tutuklu tek sanık olan Hytham Qassap’ın, Suriye’den gelen “beyaz fosfor” siparişi üzerine, Çukurova Üniversitesi Kimya bölümünde asistan olarak görev yapan B. A. ile görüştüğü anlaşıldı. İddianamede kimyager B.A’nın talep edilen maddelerin bomba yapımında kullanılabileceğini söyleyerek örgüt üyeleriyle irtibatı kestiği belirtiliyor. Bunun yanında örgüt elemanlarının, tek solumada iç organları yakan ve ölüme neden olan “beyaz fosfor” temini için de irtibat kurduğu iddianamede yer aldı.
İddianamede, örgüt üyelerinin yaptığı telefon görüşmelerine de geniş yer verildi. Bu kayıtlara göre sanıklar, bulunması zor olan ve devlet kontrolünde verilen bazı kimyasal maddeleri Makine Kimya Endüstri’sinden (MKE) temin etmenin yollarını aramışlar.
Soruşturmadaki tek tutuklu sanık Haytham Qassab, Suriye’den gelen “beyaz fosfor” talebi üzerine Çukurova Üniversitesi Kimya Bölümü asistanlarından B.A. ile irtibata geçiyor. Qassab ile bir defa görüşen B.A, söz konusu maddeler ile bomba yapıldığını fark ettikten sonra örgüt üyeleri ile irtibatına son veriyor. Daha sonra örgütün diğer elemanları ise bu maddeyi bulmak için irtibatlar arıyor. (DIŞ HABERLER)


İDDİANAMEDE YER ALAN TELEFON GÖRÜŞMELERİ

21.05.2013 günü saat:18.07’de şüpheli Halit USTA (Khalit Ousto) ile 0 535 336 37 11 numaralı telefonu kullanan Bekir isimli şahısla yaptığı telefon görüşmesi şöyle:
- Bekir Karaoğlan: Bak bu sefer ben aradım seni rahatsız ettim bak
- İbrahim Akça: Ya seni biliyorum kusura bakma da ithalatçı beni arayınca ben seni arıyorum napayım
- Bekir Karaoğlan: E abi ne yapacaksın mecburen yüzer kilo alacaz abi
- İbrahim Akça: Tamam gülüm ama o bir tonla elli kilodan 200’lük ambalajlar nasıl olacak peki
- Bekir Karaoğlan: O 200’lük ambalaj var ya bir tane
- İbrahim Akça : Tamam oldu çünkü beyaz fosfor 800 kilo var bir daha Türkiye’ye zor girer makine kimyanın malı çünkü
- Bekir Karaoğlan: He anladım abi
- İbrahim Akça: Kendisi getirttiriyor
- Bekir Karaoğlan: Anladım abi ...
- İbrahim Akça: Yalnız bana kaparo çıkartmam lazım ayırtayım Erzincan’daki malı getirtireceğim fosfor İzmir’de beyaz fosfor 200 kiloluk bi ambalaj
- Bekir Karaoğlan: Zaten yarın abi biz geleceğiz oraya
- İbrahim Akça : Tamam ...

ÖNCEKİ HABER

‘Mutsuzluğumuzu fanusta saklıyoruz’

SONRAKİ HABER

Madımak hükümlüsü 28 Şubat mağduruymuş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...