27 Mayıs 2011 15:00

‘Tecavüzcüler tutuklansın’

Kamuoyunda Fethiye Davası olarak bilinen toplu tecavüz davasının üçüncü duruşması dün yapıldı. Türkiye’nin dört bir yanından kadınlar “tecavüzcüler tutuklansın” talebiyle yine adliyenin önündeydi.“Tecavüzcüleri korumak suça ortak olmaktır”, “Erkek-devlet tecavü

Paylaş

“Tecavüzcüleri korumak suça ortak olmaktır”, “Erkek-devlet tecavüzüne son”, “Tecavüzcüler tutuklansın, Fethiye’deki davanın takipçisiyiz” pankartları arkasında adliye önüne kadar yürüyen kadınlara Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Muğla Milletvekili Adayı Şehbal Şenyurt Arınlı ile KESK Başkanı Döndü Taka Çınar da destek verdi.

Adliye önünde açıklama yapan kadınlar, bundan dört yıl önce Fethiye’de bulunan Gebeler Kaplıcası’nda, içlerinde Milli Eğitim müfettişi ve öğretmenlerin de bulunduğu sayısı tespit edilemeyen bir tecavüz çetesinin arkadaşlarına tecavüz ettiğini hatırlattılar. Kadınlar, yargının, sanıkları koruma ve dava açmama tutumuna rağmen, tecavüze ve işkenceye maruz kalan kadının ısrarlı mücadelesi ve kadınların sokağa taşan dayanışma eylemleri sonucunda davanın 26 Ocak’ta nihayet başlayabildiğini belirttiler.

DAVANIN TAKİPÇİSİYİZ

İlk duruşmadan itibaren bu davanın takipçisi olmayı sürdürdüklerini belirten kadınlar, “Çünkü bu dava, yalnızca tecavüze uğrayan kadın arkadaşımızın davası değildir. Bu dava, her gün şiddetle, tacizle, tecavüzle baş başa bırakılan, devletin yapması gerekenleri yerine getirmediği için ölümle burun buruna yaşayan, öldürülen, öldürülme korkusuyla hayatlarını devam ettirmek zorunda bırakılan tüm kadınların, hepimizin davasdır” dediler.
Tecavüzcüler hak ettikleri cezayı alana kadar Fethiye’ye geleceklerini bildiren kadınlar, taleplerini şöyle sıraladı: Tecavüzcü çete tutuklansın. Çetenin henüz yargılanmaya başlanmamış diğer üyeleri tespit edilerek yargılanmaya başlansın. Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan ve Baro Sekreteri Leyla Bişen görevlerinden istifa etsin ya da tecavüz sanıklarını savunmayı bıraksın. Hükümet ve devlet, kadına yönelik şiddetle mücadele için gereken yasal düzenlemeler ve uygulamaları bir an önce hayata geçirsin. Tecavüz ve taciz olaylarında kadının beyanı esas alınsın.

MÜCADELEMİZİ MECLİSE TAŞIYACAĞIZ

Kadınlara destek vermek için gelen Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Muğla Milletvekili Adayı Şehbal Şenyurt Arınlı  da bir konuşma yaptı. “Tacize ve tecavüze karşı kadınların mücadelesinin yasalara da yansıması gerekiyor. Biz bu mücadeleyi meclise taşıyacağız. Kadınların her türlü şiddete karşı yürüttükleri bu mücadelenin mecliste de bir karşılığı olması için aday olduk” diye konuyan Arınlı ayrıca tecavüz sanıklarını savunan Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Grkanı ve Baro Sekreteri Leyla Bişen’i kınadıklarını ifade etti. (Muğla/EVRENSEL)

DESTEK MESAJLARI

Fethiye’de görülen davanın yurtdışından da destekçileri vardı. Fransa ve İtalya’da kadına yönelik şiddetle mücadele eden 8 ayrı kadın örgütünün mesajı “Yaşasın Kadın Dayanışması” sloganıyla karşılandı. Mesajda “Bizler, kadınlara karşı yapılan erkek şiddetiyle mücadele eden eden organizasyonlar olarak, Türkiye’de devletin koruduğu 8 tecavüzcüye karşı 4 yıldan beri cesaretle sürdürdüğünüz müthiş mucadelenizi destekliyoruz. Sizin mücadeleniz, bizim mücadelemizdir. Yaptığınız çalışmaları, patriarkal şiddete karşı en büyük gücümüzün kadınlar arasında dayanışma olduğunu bilerek dikkatle takip ediyoruz” denildi.

Genel kurul nedeniyle Fethiye’ye gelemeyen TMMOB’lu kadınlar da mesajlarıyla destek verdiler. TMMOB’lu kadınlar, “Tecavüze uğrayan kadının annesini taciz ve tehdit eden sanık avukatı Mustafa İlker Gürkan’ı kınıyoruz. Tecavüzcülerin avukatlığını üstlenen Baro Başkanı ve sekreterini bu davadan çekilmeye çağırıyoruz” dediler.

ÖNCEKİ HABER

Asistan hekimler direndi kazandı

SONRAKİ HABER

AKP’nin promosyonlu seçim çalışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...